Πρωτοποριακές έρευνες: μπορεί να ανατραπεί η γήρανση και η εμμηνόπαυση;

elder-with-baby

Σε 20 χρόνια η εμμηνόπαυση ενδέχεται να μην υπάρχει ως περίοδος στη ζωή της γυναίκας, ενώ η διαδικασία της γήρανσης ίσως να μπορεί να διακοπεί ή να ανατραπεί, σύμφωνα με τον πρωτοπόρο επιστήμονα Όμπρεϊ ντε Γκρέι, ειδικό στη μελέτη των βλαστοκυττάρων και θεωρητικό επιστήμονα στον τομέα της γεροντολογίας.

Όπως υποστηρίζει ο Ντε Γκρέι, οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στις θεραπείες βλαστοκυττάρων και στις αναγεννητικές θεραπείες, δείχνουν ότι τα ισχύοντα όρια ηλικίας για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν και να γεννήσουν, πολύ πιθανόν να εξαφανιστούν.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επεκταθεί η εφαρμογή των θεραπειών αντιγήρανσης στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, αφού οι ωοθήκες είναι απλώς «ένα ακόμη όργανο».

Ειδικότερα, ο δρ Γκρέι εξήγησε ότι «θα μπορούσαμε, π.χ., να ανανεώσουμε την ωοθήκη με τη διέγερση ή την αναπλήρωση βλαστοκυττάρων και να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα ωοθήκη μέσω της μηχανικής ιστών, όπως σε μια τεχνητή καρδιά».

Ο δρ Γκρέι είναι, επίσης, συνιδρυτής του ιδρύματος «Sens Research», το οποίο χρηματοδοτεί έρευνες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη θεραπειών για την αναστροφή της γήρανσης. Παρόλο που οι έρευνες του ιδρύματος έχουν δεχτεί και αρνητικές κριτικές από πολλούς, έχουν, επίσης, προσελκύσει σημαντική οικονομική στήριξη από χρηματοδότες, όπως ο Πήτερ Θίελ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής του Facebook.

Είναι, πάντως, γεγονός, ότι έχει σημειωθεί σπουδαία πρόοδος ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών της γυναικείας υπογονιμότητας, που προηγουμένως ήταν μη θεραπεύσιμες.

Νέες θεραπείες για την πρόωρη εμμηνόπαυση βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έβελιν Τέλφερ, αναπαραγωγική βιολόγο στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Όπως ανέφερε η δρ Τέλφερ «η ισχύουσα άποψη υποστηρίζει ότι κάθε γυναίκα έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων, που σχηματίζονται πριν γεννηθεί και από τη στιγμή που εξαντλούνται δεν υπάρχουν άλλα».

Η έρευνα της δρ Τέλφερ εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμένουν στη μήτρα και μετά την εμμηνόπαυση ανεκμετάλλευτα ανώριμα ωοθυλάκια, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για γονιμοποίηση.

Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι ωοθήκες περιέχουν ακόμη περισσότερα αρχέγονα βλαστοκύτταρα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια απεριόριστη προσφορά ωαρίων.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια αμφιλεγόμενη άποψη, που έχει δεχτεί αρκετή αμφισβήτηση.

Οι ιδέες του δρ Γκρέι αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από πολλούς, ο ίδιος όμως έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην ζουν οι άνθρωποι μέχρι τα 1000 τους.

cypriahealth.com