Tι επιπτώσεις στο παιδί έχει ο διαβήτης πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης;
Ο προϋπάρχων διαβήτης, όχι όμως και ο διαβήτης κύησης, σχετίστηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο αναπνευστικής δυσφορίας και 46πλάσιο κίνδυνο περίσσειας αμνιακού υγρού.
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο (12-16/9), τόσο οδιαβήτης κύησης, όσο και ο διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη σχετίζονται με μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων για το παιδί.
Όπως εξήγησε ο Δρ Μπασιλιο Πιτουαντι από το Νοσοκομείο Niguarda Ca’ Granda του Μιλάνο, ο διαβήτης πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίζεται με χειρότερο νεογνικό αποτέλεσμα, συγκριτικά με μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Φυσικά και άλλες κλινικές παθήσεις, όπως κυρίως η υπέρταση και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, επίσης περιπλέκουν το αποτέλεσμα της κύησης.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν τους κινδύνους ανεπιθύμητου νεογνικού αποτελέσματος σε κυήσεις με διαβήτη κύησης και διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, συνυπολογίζοντας όμως και τον ρόλο άλλων σοβαρών συνυπαρχόντων παθήσεων.
Μελετώντας στοιχεία από την περιοχή Πουγκλια της Ιταλίας, για το διάστημα 2002-2012, εντόπισαν μονότοκες κυήσεις με διαβήτη και γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος ανεπιθύμητων νεογνικών αποτελεσμάτων αυτής της ομάδας συγκρίθηκε με φυσιολογικές κυήσεις βάσει ενός ηλεκτρονικού μοντέλου, που συνυπολόγιζε την ηλικία, την υπέρταση, τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και την χρήση φαρμάκων.
Από τις συνολικά 135.163 κυήσεις, επιλέχθηκαν 1.357 λόγω διαβήτη κύησης και προϋπάρχοντος διαβήτη.
Τα μικρόβια στο έντερο του μωρού ρόλος «κλειδί» για άσθμα και αλλεργίες
Συγκριτικά με τις περιπτώσεις που η μητέρα είχε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι πρώτες σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο νεογνικής υπογλυκαιμίας (10πλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και 36πλάσιος στον προϋπάρχοντα διαβήτη), μικρού νεογνού για την ηλικία κυοφορίας (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και σχεδόν εξαπλάσιος στον προϋπάρχοντα διαβήτη), μεγάλου νεογνού αναλογικά με την ηλικία κυοφορίας (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και σχεδόν 8πλάσιος στον προϋπάρχοντα διαβήτη), ίκτερου (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και σχεδόν τριπλάσιου στην περίπτωση του προϋπάρχοντος διαβήτη), εμβρυικών δυσμορφιών (υπερδιπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και υπερτριπλάσιος κίνδυνος με προϋπάρχοντα διαβήτη), χαμηλών επιπέδων ασβεστίου και μαγνησίου (σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και σχεδόν δεκαπλάσιος στην περίπτωση προϋπάρχοντα διαβήτη) και καισαρικής τομής ((σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και πάνω από 8πλάσιος στην περίπτωση που προϋπήρχε διαβήτης).
Επίσης, ο προϋπάρχων διαβήτης, όχι όμως και ο διαβήτης κύησης, σχετίστηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο αναπνευστικής δυσφορίας και 46πλάσιο κίνδυνο περίσσειας αμνιακού υγρού.
«Τόσο ο διαβήτης κύησης, όσο και ο προϋπάρχων διαβήτης στην μητέρα σχετίζονται με ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο παιδί ανεξαρτήτως άλλων κλινικών καταστάσεων που μπορεί να περιπλέκουν την κυοφορία. Συνεπώς, θα πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στις εγκύουςμε διαβήτη κύησης ή προϋπάρχοντα διαβήτη» επισημαίνουν οι ερευνητές.