Συστατικά
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη, το σπορέλαιο και τα 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού που μας περίσσεψε και έπειτα τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με την κανέλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφού ρίξουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μας ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
- Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων 25×30 εκ., αν δεν είναι αντικολλητικό και έπειτα ψήνουμε το μείγμα μας για 1 ώρα.
- Αφού ετοιμαστεί, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πάνω στη σχάρα.
- Όταν η φανουρόπιτα κρυώσει προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταφίδες!