Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αυτή είναι η ημερομηνία καταβολής.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Αυτή είναι η ημερομηνία καταβολής.

imagehandler

Σε μία εβδομάδα, τις τελευταίες 5 ημέρες του Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε  35.000 νοικοκυριά, δηλαδή 91.000 δικαιούχους από 30 Δήμους που εντάχθηκαν στην πιλοτική φάση του προγράμματος.

Όσων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν τον Ιούλιο θα εισπράξουν εισοδηματική ενίσχυση για δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο), ενώ όσων εγκρίθηκαν τον Αύγουστο θα πάρουν για ένα μήνα (Σεπτέμβριο).

Οικογένεια με δυο ενήλικες και δυο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ το μήνα. Αν το συνολικό της εισόδημα είναι 250 ευρώ, τότε θα εισπράττει από το πρόγραμμα του ΚΕΑ 150 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί δικαιούται 300 ευρώ. Αν έχει 100 ευρώ εισόδημα από άλλη πηγή, τότε θα εισπράττει 200 ευρώ. Αν το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης υπερβαίνει τα 100 ευρώ τότε το μισό (50%) θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό (50%) με προπληρωμένη κάρτα η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα καταστήματα χωρίς περιορισμούς.

Για την προπληρωμένη κάρτα ισχύει διαφορετική διαδικασία ανά τράπεζα: από Alpha, Εθνική και Πειραιώς οι κάρτες αποστέλλονται ταχυδρομικά ανενεργές και ο μυστικός αριθμός (pin) αποστέλλεται είτε αργότερα ταχυδρομικά (Alpha, Πειραιώς) είτε πρέπει να παραληφθεί από ένα υποκατάστημα (Εθνική). Στην Alpha η ενεργοποίηση γίνεται τηλεφωνικά. Στην Eurobank και Attica οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν την κάρτα από υποκατάστημα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές – αγαθά και μέριμνα για επανένταξη στην αγορά εργασίας . Οσοι εντάσσονται στο ΚΕΑ που αντικαθιστά το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης  δε δικαιούνται πλέον επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Από από 1/1/2017 το πρόγραμμα , σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα επεκταθεί πανελλαδικά και θα καλύπτει ωφελούμενους. Το υπουργείο εργασίας αναζητά κωδικό προς κωδικό –όπως απαιτεί το Κουαρτέτο- τα 700 εκ. που απαιτούνται για την καταβολή του ΚΕΑ, δίνοντας βαρύτητα στον εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων.

Ειδικότερα, δημιουργείται  Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων. Από τον Ιανουάριο συκεντρώνονται σε ένα μητρώο και κατηγοριοποιούνται ανά ΑΦΜ όλα τα επιδόματα ανταποδοτικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγεί το κράτος.

Τα επιδόματα θα χορηγούνται από ένα εθνικό φορέα, τον ΟΓΑ.

Δημιουργείται εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέει φορείς όπως το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), τον ΟΑΕΔ κ.α. με τα 246 Κέντρα Κοινότητας που δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα , με στόχο την διαφάνεια.

Για το 2018 ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στους δανειστές το κυβερνητικό σχέδιο για επανεξέταση κωδικό προς κωδικό των χρημάτων των υπουργείων. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν δαπάνες του δημοσίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκτός ελέγχου θα μείνουν η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις. Η «επιχείρηση» ξεκινά πιλοτικά από τρία υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού) και με βάση το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα κρατήσει έξι εβδομάδες. Ο έλεγχος των δαπανών θα γενικευτεί σε όλα τα υπουργεία την 1η Ιανουαρίου 2017. Στόχος είναι να μπει τέλος σε σπατάλες, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, στοχευμένη μείωση εισφορών και ελάφρυνση της φορολογίας

http://protothema.gr