Χρειάζονται όρια και για τη δική τους προστασία
Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της εφηβικής ηλικίας είναι η αντίδραση του παιδιού στον έλεγχο των γονιών. Αποτελεί φυσικό επακόλουθο της σταδιακής μετάβασης από το στάδιο του παιδιού σε αυτό του ενήλικα.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ΜΟΝΑΔΙΚΑ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!
[babyPostAd]Η περίοδος αυτή συνήθως προκαλεί αναταράξεις σε μία οικογένεια, με τους γονείς να προβληματίζονται για τους κανόνες και την ελευθερία που πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους.Γεγονός είναι, όμως, όσο το ταξίδι προς την ενηλικίωση συνεχίζεται, χρειάζονται την καθοδήγηση και τη συμβουλή σας. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές φορές οι κανόνες και τα όρια που θέτουν οι γονείς είναι απαραίτητα και για την προστασία των ίδιων των παιδιών.
Δεν είναι όλοι οι έφηβοι ίδιοι
Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας βάσει του οποίου οι γονείς θα πρέπει να αποφασίζουν για τις ελευθερίες και τα όρια των παιδιών τους. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο. Για αυτό το λόγο, άλλα παιδιά είναι πολύ πιο ώριμα στα 15 τους από τους συνομηλίκους τους, ενώ ανάλογες διαφορές μπορεί να υπάρχουν ακόμα και μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας. Προσπαθήστε να αποφασίζετε πόση αυτονομία θα δώσετε στο έφηβο παιδί σας σύμφωνα με το βαθμό ωριμότητάς που επιδεικνύει και όχι μόνο με βάση την ηλικία του ή τι κάνουν οι συνομήλικοί του.
Βάζω όρια σημαίνει… αγαπάω!
Μην φοβηθείτε να πάτε κόντρα στο ρεύμα
Αν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο για δραστηριότητες που κάνουν οι συνομήλικοί του, όπως βραδινές έξοδοι, ραντεβού, διακοπές μόνοι τους, κλπ, δεν είναι υποχρεωτικό να το αφήσετε να ακολουθήσει. Συζητήστε, όσο είναι δυνατόν, με το παιδί σας για το συγκεκριμένο θέμα και εξηγήστε του τη θέση σας. Σίγουρα θα υπάρξουν φίλοι του και ακόμα και άλλοι γονείς που θα σας κατηγορήσουν ότι είστε υπερπροστατευτική και περιορίζετε υπερβολικά το παιδί σας αλλά εσείς το γνωρίζετε καλύτερα. Μην ενδώσετε απλά για να μην σας χαρακτηρίσουν αυστηρή, αλλά αν πραγματικά πιστεύετε ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές και θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα.
Σας αφορά
Το παιδί, όπως και κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε ποιοι είναι οι φίλοι του, με ποιους και που είναι όταν βρίσκετε εκτός σπιτιού. Οπωσδήποτε δεν χρειάζεται να κατασκοπεύετε το παιδί σας και να κρυφακούτε κάθε συνομιλία που έχει με τους φίλους του. Μπορείτε όμως να δείχνετε το ενδιαφέρον σας και να ζητάτε να μαθαίνετε τι συμβαίνει στην κανονική και στην ηλεκτρονική του ζωή, για να είστε προετοιμασμένη να το προφυλάξετε από πιθανούς κινδύνους.
Χρειάζονται την προστασία σας
Μπορεί να μην σας το ζητήσουν ή ακόμα και να μην το παραδεχτούν. Κάποιες φορές όμως το να πουν στους συνομηλίκους τους ότι «οι γονείς μου δεν με αφήνουν να…» (συμπληρώστε ό,τι θέλετε) μπορεί να είναι ανακουφιστικό. Υπάρχουν φορές που φοβούνται, δεν είναι σίγουρα ή απλά δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους φίλους τους αλλά δεν ξέρουν πώς να το πουν. Μπορεί να σκέφτονται ότι μπορεί να χάσουν την εύνοιά τους ή να μπουν στο περιθώριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους κάνετε χάρη όταν παίζετε το ρόλο του «κακού» γονιού, ακόμα και αν δεν το γνωρίζετε.
Πηγή: childit.gr