Το μητρικό χάδι – Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

Το μητρικό χάδι – Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

μητρικό χάδι

Είτε είναι ένα άγγιγμα, είτε μια μεγάλη αγκαλιά, όλοι ξέρουμε οτι το μητρικό άγγιγμα προσφέρει ανακούφιση. Η επιστήμη δείχνει οτι πέρα από τα ψυχολογικά οφέλη, το χάδι βοηθάει και στην υγεία! “Το άγγιγμα μπορεί να ηρεμήσει από το στρες και να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση“, λέει ο James Nicolai, γιατρός και ιατρικός διευθυντής του Andrew Weil. “Επίσης, έχει θετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το σώμα”

[babyPostAd]Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα παιδιά, λέει η Tiffany Field, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Σε μια σειρά μελετών, η Field και οι ερευνητές της έδειξαν ότι τα μωρά και τα παιδιά στα οποία έκαναν τακτικά μασάζ οι γονείς τους, αποκόμισαν  μια σειρά από οφέλη, όπως καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. “Επίσης, το άγγιγμα βοηθάει να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού», λέει.

Όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή, το τακτικό μασάζ και το άγγιγμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για να παραμείνει κανείς υγιής, λέει η Field. Διαβάστε παρακάτω περισσότερους λόγοι για τους οποίους το άγγιγμα είναι θεραπευτικό:

  1. Μειώνει το στρες

Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα χάδια – γι’ αυτό αγγίζονται και παλεύουν συχνά. Τα χάδια τα βοηθούν να χαλαρώσουν και τα κάνουν ευτυχισμένα“. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τα χάιδευαν συχνά είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, καθώς και λιγότερο άγχος από εκείνα που δεν τα χάιδευαν.

     2.Προστατεύουν από τα κρυολογήματα

Μια μέρα με αγκαλιές κρατάει τον γιατρό πέρα! Το άγγιγμα έχει αποδειχθεί οτι αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην προστασία από ιούς, εξηγεί η Field. Όπως μας διαβεβαιώνουν ερευνητές από το Cedars-Sinai Medical Center, το μασάζ αυξάνει τα επίπεδα αντίστασης στο κρυολόγημα.

3. Βελτιώνουν την αναπνοή 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatrics, ασθματικά παιδιά που οι μαμάδες τους, τους έκαναν μασάζ για 20 λεπτά πριν τον ύπνο, είχαν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης τους και ανέπνεαν καλύτερα μετά από ένα μήνα, σε σχέση με τα παιδιά που έπαιρναν τακτική φαρμακευτική αγωγή. Το στρες μπορεί να κλείσει τους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν την αναπνοή, λένε οι ειδικοί. Γι ‘αυτό και η τακτική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συριγμού και του βήχα.

    4. Βελτιώνει τον ύπνο

“Έχει αποδειχθεί οτι το μασάζ βοηθάει τα απιδιά να κοιμούνται γρηγορότερα”, λέει η Field. Και αυτό βοηθάει ταυτόχρονα και στην τάξη: Ερενητές από το Ινστιτούτου Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, απέδειξαν οτι τα παιδιά που δέχονταν καθημερινά αγγίγματα και χάδια, συμπεριφέρονταν καλύτερα και είχαν μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Εσείς πόσο συχνά αγκαλιάζετε τα παιδιά σας;

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρετε πόσο πραγματικά καλό κάνει η αγκαλιά στα παιδιά;

Ο Θεός υπάρχει σε μια αγκαλιά…

Το ξέρατε ότι η αγκαλιά προστατεύει από τις… ιώσεις;