Οι πρώτοι 3 μήνες: Πολύ νωρίς για πρόγραμμα…
Μπορεί σε αυτή τη φάση το μικρό σας να είναι πολύ μικρό για να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα, παρόλα αυτά, όμως, μπορείτε σιγά-σιγά να αρχίσετε να θέτετε τις σωστές βάσεις για να το πετύχετε στο μέλλον.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
Επειδή στα νεογέννητα το φαγητό και ο ύπνος είναι σαν τα… συγκοινωνούντα δοχεία, δεν μπορούν να μπουν χρονοδιαγράμματα. Η πείνα είναι η αιτία που ξυπνά το μωρό και εσείς πρέπει να το ταΐζετε μόλις πεινάσει. Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται γύρω στις 16 – 18 ώρες την ημέρα αλλά (δυστυχώς) όχι περισσότερο από 3 – 4 συνεχόμενες ώρες. Επειδή λοιπόν πρέπει να τα ταΐζουμε όταν πεινάνε οποιαδήποτε προσπάθεια για να βάλετε πρόγραμμα στη ζωή του παιδιού (και τη δική σας) θα αποτύχει τους πρώτους μήνες. Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις ανάγκες του μωρού σας και να προσαρμοστείτε εσείς σ’ αυτές αντί να προσπαθήσετε να βάλετε το μωρό σε κάποιο πρόγραμμα.
Το σώμα σας ξέρει καλύτερα.. θηλάστε!
- Εστιάστε στο μωρό σας και τις ανάγκες του. Αυτό που προέχει είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τις ανάγκες του και να τις ικανοποιείτε.
- Ταΐστε το με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Καλό είναι να το ταΐζετε, όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.
- Βοηθήστε το να μάθει να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Αυτός είναι από τους πρώτους βασικούς κανόνες, για να το βοηθήσετε να μπει σε κάποιο πρόγραμμα. Για να τα καταφέρετε κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να υπάρχει φυσικό φως στο δωμάτιο και να επιτρέπετε κάποιους θορύβους. Το βράδυ, αντίθετα, φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα, αποφεύγοντας να ανάβετε πολλά φώτα ή να κάνετε φασαρία.
- Το καθιερωμένο μέχρι τώρα πρόγραμμα που αφορούσε τις δουλειές του σπιτιού ή τις συνήθειές σας είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Για παράδειγμα, πιθανόν να μην προλαβαίνετε να βάλετε σκούπα κάθε μέρα ή να πιείτε τον καφέ σας τις ώρες που συνηθίζατε. Ζητήστε βοήθεια από τρίτα πρόσωπα, σε ό, τι αφορά πρακτικά ζητήματα, όπως μαγείρεμα, καθαριότητα του σπιτιού, ψώνια. Η βοήθειά τους μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύτιμη την περίοδο αυτή. Και κάτι τελευταίο: μην ξεχνάτε να κοιμάστε όποτε κοιμάται το μωρό!
Προτεινόμενο βιβλίο από το babyradio… Η βίβλος της εγκυμοσύνης!
Μην ξεχνάτε…
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να βάζετε το μωρό στην κούνια του όταν είναι ξύπνιο και να μην σας αποκοιμιέται στην αγκαλιά σας ή οπουδήποτε αλλού. Αν το παιδί είναι ξύπνιο όταν το βάζετε στο κρεβατάκι του, θα μάθει να κοιμάται από μόνο του και να μην εξαρτάται από τη δική σας παρουσία. Γι αυτό, αν δείτε ότι είναι έτοιμο να αποκοιμηθεί μετά το θηλασμό ή το μπιμπερό, πολύ τρυφερά ξυπνήστε το και ύστερα βάλτε το στην κούνια.
Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της παιδιάτρου Άννας Αλημαντήρη.
Πηγή: happymom.gr