Η πρώτη τεχνητή “μήτρα” ανοίγει νέους δρόμους για την επιστήμη
Επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μικροσκοπικά λειτουργικά μοντέλα ενδομητρίου, δηλαδή της εσωτερικής “επένδυσης” της μήτρας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Μαργκερίτα Τούρκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας “Nature Cell Biology”, κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριό τους ενδομήτριο, παίρνοντας κύτταρα από φυσικό ιστό ενδομητρίου.
Τα εργαστηριακά οργανοειδή διατηρήθηκαν επί αρκετούς μήνες, εμφανίζοντας παρόμοια λειτουργία γονιδίων με το κανονικό ενδομήτριο. Επίσης είχαν ίδια ορμονική λειτουργία, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που τρέφουν το έμβρυο κατά τους πρώτους μήνες της κύησης.
“Αυτά τα οργανοειδή αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να μελετήσουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και κατά την αρχική φάση της εγκυμοσύνης, όταν δημιουργείται ο πλακούντας. Αυτά τα γεγονότα έως τώρα ήταν αδύνατο να μελετηθούν σε μια γυναίκα, γι’ αυτό έπρεπε να αρκεστούμε σε μελέτες πάνω σε ζώα” δήλωσε η Τούρκο.
Πηγή: ΑΠΕ
Το διαβάσαμε στο capital.gr