10+1 συμβουλές για τα IUGR παιδιά

10+1 συμβουλές για τα IUGR παιδιά

IUGR παιδιά

Μέχρι τη μέρα που μπήκα στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης, δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι υπάρχει το αρκτικόλεξο IUGR και τι μπορεί να σημαίνει. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτά τα 4 γράμματα θα με συνοδεύσουν στο νοσοκομείο για εισαγωγή και 4 μέρες αργότερα στο χειρουργείο για να γεννήσω. Και φυσικά ούτε που μου περνούσε από το μυαλό ότι τα 4 αυτά γράμματα θα τα «φορτωνόταν» και το μωρό μου και θα το συνόδευαν για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Όπως κάθε μαμά με μωρό στο σπίτι, είτε το πάρει την επόμενη μέρα είτε μετά από καιρό, αναζήτησα συμβουλές που είχαν να κάνουν με την καθημερινότητά μας κυρίως.

«Ένα χρόνο το πολύ και μετά θα είναι αγνώριστος», «Να το ταΐζεις περισσότερο», «Μην το πιέζεις να φάει, θα γίνει παχύσαρκο», «Μη στενοχωριέσαι/φοβάσαι τώρα που είναι σπίτι». Αυτές ήταν σε γενικές γραμμές οι συμβουλές που πήρα από μαμάδες του οικογενειακού, κυρίως, περιβάλλοντος. Κάποιες διαψεύστηκαν γεμίζοντάς με άγχος. Κάποιες άλλες αγνοούσαν αυτό που ένιωθα.

Αντίθετα, οι συμβουλές άγνωστων μαμάδων που βρέθηκαν νωρίτερα αντιμέτωπες με την ίδια διάγνωση, αποδείχθηκαν πολύ πιο χρήσιμες και, το σημαντικότερο, με βοήθησαν να νιώσω ότι δεν ήμουν η μοναδική που αντιμετώπιζε κάτι τέτοιο.

Ορίστε λοιπόν 10 + 1 συμβουλές για γονείς με IUGR παιδιά από μια μητέρα που το έζησε από πρώτο χέρι.

  1. Μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα μωρά IUGR και ορισμένες από αυτές είναι αντικρουόμενες. Υπάρχουν παιδίατροι που υποστηρίζουν ότι «πρέπει» να πάρουν γρήγορα βάρος και να φθάσουν σε ανάπτυξη τα συνομήλικά τους και άλλοι που υποστηρίζουν πως ένας γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι απαραίτητα καλός και ότι μπορεί να συνδεθεί με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή (τα παιδιά IUGR είναι ούτως ή άλλως επιρρεπή).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μωρά IUGR μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα και μερικά άλλα θα βάζουν βάρος και ύψος με πιο αργούς ρυθμούς. Το σημαντικότερο όλων είναι να ακολουθούν τη δική τους καμπύλη ανάπτυξης. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν εντελώς διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης και ίσως να είναι πάντα «μικρά». Δεν πειράζει όμως.

Κατά κανόνα, τα παιδιά IUGR θα φθάσουν το γενετικό δυναμικό τους γύρω στην ηλικία των 2 ετών (αλλά και αν δεν τα καταφέρουν, υπάρχουν άλλες επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε, πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού σας).

  1. Οι συγκρίσεις δεν κάνουν καλό

Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο αν στο περιβάλλον σας υπάρχουν μωρά στην ίδια ηλικία. Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί σας είναι υγιές. Και ότι ακόμη και τα μωρά που δεν είναι IUGR έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

  1. Να ακούτε το ένστικτό σας

Το ένστικτο της μαμάς είναι πολύ ισχυρό. Αναμφίβολα έχετε διαλέξει την καλύτερη ιατρική ομάδα για να φροντίζει το μωρό σας. Εάν όμως το ένστικτό σας σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, μην το αγνοήσετε. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας ή απευθυνθείτε σε κάποιον πιο ειδικό. Εσείς ζείτε μαζί με το μωρό σας κάθε μέρα όλη μέρα, κανένας άλλος.

  1. Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Τα μωρά αυτά είναι πολεμιστές! Η δύναμή τους είναι απίστευτη. Κάποια από αυτά τα μωρά γεννήθηκαν μόλις 500 γρ. Αλλά αυτό που πρέπει να υπενθυμίζω ακόμη και σήμερα στον εαυτό μου κάποιες φορές είναι ότι δεν έχει σημασία το μέγεθος. Το να βρίσκεται ένα παιδί στην 100α θέση στις καμπύλες ανάπτυξης δεν το κάνει καλύτερο από ένα άλλο που βρίσκεται στην 0η θέση. Το κάνει απλά διαφορετικό!

