Μαμά, μη φεύγεις!

Baby crying, mother in background

Αγωνιώδης έκκληση του πιτσιρικά προς τη μαμά: “Μαμά, μη φεύγεις!” Χαρακτηριστική όσο και κοινή σκηνή που ξετυλίγεται σε σχολεία, σπίτια, χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς. Δύσκολος συχνά ο αποχωρισμός – ακόμα κια ο σύντομος – κι ακόμη δυσκολότερη η διαχείριση του άγχους του. Έχετε αλήθεια ακούσει για το άγχος του αποχωρισμού;

Αναφέρεται στο άγχος που βιώνουν τα παιδιά όταν πρέπει να αποχωριστούν σημαντικά άτομα της ζωής τους, συνήθως τη μητέρα τους. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί κατά τη φοίτησή τους στο νηπιαγωγείο ιδίως αν δεν είναι συνηθισμένα να περνούν αρκετό χρόνο με άλλα άτομα εκτός από τους γονείς τους. Το άγχος αποχωρισμού αποτελεί φυσιολογική αντίδραση κατά τη νηπιακή ηλικία. Σε περιπτώσεις όπου επηρεάζει τη λειτουργικότητα του παιδιού και της οικογένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορείτε να αποταθείτε σε κάποιο ειδικό (ψυχολόγο) για αντιμετώπισή του.

Έντονο άγχος αποχωρισμού, που δεν τυγχάνει χειρισμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες, σχολική φοβία και γενικευμένο άγχος.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενδυναμώσουν τα παιδιά τους και να αντιμετωπίσουν το άγχος αποχωρισμού:

1. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τον εαυτό σας ευάλωτο σε ενοχές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να μην αισθάνονται ενοχές που το παιδί τους αντιδρά στον αποχωρισμό με δάκρυα και συναισθηματικά ξεσπάσματα. Τα παιδιά χρειάζεται να αναπτύξουν μια ρουτίνα και να μπορούν να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα. Για να το κάνουμε αυτό, είναι σημαντικό να εντάξουμε σταδιακά και άλλα άτομα στη ζωή τους με τα οποία θα περνούν αρχικά χρόνο με τη δική μας παρουσία, ενώ σταδιακά θα μειώνεται η δική μας με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τους. Επίσης, τα παιδιά νιώθουν λιγότερο αγχωμένα όταν ξέρουν ότι μπορούν να έχουν μαζί τους ένα αντικείμενο που τα παρηγορεί, π.χ. το αγαπημένο τους παραμύθι, το αγαπημένο τους αρκουδάκι κ.τ.λ.

2. Μην αγνοείτε το παιδί σας όταν είναι αναστατωμένο, αφού το άγχος αποχωρισμού που νιώθει κατά την αποχώρησή σας είναι αληθινό. Αντί αυτού, προσπαθήστε να προειδοποιήσετε το παιδί σας για το γεγονός ότι εσείς θα λείψετε για κάποιο χρονικό διάστημα και εξηγήστε με λεπτομέρειες πού, αλλά και με ποιον θα βρίσκεται το ίδιο εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, ενημερώστε το παιδί πότε θα φύγετε. Μην φεύγετε από το σπίτι κρυφά, αφού με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε περαιτέρω ανασφάλειες στο παιδί.

symvstathmos.wordpress.com

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε Share…και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!