7 μαγικά γιατροσόφια για τα άρρωστα παιδάκια μας!

7 μαγικά γιατροσόφια για τα άρρωστα παιδάκια μας!

Γιατί αρρωσταίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό;

Ιδού 7 παραδοσιακά, διαχρονικά και πολύ αποτελεσματικά γιατροσόφια για να αντιμετωπίσετε τα κρυολογήματα και τις απλές ιώσεις.

[babyPostAd]Πολλές φορές οι γονείς, πριν καταφύγουν στην παραδοσιακή ιατρική ή παράλληλα με αυτήν, επιλέγουν φυσικές λύσεις για τα κρυολογήματα και τις απλές ιώσεις που περνά το μωράκι τους. Ιδού λοιπόν κάποια παραδοσιακά, διαχρονικά και πολύ αποτελεσματικά γιατροσόφια.

1. Μέλι, από ενός έτους και άνω:
Μαλακώνει τον λαιμό, περιέχει ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από το κρυολόγημα. Αν το μωρό σας είναι μεταξύ ενός και πέντε ετών μπορείτε να διαλύσετε μισή κουταλιά μέλι σε ζεστό νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι. Εξαιτίας της γλυκύτητας του μελιού, το παιδί πρέπει να πλύνει μετά τα δόντια του. Ποτέ μην δώσετε μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

2. Καθάρισμα μύτης, από δύο ετών και άνω:
Μια βουλωμένη μύτη εμποδίζει το μικρό σας ν’ αναπνεύσει και να κοιμηθεί άνετα και γενικά του προκαλεί δυσφορία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι απαλά χαρτομάντηλα. Εξηγήστε του πως το μόνο που έχει να κάνει είναι να φυσήξει τη μυτούλα του στο χαρτί και δείξτε του πώς το κάνετε εσείς. Ο μιμητισμός είναι πολλές φορές σωτήριος! Να του επισημάνετε πάντως πως δεν πρέπει να φυσάει πολύ δυνατά γιατί μπορεί να πονέσουν τ’ αυτιά του. Για να κάνετε και την διαδικασία λίγο πιο διασκεδαστική, μπορείτε να του αγοράσετε ένα πακέτο με χρωματιστά και χαρτομάντηλα με σχέδια.

3. Ξεκούραση, ανεξαρτήτως ηλικίας:
Το παιδάκι σας χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη και γι’ αυτό πρέπει να είναι αρκετά ξεκούραστο. Αν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, κρατείστε το στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του. Καλό είναι να είναι ήρεμο και να κοιμάται όσο χρειάζεται. Μπορείτε να του διαβάζετε παραμύθια για να κοιμηθεί πιο εύκολα ή να του επιτρέψετε να δει το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα δύο φορές.

Σπιτικές θεραπείες για τα «κρυωμένα» παιδιά, συνιστά η AAP

4. Εισπνοές ατμών με λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου ευκαλύπτου, ανεξαρτήτως ηλικίας:
Μετά στο ζεστό νερό του μπάνιου μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου , ώστε να εισπνεύσει το μωράκι σας τους θεραπευτικούς ατμούς. Είναι άριστο αποσυμφορητικό και θα το βοηθήσουν να ανασαίνει καλύτερα. Εναλλακτικά μερικές σταγόνες αιθέριου έλαιου ευκαλύπτου σε ειδική συσκευή ή σε ένα μπολ με νερό επάνω στο καλοριφέρ, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά.

5. Άφθονα υγρά, από έξι μηνών και άνω:
Η λήψη άφθονων υγρών προλαμβάνει την αφυδάτωση και συμβάλλει στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Εναλλακτικά με το νερό μπορείτε να δίνετε στο μωράκι σας, χαμομήλι και φυσικούς χυμούς φρούτων. Να είστε όμως πολύ προσεκτικοί με μωρά κάτω των έξι μηνών που ακόμα θηλάζουν και στο οτιδήποτε κάνετε, είτε αφορά τη λήψη υγρών ή οτιδήποτε άλλο, να έχετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

6. Κοτόσουπα ή σούπες, από έξι μηνών και άνω:
Οι ζεστές σούπες έχουν μαλακτικές ιδιότητες και μπορεί και ν’ ανακουφίσουν τον ερεθισμένο λαιμό του μωρού σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν να πέσει και ο πυρετός του. H παραδοσιακή κοτόσουπα είναι ιδανική, καθώς περιέχει ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσοχή όμως, οι σούπες πρέπει να είναι χλιαρές και όχι καυτές. Αν το μωρό σας είναι κάτω των έξι μηνών, ένα χλιαρό χαμομήλι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Σε τόσο μικρές ηλικίες ισχύει και πάλι πως κάθε σας βήμα πρέπει να συνοδεύεται από την γνώμη του γιατρού σας που είναι ο ειδικότερος να σας πει τι πρέπει να κάνετε.

7. Η μαγική αγκαλιά !
Αμφιβάλλετε ότι το χάδι και η μητρική αγκαλιά είναι άριστο γιατρικό; Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική μας κατάσταση. Δώστε λοιπόν απλόχερα στο μωράκι ή στο μεγαλύτερο παιδί σας την αγκαλιά και το χάδι σας. Η ασφάλεια και η ζεστασιά που θα νιώσει θα το βοηθήσουν να αναρρώσει πιο γρήγορα!

Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός Οικογενειακός Γιατρός – Σύμβουλος διατροφής
Μέλος της Ιατρικής Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

Πηγή: lovebaby.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα γιατροσόφια της γιαγιάς…

Σπιτικά «γιατροσόφια» για καλύτερη ζωή