Του παιδιάτρου Αδάμου Χατζηπαναγή
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να φτιαχτεί η αιμοσφαιρίνη, η ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα μας. Έτσι, αν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα σιδήρου, τότε θα οδηγηθεί σε σιδηροπενική αναιμία.
Ποια η συχνότητα και ποιες ηλικίες αφορά κυρίως;
Είναι πάρα πολύ συχνή μορφή αναιμίας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο περίπου το 30% των παιδιών ηλικίας 6 μηνών μέχρι 5 χρονών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ για τα παιδιά ηλικίας 6-17 χρονών το ποσοστό φτάνει το 20%. Εμφανίζεται πιο συχνά στα πρόωρα γιατί αυτά έχουν λιγότερα αποθέματα σιδήρου. Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αναιμία, γιατί η ανάπτυξη του σώματος στην περίοδο αυτή είναι πολύ γρήγορη. Ιδιαίτερα στα κορίτσια, η πιθανότητα μεγαλώνει γιατί χάνουν αρκετό αίμα με την περίοδο τους. Επίσης τα παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν σιδηροπενική αναιμία, γιατί ενώ στην ηλικία αυτή ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ακόμα γρήγορος, ο σίδηρος, που προσλαμβάνεται μέσα από τις τροφές, ελαττώνεται.
Σε μερικές περιπτώσεις η απορρόφηση του σιδήρου δεν είναι καλή λόγω προβλήματος στο έντερο, όπως κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.Σε λίγες περιπτώσεις η αναιμία συμβαίνει γιατί χάνεται αίμα, συνήθως από το έντερο. Ο παιδίατρος θα συστήσει τις ανάλογες εξετάσεις αν υπάρχει τέτοια υποψία.
Τι συμπτώματα έχει το παιδί;
Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Άλλες φορές το παιδί μπορεί να φαίνεται ωχρό, να κουράζεται εύκολα ή να πιάνεται η ανάσα του.
Πως γίνεται η διάγνωση της αναιμίας;
Είναι απαραίτητο να γίνει εξέταση αίματος.
Πώς θεραπεύεται η σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία θεραπεύεται με τη χορήγηση σιδήρου. Ο γιατρός σας, αφού κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις, θα σας συνταγογραφήσει να πάρετε σίδηρο από το στόμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να σας δώσει σίδηρο ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά. Η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας με σίδηρο από το στόμα διαρκεί περίπου 3 μήνες. Να ξέρετε ότι ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει τα εξής προβλήματα:
· Να μαυρίσει τα κόπρανα του παιδιού.
· Να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή αντίθετα διάρροια.
· Να προκαλέσει εμετούς και πόνο στην κοιλιά. Το φάρμακο απορροφάται καλύτερα αν δίνεται μαζί με βιταμίνη C (φρούτα, χυμό).
Οτιδήποτε σας ανησυχήσει, να ενημερώσετε αμέσως τον παιδίατρο σας.
πηγή:paidiatros.com