Πώς να επιλέξω το κατάλληλο παιδικό καρότσι;

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο παιδικό καρότσι;

κατάλληλο παιδικό καρότσι

Η επιλογή του κατάλληλου καροτσιού για το μωρό μας δεν είναι μία απλή διαδικασία καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν μία σειρά από διαφορετικούς παράγοντες – κάποιοι από τους οποίους αφορούν το ίδιο το μωράκι μας και κάποιοι … όχι μόνο αυτό!

[babyPostAd]Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Τα βασικά θέματα που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε επιλέγοντας το κατάλληλο παιδικό καρότσι είναι:

1. Να πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

2. Να διαθέτει οπωσδήποτε:

κουκούλα με αδιάβροχο,
ποδόσακο (άκρως απαραίτητος ιδιαίτερα για τους πιο κρύους μήνες της χρονιάς)  και,
καλάθι όπου μπορούν να τοποθετηθούν τόσο η τσάντα με τα απαραίτητα πράγματα για το παιδί που πάντα παίρνει μαζί του ο γονιός αλλά και κάποια ψώνια που πιθανόν να κάνει και είναι δύσκολο να μεταφέρει ‘οδηγώντας’ παράλληλα το καρότσι.
3. Να έχει καλές αναρτήσεις, έστω κι εάν αυτό το καθιστά ακριβότερο, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην άνετη μετακίνηση του παιδιού καθώς και να διαθέτει φρένα και στις 4 ρόδες.
4. Να διαθέτει ζώνες ασφαλείας με τ’ απαραίτητα μαξιλαράκια, που να συγκρατούν τόσο τους ώμους όσο και τη μέση του παιδιού.

5. Η πλάτη του να μπορεί να ρυθμίζεται σε διαφορετικές θέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν πιο άνετη μετακίνηση του παιδιού κι οπωσδήποτε σε πλήρως οριζόντια θέση ώστε το παιδί να μπορεί να κοιμάται σε αυτό άνετα.

Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς με το καρότσι

6. Να θυμόμαστε ότι εάν το καρότσι έχει χερούλια είναι πιο εύκολο στην ‘οδήγησή’ του, ενώ εάν έχει ενιαία μπάρα είναι πιο δύσκολο στην ‘οδήγηση’ αλλά πιο εύχρηστο όταν θέλουμε να το κινήσουμε με τη χρήση μόνο του ενός χεριού.

7. Να κλείνει αλλά και ν’ ανοίγει εύκολα και γρήγορα και να χωρά στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας (τα καρότσια που όταν κλείνουν γίνονται σαν ‘μπαστούνι’ είναι ιδανικά για την εξοικονόμηση χώρου στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου). Επίσης όταν είναι κλειστό να μπορεί να στέκεται σε όρθια στάση – θα διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξοικονόμηση χώρου στο σπίτι.

8. Το ύφασμά του να είναι βαμβακερό και ει δυνατόν να αποσπάται εύκολα για να πλυθεί.

9. Να έχει ελαφρύ σκελετό κάτι που διευκολύνει τόσο στην εύκολη ‘οδήγησή του’ όσο και στην εύκολη φόρτωσή του στο αυτοκίνητο.

Από τα παραπάνω σημεία θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα (πέραν της ποιότητας κατασκευής του καροτσιού και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί ώστε το παιδί μας να είναι ασφαλές κι άνετο στις μετακινήσεις του) σε δύο-τρεις χρηστικές λεπτομέρειες:

Προτού επιλέξουμε λοιπόν το καρότσι που θα αγοράσουμε θα πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα του χώρου του πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας. Ιδανικά θα προτείναμε να δοκιμάσουμε (εάν είναι αυτό εφικτό) το ‘υποψήφιο’ προς αγορά καρότσι τοποθετώντας το στο πορτμπαγκάζ ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι χωράει σε αυτό (ειδικά στην περίπτωση των μικρότερων αυτοκινήτων).

Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ευκολία με την οποία ανοίγει και κλείνει το καρότσι καθώς όπως θα διαπιστώσουμε -δυστυχώς μετά την αγορά του- πολύ συχνά θα πρέπει να κάνουμε την συγκεκριμένη διαδικασία ακόμη και με το …ένα χέρι – καθώς με το άλλο θα κρατάμε το παιδί μας.

Τέλος, ας μην εντυπωσιαζόμαστε με προσφορές του τύπου ‘5 σε ένα’ κ.ο.κ.  ή διάφορα ελκυστικά ‘gadgets’ που μπορεί να διαθέτει κάποιο καρότσι. Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα όταν προηγουμένως πληρούνται όσα περιγράφονται παραπάνω και τα οποία αποτελούν τα -κατά τη γνώμη μας- βασικότερα κριτήρια  επιλογής του.

Πηγή:  praktikesidees.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βόλτα με το καρότσι: Τι θα πρέπει να προσέξετε.

Πώς να επιλέξετε καρότσι για το μωράκι σας με 5 απλά βήματα!