Φάσκιωμα: Υπέρ και κατά

Φάσκιωμα: Υπέρ και κατά

Φάσκιωμα

Πού βοηθάει το φάσκιωμα, ποια είναι τα μειονεκτήματα της πρακτικής και τι να προσέξετε.

Η πρακτική του φασκιώματος έχει μια μακρά ιστορία και συνοδεύει τα νεογέννητα εδώ και αιώνες. Χριστιανικές εικόνες, αναγεννησιακοί πίνακες και γραπτές μαρτυρίες από διάφορους λαούς της γης φανερώνουν πως το φάσκιωμα ήταν κοινός τόπος σε διάφορους λαούς και πολιτισμούς, ώστε να προστατέψουν οι μητέρες τα βρέφη από το κρύο και να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους. Με το πέρασμα των αιώνων, βέβαια, η εν λόγω πρακτική αποδοκιμάστηκε από τους γιατρούς, γιατί θεωρήθηκε απαρχαιωμένη.

[babyPostAd]Το τελευταίο, ωστόσο, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει κάποιους γονείς από το να την χρησιμοποιούν. Νέοι γονείς, ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούν μια σαφώς βελτιωμένη τεχνική για να καθησυχάσουν το νεογέννητο και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν είναι καλό να φασκιώνετε το μωρό σας, σας παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Πάμε να δούμε τι πρέπει να προσέξετε.

Υπέρ

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γονείς επιμένουν στην πρακτική του φασκιώματος.

  1. Βοηθά το μωρό στον ύπνο. Πολλές μητέρες σχολιάζουν θετικά το φάσκιωμα, θεωρώντας ότι βοηθάει το μωρό τους να έχει έναν καλό και ήσυχο ύπνο. Μάλιστα ακόμα και για βρέφη που δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν ή που ξυπνούσαν συχνά το βράδυ, το φάσκιωμα ήταν η λύση που τους επέτρεπε να αποκοιμηθούν αμέσως ή τα βοηθούσε ώστε ο ύπνος τους να έχει διάρκεια. Φαίνεται λοιπόν πως το φάσκιωμα βοηθάει αρκετά ένα μωρό να κοιμηθεί, ίσως γιατί του ξυπνάει μνήμες από το μήτρα, κατευνάζοντας τις ανησυχίες του, μια από τις οποίες μπορεί να είναι το πώς θα κοιμηθεί ολομόναχο σε μια τεράστια κούνια!  Παράλληλα αν ένα μωρό ξυπνάει τα βράδια επειδή κινεί τα χεράκια του ανακλαστικά, το φάσκιωμα θα εμποδίσει αυτές τις κινήσεις εξασφαλίζοντας ήρεμο ύπνο.
  2. Μειώνει το κλάμα. Τα νεογέννητα κλαίνε. Αυτή είναι η δουλειά τους! Να επικοινωνήσουν, δηλαδή, με τους γονείς τους, να γνωστοποιήσουν την ανάγκη τους για τροφή, καθαριότητα, αγκαλιά κτλ. Παρότι το φάσκιωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δική σας παρουσία –πρέπει να είστε δίπλα στο παιδί σας για να ικανοποιήσετε κάθε του ανάγκη- μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να μειώσει τα χωρίς λόγο «παράπονα», να ηρεμήσει το παιδί και να το κάνει να αισθάνεται ασφαλές. Από μελέτες φαίνεται πως το φάσκιωμα μείωσε κατά 42% το κλάμα σε μωρά 8 εβδομάδων ή και μικρότερα.
  3. Φαίνεται να μειώνει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Παρότι ελάχιστες έρευνες έχουν διενεργηθεί ως προς το θέμα αυτό, φαίνεται πως το φάσκιωμα, υπό προϋποθέσεις (να μην είναι πολύ σφιχτά δεμένο, να μην κάνει πολύ ζέστη, να μην είναι συνθετικό το ύφασμα κοκ.), μειώνει τον κίνδυνο του ΣΑΒΘ. Αφενός γιατί το τύλιγμα του βρέφους το βοηθά να μένει σε ύπτια στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου, στάση που συστήνεται από τους παιδίατρους προς αποφυγή του συνδρόμου. Αφετέρου γιατί από μετρήσεις φαίνεται πως υπάρχει χαμηλή συχνότητα του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σε πολιτισμικές ομάδες όπου το «φάσκιωμα» του βρέφους είναι κοινή πρακτική.
  4. Μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού από τα κοφτερά νυχάκια του.
  5. Τέλος, κάποιοι πιστεύουν πως επειδή από το τύλιγμα δημιουργείται ήπια πίεση στην κοιλίτσα του μωρού, αυτό μπορεί να ανακουφίζεται από τους κολικούς.

