Νεογνικός ίκτερος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Νεογνικός ίκτερος

Ο ίκτερος είναι κάτι συνηθισμένο στα βρέφη. Σε ποιες περιπτώσεις πρόκειται για κάτι ανησυχητικό;

Ίκτερο, ονομάζουμε την αυξημένη τιμή χολερυθρίνης στο αίμα, η οποία παράγεται μετά από την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και στους ενήλικες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 120 ημέρες. Στα νεογνά, η μέση διάρκεια ζωής τους είναι σαφώς μικρότερη.

Ο ίκτερος αποτελεί συχνό φαινόμενο, που εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής, συνήθως στο 3ο – 4ο 24ωρο ζωής, στο 60% των τελειόμηνων και στο 80% των πρόωρων νεογνών. Εμφανίζεται αρχικά σαν υποκίντινη χροιά του δέρματος του προσώπου, αλλά όσο η τιμή της χολερυθρίνης αυξάνεται, η αυξημένη εναπόθεση της κάνει το δέρμα της κοιλίας και των άκρων του νεογνού, τους σκηρούς των οφθαλμών, καθώς και το βλεννογόνο του στόματος, κίτρινους.

Η τιμές της χολερυθρίνης στο μεγαλύτερο ποσοστό νεογνών, σπάνια ξεπερνούν τα 15 mg/dl, διαρκούν συνήθως 1 εβδομάδα και στη συνέχεια ο ίκτερος υποχωρεί σταδιακά. Στην σταδιακή υποχώρησή του συμβάλουν το φως της ημέρας και η καλή ενυδάτωση του νεογνού, μέσω των συχνών θηλασμών.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας; 

Πότε ο ίκτερος του νεογνού ξεφεύγει από τα όρια του “φυσιολογικού” φαινομένου; 

  • Αν το νεογνό εμφανίσει ίκτερο την πρώτη μέρα ζωής του

  • Αν η τιμή του ικτέρου αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό (>5mg/dl/24h)

  • Αν το ωοεγνό σας είναι πρόωρο ή έχει χαμηλό βάρος

  • Αν υπάρχει ίκτερος και μετά τη 20η  μέρα  ζωής στα μη θηλάζοντα νεογνά και μετά τον 1ο μήνα ζωής στα νεογνά που θηλάζουν.

  • Αν μαζί με τον ίκτερο υπάρχει και πυρετός

  • Αν το νεογνό ή το βρέφος είναι νωθρό, κοιμάται πολλές ώρες, χωρίς να ξυπνά για θηλασμό ή αν παρότι ξυπνά, δεν θηλάζει ζωηρά

  • Αν μαζί με την έμμεση χολερυθρίνη, συνυπάρχει και άμεση χολερυθρίνη (>20% της τιμής της ολικής)

  • Αν σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει οτιδήποτε σε σχέση με το μωρό σας!

Διαβάστε ακόμη: