Πώς να καταλάβετε το πρόωρο μωρό

Πώς να καταλάβετε το πρόωρο μωρό

προωρότητα

Γιατί το κάνει αυτό; 

Κοιμάται συνέχεια στη θερμοκοιτίδα του ή χτυπιέται, κλαίει και κοκκινίζει; Ανοίγει τα μάτια του και σας κοιτάζει ή μοιάζει να μην έχει καμία συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω του; Αλλά και αργότερα στο σπίτι νιώθετε μπερδεμένοι. Ίσως να κοιμάται πολλές ώρες και να μην ξυπνάει για να φάει, να μην αντιδρά στα τραγουδάκια του ραδιοφώνου, αλλά μόνο στη δική σας φωνή και να δυσφορεί όταν το βγάζετε βόλτα. Ψυχραιμία. Το νευρικό σύστημα του πρόωρου μωρού είναι βασικά ανώριμο και θέλει τον δικό του χρόνο να αναπτυχθεί και αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί, ανάλογα με το ιστορικό του, αλλά και τον δικό του χαρακτήρα. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίζετε τα σημάδια με τα οποία προσπαθεί να επικοινωνήσει το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του και να μεταφράζετε τη γλώσσα του σώματός του. Είναι αλάνθαστη και την ξέρετε κι εσείς, όμως μερικές φορές το στρες μπλοκάρει τη λειτουργία της.

Σας παρουσιάζουμε το ΝΕΟ μέλος της οικογένειάς μας, την Κρέμα Αλλαγής Πάνας Agnotis…

[babyPostAd]Ο αισθητηριακός κόσμος του μωρού

Τα μωρά μπορούν να δείχνουν πώς αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους μέσω της συμπεριφοράς τους και μέσω των αλλαγών στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, έχει ειδικές αισθητηριακές ανάγκες. Τα πρόωρα μωρά δεν είναι απλά μία μικρότερη εκδοχή ενός τελειόμηνου μωρού. Δεν χρειάζονται μόνο γάλα για να μεγαλώσουν. Χρειάζονται να ωριμάσουν. Ο εγκέφαλος και το νευρικό τους σύστημα υφίστανται ακόμη δραματικές αλλαγές και αναδιοργάνωση. Για παράδειγμα, στις 35 εβδομάδες ο εγκέφαλος ενός μωρού είναι μόνο τα 2/3 σε μέγεθος σε σχέση με τον εγκέφαλο που θα έχει το μωρό στις 40 εβδομάδες. Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα, ο εγκέφαλός του χρειάζεται να μεγαλώσει και να ωριμάσει, ακριβώς όπως θα έκανε μέσα στη μήτρα, μόνο που τώρα αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει στο γεμάτο ερεθίσματα περιβάλλον της ΜΕΝΝ.

Τα μωρά ζούσαν στο σκοτεινό, ζεστό και προστατευτικό περιβάλλον της μήτρας. Είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξή τους και για την ωρίμανση του εγκεφάλου τους. Όταν γεννιούνται πρόωρα, δεν είναι έτοιμα να δεχτούν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Πώς να καταλάβετε τη γλώσσα του

Επειδή ο αισθητηριακός κόσμος του μωρού σας είναι ακόμη χαοτικός και τα μπερδεύει, επικοινωνεί χρησιμοποιώντας την πιο βασική γλώσσα: τη φυσιολογική του κατάσταση.

  • Η κατάσταση του μωρού σας: Το μωρό δείχνει πώς αισθάνεται με αλλαγές στην αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και την πίεση του αίματος. Τα μόνιτορ με τα οποία είναι συνδεδεμένο, βοηθούν στο να εντοπίζονται επεισόδια άπνοιας και βραδυκαρδίας. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε το χρώμα του δέρματός του. Τα μωρά όταν δυσφορούν αλλάζουν χρώμα (μπορεί το δέρμα τους να γίνει μπλε, κιτρινωπό ή έντονα κόκκινο για παράδειγμα).
  • Οι κινήσεις του μωρού σας: Ανώριμα και ταραγμένα μωρά έχουν σπασμωδικές και ασυντόνιστες κινήσεις και χαμηλό μυϊκό τόνο. Όσο ωριμάζουν, το χρώμα τους θα είναι σταθερό και οι κινήσεις τους πιο εκούσιες και συντονισμένες

Πώς να μειώσετε το άγχος του:

Τα μωρά τα πάνε καλύτερα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρόκληση κάθε φορά. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να τα καταβάλει. Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας εισάγοντας αισθητηριακές εμπειρίες σιγά σιγά και πάντα μία κάθε φορά. Ανακαλύψτε τι αρέσει στο δικό σας μωρό μέσω της παρατήρησης. Για παράδειγμα, σε κάποια μωρά αρέσει το λίκνισμα και το παιδικό μασάζ από πολύ μικρή ηλικία, ενώ άλλα πρέπει πρώτα να μεγαλώσουν αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε πράγματα για τα οποία δεν είναι έτοιμο το μωρό σας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρκεστείτε σε μία τρυφερή αγκαλιά για να κουνήσετε απαλά το σώμα του ή να το ακουμπήσετε απαλά για να το ανακουφίσετε.

Πότε είναι έτοιμο;

Χρειάζεται χρόνος και υπομονή, αλλά σύντομα το μωρό σας θα μπορεί να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί μαζί σας. Θα ξέρετε ότι έχει ωριμάσει αρκετά για να το πετύχει αυτό όταν θα μπορεί να έχει περισσότερες περιόδους εγρήγορσης και λιγότερες περιόδους άπνοιας και βραδυκαρδίας. Πιο συγκεκριμένα, τα μωρά είναι αρκετά ώριμα όταν:

  • Είναι σταθερά. Θα μπορείτε να κάνετε καγκουρό, που βοηθάει το μωρό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, την αναπνοή του και τον καρδιακό παλμό.
  • Παραμένουν σε εγρήγορση. Το μωρό σας θα έχει ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα που διατηρεί οπτική επαφή και παρατηρεί το περιβάλλον γύρω του. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον κόσμο.
  • Οι κινήσεις τους είναι συμμετρικές. Οι κινήσεις του μωρού σας είναι πιο απαλές και σκόπιμες. Θα αρχίσουν να έχουν αρκετή δύναμη και μυϊκό τόνο να διατηρούν το σώμα τους σε μία χαλαρή και ταυτόχρονα ευλύγιστη θέση όταν και οι δύο πλευρές του σώματος θα μπορούν να συνεργαστούν.

Δώστε στο μωρό σας αυτό που χρειάζεται

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται:

  • να παρηγορεί τον εαυτό του: Όλα τα μωρά χρειάζεται να μάθουν να ηρεμούν τον εαυτό τους. Δίνοντας την προσοχή σας και υποστηρίζοντας τη συμπεριφορά τους, μπορείτε να μάθετε στο μωρό σας να ηρεμεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει το να μάθουν να πιπιλούν ή να βρίσκουν μία βολική θέση για να κοιμηθούν.
  • να αυτορρυθμίζεται: Επιτρέποντας στο μωρό σας να αναζητά πράγματα όταν νιώθει έτοιμο και να «υποχωρεί» όταν είναι σε υπερένταση, του δίνετε τις απαραίτητες δεξιότητες για «αυτορρύθμιση». Αυτορρύθμιση σημαίνει να αναζητά ερεθίσματα όταν είναι ξεκούραστο και να σταματά όταν χρειάζεται ξεκούραση ή όταν επεξεργάζεται μία νέα εμπειρία.
  • να προστατέψει τον εγκέφαλό του: Εσείς και το μωρό σας θα ανακαλύψετε μαζί τον κόσμο. Επειδή εσείς κατανοείτε καλύτερα το μωρό σας, θα το βοηθήσετε να εξερευνήσει τον κόσμο με τον προσφορότερο για εκείνο τρόπο, χωρίς να αισθάνεται καθόλου άγχος.

Πηγή:  31ebdomades.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ένα γράμμα στο προωρομωράκι από τη μαμά του…

Τα 20 πράγματα που δεν πρέπει να πει κανείς σε γονείς ενός πρόωρου μωρού!

Πρόωρος τοκετός: Οι επιπτώσεις του στην ενήλικη ζωή του παιδιού