Το μωρό κλαίει: Τι φταίει; Τι να κάνω;

Το μωρό κλαίει: Τι φταίει; Τι να κάνω;

σταματήσει ένα μωρό να κλαίει

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωράκι μπορεί να είναι πολλοί, αλλά μπορεί και να μην συμβαίνει τίποτα. Ως νέοι γονείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχήσετε, κι ίσως να καλέσετε ακόμα και τον παιδίατρο για να αναγνωρίσει , έστω εξ ακοής, το είδος του κλάματος.
Με τον καιρό θα μπορείτε κι εσείς, έχοντας μία μικρή εμπειρία, να καταλαβαίνετε πιο εύκολα γιατί το μωράκι σας είναι ανήσυχο.

Συνήθως τα βρέφη κλαίνε για συγκεκριμένους λόγους όπως:

1. Πείνα
Αυτό είναι πιθανότατα το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν κλαίει ένα μωρό.
Με τον καιρό θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πείνας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να ξεκινάτε το τάισμα του μωρού σας πριν αρχίσει να κλαίει. Μερικά χαρακτηριστικά σημάδια που παρατηρεί κανείς στα νεογέννητα όταν πεινάνε είναι: ανησυχία, κινήσεις θηλασμού με τα χείλη, το αντανακλαστικό, κατά το οποίο τα νεογέννητα γυρίζουν το κεφάλι τους προς το χέρι σας, όταν χαϊδεύετε το μάγουλό τους και τέλος το να βάζουν το χέρι στο στόμα.

2. Βρώμικη πάνα
Μερικά μωρά αντιδρούν με δυσφορία και με τον τρόπο τους ενημερώνουν αμέσως όταν πρέπει να αλλάξουν, ενώ άλλα μπορεί να ανεχθούν μια βρώμικη πάνα για αρκετό διάστημα.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα και να διορθωθεί.

3. Ύπνος
Κάποιοι θεωρούν ότι τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε όμως δεν ισχύει πάντα αυτό, καθώς στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ό, τι μπορεί να πιστεύετε. Αντί να αποκοιμηθούν, πολλά μωρά μπορεί να έχουν έντονη ανησυχία και να κλαίνε, ειδικά εάν είναι υπερβολικά κουρασμένα.

10 πράγματα που σταματούν μόλις αποκτήσετε παιδιά

4. Αγκαλιά
Τα μωρά χρειάζονται πολλές αγκαλιές. Θέλουν να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούν τις φωνές τους, να ακούν τους κτύπους της καρδιάς τους, ακόμη και να μυρίζουν τη μοναδική μυρωδιά τους. Το κλάμα λοιπόν μπορεί να είναι ένα σημάδι, όταν θέλουν τη ζεστή αγκαλιά του μπαμπά ή της μαμάς.
Μπορεί να αναρωτηθείτε αν με τον τρόπο αυτό, κρατώντας το δηλαδή στην αγκαλιά σας τόσο πολύ, κακομαθαίνετε το μωρό σας, αλλά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του αυτό δεν ισχύει. Για να ξεκουράσετε τα χέρια σας, δοκιμάστε έναν μάρσιπο ή έναν μάρσιπο αγκαλιάς.

5. Κοιλιακά προβλήματα (αέρια, κολικοί κλπ.)

