ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Υγεία Όλες οι αιτίες όταν το παιδί πονάει στο ισχίο!

Όλες οι αιτίες όταν το παιδί πονάει στο ισχίο!

v2c10c

Ο πόνος στην περιοχή του ισχίου στην παιδική ηλικία είναι αρκετά κοινός και άναλογα με την έντασή του μπορεί να εκφράζεται σαν τοπική ενόχληση, σαν χωλότητα (το παιδι “κουτσαίνει”) είτε σαν άρνηση βάδισης ή και στήριξης στο πάσχον σκέλος.

Ιδιαίτερα όταν τα ενοχλήματα προκύπτουν χωρίς να υπάρχει ιστορικό τραυματισμού, οι γονείς του παιδιού πρέπει να απευθύνονται σε Ορθοπαιδικό, καθώς η καθυστερημένη αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει χρόνιες βλάβες στο παιδί.

Του Βασίλη Δ. Παπακωνσταντίνου 
Ορθοπαιδικού- Χειρουργού
Συχνότερες αιτίες μη τραυματικού πόνου στο ισχίο – διαγνωστική προσέγγιση – θεραπεία:
Τοξική υμενίτιδα ισχίου: η πιο κοινή και πιο αθώα αιτία πόνου. Είναι μια καλοήθης φλεγμονή του ισχίου, που προκαλεί πόνο και ερεθισμό του ισχίου και που υποχωρεί σε λίγες μέρες από την εμφάνισή της. Αφορά παιδιά 3-5 χρόνων.
Σηπτική αρθρίτιδα ισχίου: σοβαρή μικροβιακή φλεγμονή του ισχίου. Το παιδί κουτσαίνει ή αρνείται να στηριχτεί ή και να κουνήσει το πάσχον σκέλος, αρνείται να φάει, κλαίει συχνά και έχει πυρετό. Ο αιματολογικός έλεγχος αποδεικνύει τη φλεγμονή. Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα. Το παιδί πρέπει να οδηγηθεί γρήγορα στο χειρουργείο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Όγκοι: όπως είναι το Οστεοειδές οστέωμα, καλοήθης όγκος που εμφανίζεται στην περιοχή του ισχίου και προκαλεί κυρίως νυχτερινό πόνο. Συνήθως οι ακτινογραφίες αναδεικνύουν τη βλάβη. Η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά.
Νόσος Legg-Perthes-Calve: είναι η ιδιοπαθής νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού, και αφορά παιδιά  από 2-16 χρόνων με συχνότερη ηλικία τα 4-10 χρόνια. Η πάθηση αλλοιώνει προοδευτικά, τη μορφή της κεφαλής του μηριαίου.
Το παιδί κουτσαίνει, και οι κινήσεις του ισχίου είναι επώδυνες, κυρίως η έσω στροφή. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και ο αιματολογικός αποκλείει τη λοίμωξη. Σε πρώιμο στάδιο η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική.
Επιφυσιολίσθηση της κεφαλής του μηριαίου: αφορά μεγαλύτερα παιδιά (μέσος όρος ηλικίας τα 13 χρόνια στα αγόρια και τα 11 στα κορίτσια). Σχετίζεται με παχυσαρκία και ορμονικά προβλήματα.
Ουσιαστικά η κορυφή της κεφαλής του μηριαίου γλυστράει από τη θέση της και παραμορφώνει το σχήμα της. Μπορεί να προκύψει μετά από ελάχιστο ή και χωρίς τραυματισμό.
Η διάγνωση συχνά είναι δύσκολη γιατί μπορεί το παιδί να παραπονιέται και για πόνο στο γόνατο. Ο ακτινολογικός έλεγχος με ειδικές προβολές είναι απαραίτητος. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.
Βασίλης Δ. Παπακωνσταντίνου
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
iatropedia.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε … Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!