Δες εδώ πώς να βοηθήσεις το μωρό σου να πει τις πρώτες του λέξεις!

Δες εδώ πώς να βοηθήσεις το μωρό σου να πει τις πρώτες του λέξεις!

πρώτες του λέξεις

από την Κατερίνα Αλεξογιάννη

Περιμένεις με αγωνία τα πρώτα λογάκια του μωρού σου! Έχει ήδη αρχίσει να βγάζει κάποιες άναρθρες κραυγές και να «μπεμπεκίζει», άρα είναι στο σωστό δρόμο για να πει τις πρώτες του κουβέντες. Το διάστημα από τα πρώτα «μα» και «μπα» μέχρι τις πρώτες πραγματικές λέξεις του μωρού διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Για να επιταχύνεις τη διαδικασία που τόσο αναμένεις και να βοηθήσεις το μωρό σου να πει τις λέξεις που θα σηματοδοτήσουν την αρχή της επικοινωνίας σας, αρκεί να κάνεις τα παρακάτω:

Μίλα
Η καλύτερη τακτική είναι το ίδιο νόμισμα! Περιμένεις να μιλήσει, οπότε θα κάνεις το ίδιο για να ενισχύσεις την προσπάθειά του. Κανένα μωρό δε μίλησε μέσα από την απόλυτη σιωπή και όσο περισσότερο μιλάς, διηγείσαι και δίνεις λέξεις στο παιδί σου, τόσο περισσότερο υλικό λαμβάνει αυτός ο μικρός και θαυματουργός εγκέφαλος. 

Άκου
Προσπάθησε να καταλάβεις τι θέλει να πει και επανάλαβε αυτό που νομίζεις ότι λέει. Αν λέει «για» συνέχεια, ίσως θέλει να φωνάξει τη γιαγιά. Φέρε κοντά τη μαμά ή την πεθερά σου και επιβεβαίωσέ του ότι αυτή είναι όντως η γιαγιά. Το μωρό σου είναι πολύ έξυπνο και θα το καταλάβει!

Παρακολούθησε
Τους ήχους που κάνει με αυτά που δείχνει. Θα δεις ότι δεν είναι τυχαία η σύνδεση. Μέσα από αυτές τις αρχικές άναρθρες λέξεις που βγάζει συνδέοντάς τις με πράγματα, θα μπορέσεις να βρεις τον τρόπο να το βοηθήσεις.

Πες του μπράβο
Όταν κάνει μια πρόοδο, λέει δύο συλλαβές αντί για μια, λέει μια λέξη και ας μη σημαίνει κάτι, δείξε του τη χαρά σου. Χειροκρότησε, χαμογέλα, φίλησέ το! Θα καταλάβει από τις αντιδράσεις σου ότι είναι σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει αυτό τον έπαινο.

Διάβαζε
Ιστορίες, τις ειδήσεις, ένα βιβλίο, το περιοδικό σου. Δυνατά και καθαρά. Να ακούει και να λαμβάνει μηνύματα. Δεν έχει πει ακόμα την πρώτη του λέξη, αλλά μπορεί και μαζεύει σα σφουγγάρι αυτές που διαβάζεις εσύ.

Πηγή:  dearmom.gr

Διαβάστε ακόμη:

12 τρόποι για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μιλήσει

Έχει αργήσει να μιλήσει; Βοηθήστε το να κερδίσει το χαμένο χρόνο

Πότε θα μιλήσει το μωρό μου;