  1. Να αγνοείτε τα σχόλια του κόσμου

«Ουάου, δε μοιάζει με πεντάχρονο!», «Το ταΐζετε το παιδί σας;», «Πω! Είναι τόοοοσο μικρό!» και άλλα παρόμοια σχόλια μπορεί να σας πονέσουν ανά πάσα στιγμή. Προσπαθήστε όμως να μην αφήνετε να σας επηρεάσουν. Οι άνθρωποι λένε πράγματα χωρίς να σκέφτονται και χωρίς να θέλουν να σας πληγώσουν (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές). Αγνοήστε ανθρώπους που θεωρούν πως δεν ταΐζετε το παιδί σας. Ή ακόμη καλύτερα, εάν μπορείτε, εξηγήστε τους γιατί το παιδί σας είναι μικρό. Μπορεί έτσι να ευαισθητοποιηθούν.

  1. Το Google δεν είναι πάντα φίλος

Ναι, έχω βρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο Google. Όμως έχω τρομάξει και πάρα πολύ. Να θυμάστε ότι οι ιστορίες που διαβάζετε στο ίντερνετ δεν σας αφορούν πάντα. Το ότι συνέβη κάτι σε ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και στο δικό σας. Να αναζητάτε πληροφορίες με πολλή προσοχή!

Όταν η πατρότητα διδάσκεται σε ταχύρρυθμα έξω από τη ΜΕΝΝ….

  1. Βρείτε υποστήριξη

Αναζητήστε γονείς που γνωρίζουν τι σημαίνει IUGR. Δε φαντάζεστε πόσο θα σας βοηθήσει να μοιραστείτε την ιστορία και τις εμπειρίες σας με γονείς που βρίσκονται ή βρέθηκαν παλιότερα σε αντίστοιχη κατάσταση με εσάς, που κλίθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με εσάς.

  1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη, τις περισσότερες φορές απλά συμβαίνει χωρίς κάποιο προφανή λόγο και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσατε να κάνετε για να το αποφύγετε. Είναι απλά κακή τύχη.

  1. Δεν πειράζει να αισθάνεστε θλίψη

Πολλές γυναίκες νιώθουν θλίψη – είτε γιατί δεν είχαν την ιδανική γέννα είτε επειδή το μωρό τους βρέθηκε στη ΜΕΝΝ με σοβαρά ή όχι προβλήματα υγείας είτε γιατί δεν κατάφεραν να θηλάσουν – ακόμη και ενοχές. Αν και πρέπει να προσπαθούμε και να μην αφηνόμαστε σε θλιβερές σκέψης, δεν πειράζει να πενθούμε λιγάκι και να νιώθουμε θλίψη. Είναι πολύ δύσκολο όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Είναι πολλές οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται «Αν το σώμα μου είχε δημιουργήσει ένα καλύτερο πλακούντα, το χ ή το ψ πρόβλημα δεν θα είχε προκύψει». Και αρχίζω και νιώθω θλίψη. Τότε όμως είναι η στιγμή που πρέπει να υπενθυμίσω στον εαυτό μου και όλα τα καλά πράγματα που πήγαν καλά και πόσο τέλειο είναι το μωρό μου με το δικό του τρόπο. Το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο!

  1. Όλα θα πάνε καλά

Το IUGR σημαίνει τόσα πολλά πράγματα. Κάποια μωρά θα γεννηθούν πρόωρα. Κάποια άλλα, με στενή παρακολούθηση, θα καταφέρουν να γεννηθούν τελειόμηνα. Κάποια θα προλάβουν τα συνομήλικά τους σε ανάπτυξη και κάποια άλλα δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα – κυρίως να ελπίζετε για το καλύτερο και να αφήνετε στην άκρη πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

  1. Να αποδέχεστε το παιδί που έχετε

Να αποδέχεστε το παιδί που έχετε και όχι αυτό που νομίζατε ότι θα έχετε. Κάποια μωρά IUGR δεν έχουν καμία επιπλοκή και μεγαλώνουν απόλυτα φυσιολογικά. Άλλα ίσως όχι. Πρέπει να είστε ok με αυτό. Χαρείτε και αγαπήστε κάθε ορόσημο του παιδιού σας και απολαύστε το χρόνο που είναι μικρά. Κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν τελικά και θα πιάσετε τον εαυτό σας να κλαίει πάνω από ένα μικροσκοπικό ρουχαλάκι ή μια φωτογραφία που βρήκατε και θα εύχεστε για μία ακόμη μέρα με αυτό το μικροσκοπικό μωράκι!

ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: 31ebdomades.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι είναι το IUGR; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Προωρότητα : Πώς το IUGR άλλαξε τη ζωή μου

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • IUGR