Πώς το αλκοόλ βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

Πώς το αλκοόλ βοηθάει στην πρόληψη του εγκεφαλικού

krasi_madata_875391321-1

Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά κανενός άλλου τύπου, ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και των δύο τύπων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από Άγγλους και Σουηδούς επιστήμονες.

[babyPostAd]Η νέα μελέτη για το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ουσιαστικά μετα-ανάλυση 25 επιμέρους ερευνών, ενώ οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και στατιστικά στοιχεία από τη Σουηδία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μέχρι και δύο ποτών την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο), αλλά δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου (όταν υπάρχει ρήξη αγγείου στον εγκέφαλο).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Εγκεφαλικό, περίπου το 87% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ το άλλο 13% είναι αιμορραγικά.

Επίσης, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από δύο και περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο και για τους δύο τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικό και αιμορραγικό), σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού BMC Medicine.

“Τα αποτελέσματά μας, έδειξαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με περίπου 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες για υπαραχνοειδή αιμορραγία. Η σχέση μεταξύ βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και αυτών των δύο τύπων εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρότερη από εκείνη για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, δρ Susanna Larsson.

Οι διαφορές μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να οφείλονται στον τρόπο που το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Προηγούμενη έρευνα έχει αναδείξει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των χαμηλότερων επιπέδων ινωδογόνου, μιας πρωτεΐνης στο σώμα που συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα”, δήλωσε ο η δρ Larsson.

“Αν και αυτό εξηγεί τη σχέση ανάμεσα στην ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και του μειωμένου κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση -ενός πολύ σημαντικού παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και -συνολικά- να υπερκαλύπτει κάποιο τυχόν δυνητικό όφελος από το αλκοόλ”, πρόσθεσε.

Πρέπει να σημειωθεί πως αν και οι επιστήμονες διαπίστωσαν σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, εντούτοις η έρευνά τους δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου και αποτελέσματος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι άλλοι παράγοντες εκτός από τη χρήση αλκοόλ μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

iatropedia