“Μαμά, δε θέλω να κοιμηθώ σου λέωωωω!”
Δε θέλει με τίποτα να πάει για ύπνο; Η διαδικασία “ξάπλωσε στο κρεβάτι και κοιμήσου” έχει γίνει μαρτύριο; Τι κι αν το αγκαλιάζετε και του μιλάτε γλυκά επιμένει να μην θέλει να κοιμηθεί;
-Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών φυσικά-
Καλό είναι να ενημερώνουμε το παιδί μισή ώρα πριν ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου (“σε μισή ώρα θα μαζέψεις τα παιχνίδια σου γιατί θα ετοιμαστούμε για ύπνο” ακόμα κι αν δεν έχει αίσθηση και γνώση της ώρας).
20 τρελά πράγματα που έχουν κάνει οι μαμάδες επειδή τους έλειπε ύπνος!
Εξηγήστε του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Για να ζούμε μας είναι απαραίτητος. Ξεκουραζόμαστε και πέρνουμε δύναμη για την επόμενη μέρα. Το πρωί ξυπνάμε πιο εύκολα και χωρίς να νυστάζουμε εάν έχουμε κοιμηθεί όσο χρειάζεται.
Τα βήματα “του ύπνου” μεταδίδονται στο παιδί σαν μια καθημερινή διαδικασία, γι’αυτό χρειάζεται να τα επαναλαμβάνετε και να γίνει μέρος της καθημερινότητας. Όταν το παιδί γνωρίζει ότι “όταν βραδιάζει, πλησιάζει η ώρα για ύπνο, και κάνω μπάνιο ή ακούω μουσική και κάνουμε αγκαλιές με τη μαμά και τον μπαμπά”, είναι πιο εύκολο να εναρμονιστεί με την ιδέα και να κοιμηθεί χωρίς γκρίνιες. Το βασικό είναι αυτή η “ρουτίνα” να γίνεται καθημερινά. Να ενταχθεί στο πρόγραμμα και το παιδί να ξέρει τι ακολουθεί, να είναι προετοιμασμένο. Και κάθε μέρα να προετοιμάζεται μισή με μία ώρα πριν.
Φάνια Βιλλιώτη, Ψυχολόγος
Πηγή: childit.gr