Το εγκληματικό στοιχείο στα παραμύθια.Κάνουν καλό στην παιδική ψυχή;

Το εγκληματικό στοιχείο στα παραμύθια.Κάνουν καλό στην παιδική ψυχή;

εγκληματικό στοιχείο στα παραμύθια

Πολλές φορές ακόμη και στα παραμύθια που απευθύνονται κυρίως σε μικρά παιδιά συναντάμε το εγκληματικό στοιχείο.Πληθώρα παραμυθιών όπως ο Αλή Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες όπου είναι έντονο το στοιχείο της εξαπάτησης και της κλοπής.Ένα άλλο χαρακτηριστικό παραμύθι είναι η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι  η οποία βιώνει την απόπειρα θανάτου της από τη μάγισσα,συγκεκριμένα την επιχείριση πνιγμού με το μήλο.

Σας το προτείνουμε… Μια ωδή στη μητρική αγάπη και τη ζωή!

Το παραμύθι που θα μας απασχολήσει είναι το κοριτσάκι με τα σπίρτα στο οποίο ενυπάρχουν εγκληματικά στοιχεία.

Σε αυτό το παραμύθι γίνεται αισθητή η παιδική κακοποίηση η οποία και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα γύρω από την πλοκή της ιστορίας. Το κοριτσάκι παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται στο δρόμο για να πουλήσει σπίρτα και ενώ κρυώνει δεν μπορεί να γυρίσει σπίτι, εξαιτίας του φόβου που βιώνει λόγω της κακοποίησης που υφίσταται από τους γονείς της και συγκεκριμένα από τον πατριό. Η στάση της μητέρας συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις είτε συμμετέχει στην κακοποίηση είτε παραμένει σιωπηλή με αποτέλεσμα να γίνεται συνένοχη στην πράξη αυτή καθ’αυτή.

Το ορφανό και απροστάτευτο παιδί προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα βάσανα της ζωής της και προσπαθεί να επιβιώσει. Είναι ένα θύμα της οικογένειάς της, που βιώνει ταυτόχρονα την κοινωνική αδιαφορία. Στο δρόμο όπου βρίσκεται κανείς δεν νοιάζεται να τη φροντίσει, να ενδιαφερθεί για αυτή ή να την μαζέψει στο σπίτι του.Στο τέλος του παραμυθιού το παιδί πεθαίνει. Ο θάνατος λειτουργεί ως λύτρωση από τα βάσανα, και από την άθλια και μίζερη ζωή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ως η μόνη λύση στο συγκεκριμένο κοινωνικό πρόβλημα.

filleallumette

Ο φόβος είναι ένας από τους λόγους που το κορίτσι επέλεξε να μείνει στον παγωμένο δρόμο από το να γυρίσει στο σπίτι της. Ακόμη η επικρατούσα κατάσταση στο σπίτι της ίσως να ήταν χειρότερη από αυτή που βίωνε στο δρόμο. Πολλές φορές, η συναισθηματική, ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία είναι χειρότερη από τις συνθήκες που επικρατούν λόγω του καιρού. Η βία για το κορίτσι μάλλον ήταν χειρότερη από το κρύο και την πείνα.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα είναι ένα παραμύθι διαχρονικό αλλά και πολύ σύγχρονο.Θα μπορούσε να είναι με ευκολία μία αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 2016. Η φτώχεια είναι επόμενο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αυτό το χρονικό διάστημα.Παρόλα ταύτα όμως η κοινωνική αδιαφορία είναι αναπόφευκτη καθώς κανείς αν παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του θα διαπιστώσει ότι γίνεται όλο και πιο σκληρός και δεν τον ενδιαφέρει ο συνάνθρωπος που συνήθως μπορεί να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από τον ίδιο.

hqdefault

Το στενάχωρο όμως είναι ότι επίσης  διαχρονική είναι και η παιδική κακοποίηση.Έχει πληθώρα συνεπειών στην παιδική ψυχή και στην εξέλιξη του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του.Στο συγκεκριμένο παραμύθι το κοριτσάκι δέχεται την σωματική βία,την λεκτική αλλά και τη συναισθηματική.Η παιδική εργασία είναι ένα γεγονός που θα στοιχίσει ιδιαίτερα στο παιδί.Άκαρδη, επίσης, είναι η παραμέληση και η αδιαφορία τόσο της οικογένειας όσο και των πολιτών που έχουν άμεση επαφή με το κοριτσάκι.

Όσον αφορά την ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει πράξεις,χειρονομίες ,την απομόνωση,τιμωρίες του παιδιού και την εκμετάλλευση.Γεγονότα που θα μείνουν χαραγμένα στην παιδική ψυχή του κοριτσιού και θα τα ακολουθούν για πάντα.Από την άλλη η σωματική κακοποίηση έγκειται στην περίπτωση που εάν το κοριτσάκι δεν πουλήσει σπίρτα θα υπάρξει βία όταν επιστρέψει στο σπίτι.

Εν κατακλείδι,αυτό που συμπεραίνει κανείς μελετώντας κάποιο από τα παραμύθια,είναι ότι εύκολα  μπορεί να εντοπίσει το εγκληματικό στοιχείο.Σε κάθε παραμύθι κάτι διαφορετικό,ίσως σε ένα παραμύθι να συναντήσει παραπάνω από ένα εγκληματικά στοιχεία όπως στην προκειμένη περίπτωση στο «κοριτσάκι με τα σπίρτα». Οι προβληματισμοί που δημιουργεί το παραμύθι είναι έντονοι και ευαισθητοποιούν τον αναγνώστη για γεγονότα της καθημερινότητας του.

Πηγή: se-skepseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μαγική δραστηριότητα: Το παραμύθι ζωντανεύει μέσα στο σπίτι!

Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά οτι οι δράκοι μπορούν να σκοτωθούν!