Κοιλιακά προβλήματα που συνδέονται συνήθως με αέρια ή κολικούς μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο κλάμα. Στην πραγματικότητα, η περίεργη αυτή κατάσταση που ονομάζεται κολικός ορίζεται ως ακατάπαυστο κλάμα, για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και τουλάχιστον για τρεις συνεχείς εβδομάδες. Αν το μωρό σας έχει συχνά έντονη ανησυχία και κλαίει αμέσως μετά το τάισμα, μπορεί να αισθάνεται κάποιον πόνο στην κοιλιά. Πολλοί γονείς έχουν δει πολύ καλά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ειδικές σταγόνες ή ασβεστόνερο (φτιαγμένο από βότανα και σόδα). Καλό είναι ωστόσο να ενημερώστε τον γιατρό σας πριν τη χρήση κάποιου από αυτά.
Ακόμη κι αν το μωρό σας δεν έχει κολικούς και δεν γκρινιάζει μετά το φαγητό, ένας περιστασιακός πόνος λόγω αερίων μπορεί να το κάνει κακόκεφο μέχρι να καταφέρει να ανακουφιστεί. Αν υποψιάζεστε ότι έχει αέρια, δοκιμάστε κάτι απλό για να το βοηθήσετε, όπως για παράδειγμα να το βάλετε να ξαπλώσει ανάσκελα, κρατώντας τα πόδια του και κουνώντας τα σαν να κάνει ποδήλατο.

6.Θερμοκρασία δωματίου

Ελέγξτε, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, τα ρουχαλάκια που φοράει. Αν έχει ζέστη φορέστε του ρουχαλάκια δροσερά και βαμβακερά, εάν έχει κρύο ντύστε το πιο ζεστά. Να θυμάστε ότι το μωρό όταν γεννιέται δεν μπορεί να ρυθμίσει καλά τη θερμοκρασία του γι αυτό ακόμη κι αν ειναι καλοκαίρι τα νεογέννητα φορούν καλτσούλες. Όσο το μωρό μεγαλώνει, μετά τον 2ο μήνα, να θυμάστε ότι το μωρό ζεσταίνεται ή κρυώνει όπως και εσείς. Άρα καλό είναι να το ντύνετε όπως ντύνεστε κι εσείς!

Πώς να αντιδράσετε…

Αφού έχετε ελέγξει γιατί κλαίει το μωρό σας και έχετε αποκλείσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις όπως πείνας, δίψας, κρύου κ.α. τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:
• Φασκιώστε το. Το μωρό μέσα σε ενα σεντόνι ή κουβερτούλα καλοτυλιγμένο αισθάνεται την ζεστασιά και την ασφάλεια, που είχε όλους τους 9 μήνες στη μήτρα σας. Εναλλακτικά μπορείτε να το βάλετε στον μάρσιπο και να πάτε μια βόλτα.
• Ηρεμήστε το ανοίγοντας το πιστολάκι, την ηλεκτρική σκούπα ή το πλυντήριο πιάτων καθώς δημιουργούν ένα ουδέτερο θόρυβο που χαλαρώνει τα μωρά ή βάζοντας μουσική που το καθησυχάζει.
• Δώστε του πιπίλα, αν συνηθίζετε να του δίνετε.
• Κάντε μασαζ την πλατούλα και την κοιλίτσα του, τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Τα μωράκια ξετρελαίνονται για μασάζ. Δοκιμάστε το!

Εάν τα έχετε κάνει όλα, και δε σταματάει το κλάμα, το πιθανότερο είναι οτι έχετε φτάσει στα όρια σας. Πάρτε βαθιές αναπνοές ή βάλτε λίγο μουσική και χαλαρώστε έστω και για 10 λεπτά. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι είναι μια περίοδος που θα περάσει και αν μπορείτε, καλέστε να σας βοηθήσει ο σύντροφός σας, κάποιος συγγενής σας, η μια νταντά.
Ως νέοι γονείς, όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για σας. Αισθάνεστε ανήμποροι στις απαιτήσεις του μωρού σας. Όμως να θυμάστε ότι περνάτε μια περίοδο γνωριμίας με το μωρό σας. Σε πολύ λίγο καιρό θα αναγνωρίζετε στο κλάμα του μωρού σας τις ανάγκες του και θα καταλαβαίνετε τι θέλει. Υπομονή. Είναι απλά θέμα χρόνου. Το μόνο που πρέπει να κάνετε ειναι να ακολουθήσετε το ένστικτό σας.

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νεογέννητο μωρό στο σπίτι! Τι τρομάζει περισσότερο τους νέους γονείς

Πρώτη φορά μαμά: Τα βασικά της περιποίησης για το νεογέννητο