Βλέποντας τον κόσμο μπρούμυτα

Βλέποντας τον κόσμο μπρούμυτα

μπρούμυτα

Στη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν το παιδί τους για ύπνο ανάσκελα, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες θανάτου από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό έχει ως συνέπεια, τα μωρά να περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους ξαπλωμένα ανάσκελα, αφού αυτή είναι η θέση που έχουν όταν κοιμούνται, και σπανίως μπρούμυτα. Έτσι σε σύγκριση με τα μωρά παλαιοτέρων γενεών, τα σημερινά αποκτούν πιο αργά τον έλεγχο του κεφαλιού τους και καθυστερούν να γυρίσουν μόνα τους από ανάσκελα μπρούμυτα και το αντίθετο.

Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω στις διακοπές των Χριστουγέννων με το μωρό μου

[babyPostAd]Οι γονείς δε θα πρέπει να πανικοβάλλονται για το γεγονός αυτό γιατί αργά ή γρήγορα, είναι σίγουρο ότι το μωράκι τους θα καταφέρει να σηκώσει το κεφαλάκι του ή να γυρίσει από την άλλη. Ωστόσο παραμένει σημαντικό για όλα τα μωράκια να περνάνε κάποιο χρόνο παίζοντας μπρούμυτα.

Σε τί βοηθάει τα μωρά να παίζουν μπρούμυτα; Αναπτύσσει τον έλεγχο του επάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και ενδυναμώνει τους μύες στα χέρια και το λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της σωματικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει. Βοηθάει, επίσης, στην αισθητήρια ανάπτυξη, επιτρέποντάς του να δει τον κόσμο από μία τελείως διαφορετική, για αυτό, οπτική γωνία.

Πολλοί γονείς βρίσκουν ότι η πιο κατάλληλη ώρα για να βάλουν το παιδί να παίξει μπρούμυτα είναι αφού του έχουν αλλάξει την πάνα ή το έχουν κάνει μπάνιο. Εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για το δικό σας μωρό, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να έχει περάσει αρκετή ώρα αφού το μωρό έχει φάει. Επίσης, θα πρέπει να επιλέξετε κάποια στιγμή που το μωρό να είναι ευδιάθετο και σε εγρήγορση.

Εάν μόλις αρχίσατε να βάζετε το παιδί να παίζει μπρούμυτα, ξεκινήστε με λίγα μόνο λεπτά κάθε φορά για να το αφήσετε να συνηθίσει στην καινούρια θέση. Μερικοί γονείς ξεκινούν όταν το μωρό είναι 1 ή 2 μηνών και μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά για πολύ λίγο και το αφήνουν να καθίσει μπρούμυτα για ένα περίπου λεπτό. Άλλοι γονείς περιμένουν μέχρι το παιδί να γίνει 3 ή 4 μηνών, όταν οι μύες του λαιμού, των ώμων και του κορμού του είναι πιο δυνατοί. Καθώς οι μύες αυτοί θα ενδυναμώνονται κι άλλο, αυξάνετε σταδιακά το χρόνο που αφήνετε το παιδί να κάθεται μπρούμυτα.

Επειδή μερικά μωρά βρίσκουν πολύ παράξενη τη νέα αυτή θέση, προσπαθήστε να τα κάνετε να νιώσουν όσο πιο άνετα γίνεται. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε, έτσι ώστε να βρεθείτε στο ίδιο επίπεδο και να κοιτάζετε ο ένας τον άλλο. Παράλληλα, χαμογελάτε του, τραγουδάτε ή μιλάτε του για να μπορέσετε να κρατήσετε την προσοχή του. Μπορείτε επίσης να αφήσετε κοντά του κουδουνίστρες ή άλλα παιχνιδάκια, έτσι ώστε το «παιχνίδι» να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όταν το μωρό απλώνει το χεράκι του και καταφέρνει να πιάσει ένα αντικείμενο, η αυτοπεποίθησή του αυξάνεται αυτόματα και η περηφάνια του είναι φανερή στο προσωπάκι του. Και μιας και μιλάμε για προσωπάκια, τοποθετήστε μπροστά από το μωράκι ένα παιχνίδι με καθρέπτη και περιμένετε να δείτε την αντίδρασή του καθώς βλέπει μία καινούρια για αυτό φατσούλα να του χαμογελάει.

… και μερικές ακόμα ιδέες για να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα που περνάει το μωρό μπρούμυτα:

  • Ξαπλώστε ανάσκελα και βάλτε το μωρό επάνω σας μπρούμυτα. Ενώ θα είσαστε πρόσωπο με πρόσωπο, μιλήστε του, τραγουδήστε ή κάντε αστείες γκριμάτσες.
  • Βάλτε ένα παιχνίδι μπροστά από το μωρό και σιγά σιγά σηκώνετέ το ψηλά, έτσι ώστε να βοηθήσετε να ενδυναμωθούν οι μύες του λαιμού.
  • Στη συνέχεια, μετακινήστε το παιχνίδι προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, για να ενθαρρύνετε την κίνηση του κεφαλιού παράλληλα με την ανάπτυξη των μυών του λαιμού.
  • Τρίψτε ελαφρά την πλατούλα του μωρού με κυκλικές κινήσεις για να διεγείρετε τους μύες που συγκρατούν το κεφάλι ψηλά και του επιτρέπουν να σπρώχνει με τα χεράκια.
  • Όποιον τρόπο και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε για να «παίξει» το παιδί σας μπρούμυτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πρέπει να είναι κάτι το βαρετό για κανέναν από τους δυο σας, αλλά κάτι το διασκεδαστικό. Εάν δείτε πως το μωρό αρχίζει να δυσανασχετεί, τότε σταματήστε να παίζετε και αλλάξτε του θέση!

Πηγή: letsfamily.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα λάθη που κάνουν όλοι οι νέοι γονείς

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς για τη συγκοίμηση με τα παιδιά τους