Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να έχει προφίλ σε Facebook/ Twitter/ Instagram/ Snapchat;
Τι είναι: Μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης μέσα από φωτογραφίες
Ηλικία μέχρι την οποία δεν συνιστάται στα παιδιά να συμμετέχουν: 13. Από εκεί και μετά, είναι σχετικά ασφαλές να τη χρησιμοποιήσουν και θεωρείται καλή επιλογή για όσους κάνουν την πρώτη επαφή τους με τα social media.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
– Το Instagram, μαζί με το Snapchat, είναι τα πιο δημοφιλή δίκτυα ανάμεσα στους εφήβους σήμερα.
– Οι χρήστες χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να εντοπίσει το παιδί κάποιος που δεν το γνωρίζει στην πραγματική ζωή, κι αυτό είναι θετικό από άποψη ασφάλειας.
– Υπάρχει η δυνατότητα ο λογαριασμός να είναι «ιδιωτικός» και να απαιτείται να δίνεται έγκριση προκειμένου κάποιος να μπορεί να δει τις αναρτήσεις.
– Τα παιδιά μπορούν να επικοινωνούν ιδιωτικά μέσω του Instagram (direct message).
– Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν tags που μπορεί να προδώσουν την τοποθεσία από όπου έχει γίνει η ανάρτηση, ώστε να μην εντοπίζεται το πού βρίσκεται το παιδί (αν είναι στο σπίτι, στο σχολείο κ.λπ.)
– Είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να δει «ακατάλληλες» φωτογραφίες ανεβασμένες από άτομα που δεν γνωρίζει, όταν κάνει αναζήτηση μέσω συγκεκριμένων hashtags
Snapchat
Τι είναι: Εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ο ένας στον άλλον «snaps», δηλαδή φωτογραφίες και βίντεο τα οποία πρέπει να δουν άμεσα, πριν διαγραφούν.
Ηλικία μέχρι την οποία δεν συνιστάται στα παιδιά να συμμετέχουν: 13 ή και 14. Θεωρείται κατάλληλο για εφήβους που έχουν επιδείξει ωριμότητα επειδή είναι εύκολο να παραπλανηθεί κανείς. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να στέλνει φωτογραφίες και βίντεο που δεν θέλει να πέσουν σε λάθος χέρια, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι η διαγραφή τους θα είναι μόνιμη!
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
– Συνήθως οι έφηβοι το χρησιμοποιούν για να στείλουν μεταξύ τους χαριτωμένες ή αστείες φωτογραφίες και βίντεο.
– Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν “Snapchat stories”, δηλαδή συλλογές από φωτογραφίες και βίντεο που μπορεί να δει οποιοσδήποτε τους ακολουθεί.
– Για να ακολουθήσει κάποιος ένα προφίλ στο Snapchat πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση του κατόχου. Τα snaps αποστέλλονται μόνο σε όσους είναι εγκεκριμένοι «φίλοι».
– Σε περίπτωση που κάποιος κρατήσει screenshot (φωτογραφία της οθόνης) από κάποιο snap, το άτομο που το έστειλε λαμβάνει σχετική ειδοποίηση.
– Κάθε χρήστης που βλέπει ένα snap μπορεί να το επεξεργαστεί προσθέτοντας κείμενο ή εικόνες και να το ξαναστείλει.
Νέα εφαρμογή ειδικά για μαθητές σκοπεύει να κάνει διαθέσιμη το Facebook
Τι είναι: Ένα site που επιτρέπει τη δημοσίευση μηνυμάτων έκτασης 140 χαρακτήρων και φωτογραφιών και την αναζήτηση πληροφοριών με τη χρήση hashtags.
Ηλικία μέχρι την οποία δεν συνιστάται στα παιδιά να συμμετέχουν:13, 14 ή και μεγαλύτερα. Επειδή παρέχει πρόσβαση σε πολλή ανεπεξέργαστη πληροφορία, δεν συνιστάται για μικρότερα ή ανώριμα παιδιά. Δίνεται, για παράδειγμα, η δυνατότητα σε κάποιον να παρακολουθήσει σχόλια που μεταδίδονται «ζωντανά» μετά από μια τρομοκρατική ενέργεια κ.λπ.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
– Οι έφηβοι συχνά το χρησιμοποιούν για να γνωρίζουν ποια είναι τα θέματα της «μόδας», μέσω των hashtags που κατηγοριοποιούνται ως“trending topics”.
– Θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι καμία πηγή δεν μπορεί να θεωρηθεί «αξιόπιστη» μόνο και μόνο επειδή αυτοχαρακτηρίζεται έτσι, αλλά και να μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες με κάποια κριτήρια (π.χ. ένα tweet από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτό ενός τυχαίου χρήστη).
– Οι χρήστες μπορούν να στείλουν ιδιωτικά μηνύματα ο ένας στον άλλον. Οι συνομιλίες αυτές δεν φαίνονται στο δημόσιο χρονολόγιό τους.
– Οι ειδικοί συνιστούν να απενεργοποιείται η ένδειξη της γεωγραφικής τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο χρήστης. .
Τι είναι: Ένα site μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να μοιραστεί σκέψεις, φωτογραφίες, βίντεο, links με τους διαδικτυακούς «φίλους» του.
Ηλικία μέχρι την οποία δεν συνιστάται στα παιδιά να συμμετέχουν:13. Θεωρείται σχετικά «ασφαλές» για νεαρούς χρήστες, αν και σταδιακά γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλές ανάμεσα στους εφήβους.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
– Πριν από λίγα χρόνια ήταν το πιο δυναμικό από τα social media -και εξακολουθεί να είναι για κάποιους, όχι όμως για το νεανικό κοινό που συχνά το χρησιμοποιεί κυρίως ως μέσο επικοινωνίας με τη μεγαλύτερη γενιά (γονείς, συγγενείς, θείους κ.λπ.)
– Υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικής συνομιλίας μέσω της εφαρμογής Messenger
– Οι ειδικοί συνιστούν να γίνει το προφίλ ιδιωτικό (υπάρχει η δυνατότητα στις Ρυθμίσεις), ώστε οι πληροφορίες να γίνονται ορατές μόνο από τους «φίλους», τους οποίους ο χρήστης πρέπει να εγκρίνει.
Γενικές οδηγίες ασφάλειας στα social media
Όποια κι αν είναι τα social media στα οποία θα επιτρέψετε στο παιδί σας να συμμετέχει, καλό είναι να ακολουθήσετε τους εξής κανόνας ασφαλείας:
Ζητήστε από το παιδί να σας δώσει τα username και τους κωδικούς που χρησιμοποιεί.
Φτιάξτε κι εσείς προφίλ σε όλα τα social media που συμμετέχει το παιδί σας -ακόμα κι αν δεν έχετε προσωπικό ενδιαφέρον- και παρακολουθήστε την παρουσία του εκεί (αφού φυσικά το ενημερώσετε). Ωστόσο, αποφύγετε να κάνετε like ή σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις του.
Φροντίστε να έχετε εξηγήσει στα παιδιά ότι στον ψηφιακό κόσμο τίποτα δεν μπορεί να διαγραφεί για πάντα κι ότι κάθε κίνησή τους αφήνει ένα ψηφιακό «ίχνος» που μπορεί πάντα να ακολουθηθεί!
Εξηγήστε τους ότι δεν θα πρέπει να ανεβάζουν κανένα σχόλιο που δεν θα έκαναν και δια ζώσης και καμία φωτογραφία που δεν θα είχαν πρόβλημα να βάλετε σε κορνίζα στο σαλόνι! Κι ότι κάποιος μπορεί να ανατρέξει σε ό,τι δημοσιεύουν ακόμα και μετά από χρόνια.
Μην διστάσετε να ζητήσετε από το παιδί να απομακρύνει οποιοδήποτε post θεωρείται άπρεπο. Διατηρήστε το δικαίωμα ακόμα και να διαγράψετε το προφίλ του σε περίπτωση που το κάνει επανειλημμένα.