Οι ημέρες των γιορτών πλησιάζουν και σε όλα τα σπίτια, λίγο πολύ, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τις χριστουγεννιάτικες συνταγές, αλμυρών αλλά και γλυκών εδεσμάτων. Τα Gingerbread cookies, όπως είναι γνωστά αυτά τα μπισκότα, αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να βοηθήσουν τη μαμά στην κουζίνα.
Είναι νόστιμα, εύκολα, υγιεινά και μπορεί ο καθένας να κάνει τη διακόσμηση που του αρέσει επάνω τους, ενώ με τη ζύμη τους μπορούμε να φτιάξουμε και αυτά τα υπέροχα μπισκοτένια χριστουγεννιάτικα σπιτάκια που βλέπουμε σε ταινίες, αλλά και ζαχαροπλαστεία τώρα πια!
Υλικά
- 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- 1 φλιτζάνι μελάσα
- 1 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι ή με μια σπάτουλα. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να πάρει τη μορφή κρέμας. Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, τη μελάσα, τα αυγά και τη βανίλια.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. «Ανοίγουμε» κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 4 εκατοστών. Τυλίγουμε τα κομμάτια της ζύμης σε διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Όταν η ζύμη μας κρυώσει αρκετά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος ενός εκατοστού περίπου. Κόβουμε με κουπ πατ τη ζύμη στα σχέδια που επιθυμούμε και τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί με λαδόκολλα.
Φροντίζουμε να έχουν μεταξύ τους μια απόσταση τουλάχιστον δυόμιση εκατοστών. Εάν η ζύμη μας κολλάει ή είναι πολύ μαλακή για να τη δουλέψουμε, τη βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για λίγα λεπτά.
Ψήνουμε για περίπου 9-12 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος των μπισκότων). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν.
Διακοσμούμε με γλάσο αν θέλουμε: 2 ασπράδια, 3 κούπες άχνη ζάχαρη, βανίλια, χρώματα Ζαχαροπλαστικής.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε. Εφόσον θέλουμε, χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αν είναι πολύ υγρό το γλάσο, βάζουμε κι άλλη ζάχαρη άχνη, ενώ εάν είναι πολύ παχύ, βάζουμε λίγο νερό.
Όταν πλέον έχουμε διακοσμήσει τα κουλουράκια, αφήνουμε το γλάσο να σκληρύνει για να τα σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία
Χρύσα Καραγεωργίου