“Πράκτορες του πλανήτη”: Συνέντευξη στο Βabyradio με τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη
[babyPostAd]Διαβάζοντας ο μικρός αναγνώστης τα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη σε ποιον κόσμο θα μεταφερθεί; Ποιες περιπέτειες θα ζήσει;
Μέσα από αυτή τη σειρά προσκαλώ τον αναγνώστη να γίνει μυστικός πράκτορας και να φέρει εις πέρας μια άκρως απόρρητη αποστολή για τη μυστική υπηρεσία της Περιβαλλοντοπόλ: να σώσει δηλαδή τον πλανήτη διότι oι ενήλικες έχουμε αποτύχει. Θα ζήσει περιπέτειες που θα τον ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Στην καρδιά των βιβλίων πρωταγωνιστής είναι ο αναγνώστης και αυτός καθορίζει τη δράση. Θα έχει την ευκαιρία να μάθει για πολλά περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, θα γνωρίσει τους δαιμόνιους εχθρούς του περιβάλλοντος, τον Πουφ και την Πιφ, δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο αντίστοιχα, τον Βαμπίρη Ενεργειά, αλλά και την οικογένεια Τεμπελχανά, όπως και πολλούς ατρόμητους πράκτορες από όλο τον πλανήτη.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αποτυπωθεί όλη σας η γνώση και η εμπειρία για τα περιβαλλοντικά θέματα, σε βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά;
Στο παρελθόν, πριν ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με τα παιδιά, στις σπουδές μου και στην εργασία μου για 12 χρόνια στο εξωτερικό ασχολήθηκα με την επικοινωνία περιβαλλοντικών θεμάτων προς ενήλικες. Νομίζω πως είτε μιλάμε για ενήλικες, είτε για παιδιά, το σημαντικότερο είναι να επικοινωνηθεί η επιστήμη με έναν απλό τρόπο, να μην υπάρχει διδακτισμός και να βλέπουμε τα πράγματα με αισιοδοξία. Το βασικό είναι να εστιάσουμε δηλαδή στις λύσεις και στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας, γιατί πραγματικά ο ρόλος του καθενός μας είναι καθοριστικός.
Είναι εύκολο ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός παιδιού, ειδικά όταν πρόκειται να του μιλήσει για θέματα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος;
Σε αυτό με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι πριν την κυκλοφορία των βιβλίων υπήρχε ήδη η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη». Έχουμε δουλέψει πάνω στην περιβαλλοντική βιωματική εκπαίδευση με δεκάδες χιλιάδες παιδιά και προσωπικά έχω βρεθεί σε πάρα πολλές τάξεις. Έτσι είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ποια θέματα ίσως είναι δυσνόητα στα παιδιά σε σχέση με την επιστήμη των θεμάτων, ώστε να μπορέσουμε να τα παρουσιάσουμε στην πορεία με ένα τρόπο που θα γίνει κατανοητός και θα αρέσει στους μικρούς μαθητές. Γενικά θα έλεγα πως όταν μιλάμε για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό θέμα, είτε είναι η προστασία του περιβάλλοντος είτε κάποιο άλλο, είναι εύκολο να προσεγγίσει κανείς τη σκέψη του παιδιού αν θυμηθεί και ο ίδιος τη δική του παιδικότητα. Ειδικότερα, για έναν συγγραφέα παιδικού βιβλίου είναι σημαντικό να μπορέσει να επικοινωνήσει γράφοντας με τον παιδικό του εαυτό.
Είμαστε λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι σε οικολογικά θέματα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
Θεωρώ πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην Ελλάδα γύρω από την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, σίγουρα όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Η αλήθεια είναι πως συχνά δεν μας βοηθούν οι υποδομές, κάποια πράγματα προκαλούν σύγχυση στον απλό πολίτη, και είναι πολύ πιο δύσκολο να τα διαχειριστούμε σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού. Πάντως υπάρχουν πραγματικά εξαιρετικά παραδείγματα εκπαιδευτικών που κάνουν καταπληκτική δουλειά και θεωρώ σίγουρα πως η τωρινή γενιά παιδιών είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τους ενήλικες. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε στους Πράκτορες του Πλανήτη είναι ότι τα παιδιά με μεγάλη χαρά εκπαιδεύουν και τους γονείς τους.
Έχετε σκεφτεί να μεταφερθούν οι Πράκτορες του Πλανήτη στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη; (ως ταινία ή σειρά)
Η μεταφορά των βιβλίων στη μικρή οθόνη είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε ενεργά αυτή την στιγμή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα παρουσιάσαμε το project στο Cartoon Forum στην Τουλούζη, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό forum για animation. Κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με παραγωγούς και κανάλια και εύχομαι σύντομα να καταφέρουμε να δούμε τους Πράκτορες του Πλανήτη να ζωντανεύουν και στη μικρή οθόνη.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη πρόσφατα «κατέκτησαν» και την Κίνα. Είναι στα επόμενα σχέδιά σας να μεταφερθούν και σε άλλες χώρες;
Η έκδοση στην Κίνα ήταν ένα εξαιρετικό νέο, διότι πέρα από μια πραγματικά τεράστια αγορά, είναι και μια χώρα με μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ναι, είναι στα άμεσα σχέδιά μας να μεταφερθούν οι Πράκτορες και σε άλλες χώρες. Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Ένα μήνυμα για τους μικρούς μας αναγνώστες και υποψήφιους «Πράκτορες του Πλανήτη».
Η άκρως απόρρητη ερώτηση που κάνουμε πάντα προς τους μικρούς αναγνώστες στα βιβλία και υποψήφιους πράκτορες μέσω της οργάνωσης είναι: «Τολμάς να γίνεις Πράκτορας του Πλανήτη και να αναλάβεις άκρως απόρρητες αποστολές;». Θα πρόσθετα την πρόσκληση «Έλα στην παρέα μας και γίνε πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας σωτηρίας του πλανήτη».
Babyradio