Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποκαλύπτει μία από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου των παιδιών και των νεαρών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην οποία δύσκολα πηγαίνει το μυαλό.
Σύμφωνα με αυτήν, περισσότερες από 372.000 ζωές χάνονται ετησίως μέσα στο νερό και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ λένε ότι ο πνιγμός αποτελεί «κρυφό δολοφόνο των παιδιών», διότι προκαλεί περισσότερους θανάτους στις ηλικίες κάτω των 15 ετών απ’ όσους συνηθισμένα νοσήματα, όπως η φυματίωση και η ιλαρά.
Στην πραγματικότητα, το 2012 πνίγηκαν 140.219 παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 15 ετών, αριθμός σχεδόν διπλάσιος του αριθμού των θανάτων από φυματίωση για την ίδια χρονιά (ήταν 69.648).
Η νέα έκθεση, που αποτελεί την πρώτη του ΠΟΥ για το συγκεκριμένο θέμα, αποκαλύπτει επίσης ότι η πλειονότητα των πνιγμών συμβαίνουν σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται σε περιοχές της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού.
Ωστόσο οι συγγραφείς της σημειώνουν ότι στις εύπορες χώρες τα ποσοστά που καταγράφηκαν μπορεί να είναι χαμηλότερα από τα αληθινά, διότι πολύ συχνά δεν καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για τις αιτίες θανάτου.
«Οι προσπάθειες για μείωση της παιδικής θνησιμότητας είχαν τεράστια οφέλη τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά έφεραν επίσης στο προσκήνιο κρυφούς δολοφόνους των παιδιών», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκρετ Τσαν.
Και συνέχισε: «Ένας από αυτούς είναι ο πνιγμός. Είναι μία άσκοπη απώλεια ζωής. Πρέπει να ληφθούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο τα απλά μέτρα πρόληψης που μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές».
Τα μέτρα αυτά είναι μαθήματα κολύμβησης, ασφάλειας στο νερό και πρώτων βοηθειών για πνιγμό σε όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, εκπαίδευση των ενηλίκων στις πρώτες βοήθειες και την ανάνηψη, και καθιέρωση (και τήρηση) των κανόνων παραμονής σε κάθε είδους πλεούμενο.