grobag-swaddling-blanket

Κατά

Τα κατά της τεχνικής αφορούν κυρίως τον τρόπο που εφαρμόζεται από τους γονείς. Έτσι, τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

  1. Το μωρό μπορεί να υπερθερμανθεί. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς το τύλιγμα του μωρού μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του επικίνδυνα. Προτιμήστε να μην το φασκιώνεται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή ή έχει πυρετό και αποφύγετε τους ζεστούς μήνες να το τυλίγεται με κουβερτούλα. Προτιμήστε ύφασμα από μουσελίνα, το οποίο θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε συνθετικά υφάσματα.
  2. Το φάσκιωμα για πολλές ώρες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των ισχίων, ακόμα και να προκαλέσει εξάρθρωμα ή και δυσπλασία ισχίων. Ωστόσο, η τεχνική του φασκιώματος έχει βελτιωθεί με τα χρόνια και σήμερα δεν εμποδίζει την κίνηση του μωρού ολοκληρωτικά ενώ τα ποδαράκια του είναι σχετικά ελεύθερα, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για εξασθένηση των μυών ή για πρόκληση προβλημάτων στο γοφό. Φροντίστε, λοιπόν, να τυλίγετε το μωράκι σας σύμφωνα με τις νέες οδηγίες (ζητήστε από μια εξειδικευμένη μαία να σας δείξει), αφήνοντας άφθονο χώρο για να κινεί και να λυγίζει ελεύθερα τα πόδια του (όχι να είναι το ύφασμα τόσο σφιχτό ώστε να τα κρατάει ίσια και ακίνητα) και μόνο τις ώρες του ύπνου ή ως τελευταία λύση καθησυχασμού. Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε το μωρό τυλιγμένο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας , καθώς έτσι δυσχεραίνετε τη σωματική και κινητική του κατάσταση..
  3. Μπορεί να παρεμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που θα το τυλίξετε πολύ σφιχτά.
  4. Το φάσκιωμα δημιουργεί  συνήθεια με αποτέλεσμα να τίθεται υπό διερεύνηση το αν και πόσο εύκολα θα καταφέρει το μωρό σας να κοιμάται στο μέλλον χωρίς να το έχετε φασκιώσει. Και επειδή κάποια στιγμή αυτή η πρακτική θα αποτελέσει παρελθόν για το παιδί σας καθώς μεγαλώνει, φροντίστε να κάνετε τη μετάβαση σταδιακά, δηλαδή να ξεκινήσετε αφήνοντας ελεύθερο το ένα χέρι μετά το άλλο κ.ο.κ.

DSC1404

Τι να προσέξετε

  • Δεν αγαπούν όλα τα παιδιά το… σφιχταγκάλιασμα τέτοιου είδους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να δείτε εάν το μωράκι σας είναι περισσότερο ευχαριστημένο αφού τυλιχθεί. Εάν αντιδρά, τότε καλύτερα αφήστε το φάσκιωμα στην άκρη.
  • Πριν φασκιώσετε το μωρό σας, λάβετε υπόψη σας την θερμοκρασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και την δική του. Η ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιό θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 20◦C.
  • Το φάσκιωμα είναι ευεργετικό μόνο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το «τέταρτο τρίμηνο» της εγκυμοσύνης, όπως αλλιώς ονομάζεται. Εγκαταλείψτε σταδιακά την συνήθεια μετά τον 4ο μήνα.
  • Αποφεύγετε το φάσκιωμα κατά τον θηλασμό, εκτός εάν υπάρχουν σημάδια υπερπαραγωγής γάλακτος ή έντονη ανησυχία στην πρόσληψη του στήθους.
  • Kάθε φορά που τελειώνετε το τύλιγμα ελέγξτε ότι δεν το έχετε σφίξει υπερβολικα βάζοντας το χέρι σας ανάμεσα στο σώμα και το στήθος του μωρού. Επίσης, επιβεβαιώστε ότι δεν έχετε σκεπάσει ή δεν υπάρχει κίνδυνος να καλυφθει το κεφαλάκι του και να προκληθεί ασφυξία.
  • Πολύ σημαντικό: Όσο καθησυχαστικό κι αν είναι, το φάσκιωμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επαφή δέρμα με δέρμα που καλό είναι να έχετε με το μωρό σας αλλά ούτε και τη σιγουριά και ασφάλεια που θέλει να νιώσει το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Πηγή:  happyparenting.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο ασφαλές είναι το φάσκιωμα για το μωρό σου

Οδηγός για νέες μαμάδες: πώς να φασκιώσετε το μωρό σας

Βοηθήστε το μωρό σας να κοιμηθεί με αυτούς τους απλούς τρόπους