Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Δείτε τι να το κάνετε!
Το Πάσχα πέρασε, το… μεγάλο φαγοπότι τελείωσε και εσείς, απολύτως δικαιολογημένα, δεν έχετε την παραμικρή όρεξη (ή το κουράγιο) να ξαναχωθείτε στην κουζίνα για νέες περιπέτειες. Και καλά κάνετε, αφού δεν υπάρχει λόγος!
Η υπέροχη σεφ Ντίνα Νικολάου εκτός από τις δεκάδες συνταγές που έχει στο προσωπικό της site dinanikolaou.gr δίνει 3 πρωτότυπες και πεντανόστιμες ιδέες για να αξιοποιήσετε το αρνάκι ή το κατσίκι που σας έχει περισσέψει από το Πασχαλινό τραπέζι.
Ξεψαχνίστε όσο αρνάκι ή κατσικάκι (σούβλας ή φούρνου) έχει περισσέψει από την ημέρα του Πάσχα και βάλτε το σε ένα τάπερ, στο ψυγείο. Θα το χρησιμοποιήσετε σε πίτες και πιτάκια, σαλάτες και σάντουιτς.
Σάντουιτς με αρνάκι και γλυκόξινο μείγμα με παντζάρια
Προετοιμασία: 15΄
Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. αρνάκι ψημένο και ξεκοκκαλισμένο
50 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε κυβάκια
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
4 παντζάρια, κατά προτίμηση βιολογικά, βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έτοιμα προμαγειρεμένα παντζάρια σε συσκευασίες βάκουμ, που θα βρούμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
4 φραντζολάκια της αρεσκείας μας
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα φύλλα βασιλικού, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το λιωμένο σκόρδο για 30 – 40 δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του στο λάδι. Ρίχνω το κρεμμύδι, τα μήλα, τη ζάχαρη και τη σκόνη γαρίφαλου και τα σοτάρω για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω τα παντζάρια, χαμηλώνω τη φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και με προσοχή. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Ανοίγω τα φραντζολάκια στη μέση. Στα μισά κομμάτια τους απλώνω 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα των παντζαριών. Από πάνω μοιράζω το ψημένο αρνάκι, σκορπίζω τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σκεπάζω με τα υπόλοιπα κομμάτια ψωμιού.
Σερβίρω τα σάντουιτς ζεστά.
Χανιώτικη τούρτα
Προετοιμασία: 40΄
Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά για 1 ταψί 34-36 εκ.
2 φύλλα σφολιάτα
400 γρ. αρνάκι (από μπούτι) ψημένο, ξεκοκαλισμένο
400 γρ. μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη με το χέρι
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών
1 αυγό για τη γέμιση + 1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κανέλα, σκόνη
σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβω το κρέας σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Σε ένα μπολ ρίχνω τα τυριά και το αυγό και ανακατεύω καλά.
Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψάκι και στρώνω το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνω το κρέας και στρώνω καλά με τα χέρια μου. Πασπαλίζω με το μισό δυόσμο και προσθέτω το κρεατόζουμο.
Αδειάζω το μείγμα των τυριών επάνω στο κρέας και πασπαλίζω με τον υπόλοιπο δυόσμο και κανέλα.
Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και αλείφω με το δεύτερο αυγό. Πασπαλίζω με σουσάμι και χαράζω την πίτα. Ψήνω στο φούρνο στους 180°C, για 1 ώρα.
Κρεατοπιτάκια με ρύζι
Προετοιμασία: 40΄
Ψήσιμο: 40΄ – 45΄
ΥΛΙΚΑ (για 16 πιτάκια)
Για τα πιτάκια
16 φύλλα κρούστας (περίπου 1½ πακέτο φύλλα –το κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα κρούστας)
ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα
σουσάμι, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γρ. αρνάκι ή κατσικάκι ψημένο, ψιλοκομμένο (αν είναι παγωμένο μπορείτε να το ψιλοκόψετε στο μούλτι)
½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα
1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
1 μέτριο κολοκυθάκι, τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (φρέσκες ή από ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας που θα ψιλοκόψετε κονκασέ)
λίγο κύμινο, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή 2 κοφτές κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
½ κεσεδάκι (100 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
Διαδικασία
Για τη γέμιση: Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτω το ρύζι, το καρότο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά Φλωρίνης και το ξερό κρεμμύδι και σοτάρω για άλλα 8 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτω τις ντομάτες, λίγο κύμινο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 7 – 8 λεπτά, με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι το μείγμα να πιει τα υγρά του. Τραβάω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω το ψιλοκομμένο αρνάκι, το δυόσμο, το αυγό και το γιαούρτι, ανακατεύω πολύ καλά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Για τα πιτάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα μεγάλο και ρηχό ταψί.
Παίρνω ένα φύλλο κρούστας, το αλείφω ελάχιστα με ελαιόλαδο και το διπλώνω κατά μήκος στη μέση. Λαδώνω ξανά. Στη μία στενή άκρη του διπλωμένου φύλλου βάζω 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης. Φέρνω τα πλαϊνά άκρα του φύλλου προς τα μέσα για να μισοσκεπάσω τη γέμιση και στη συνέχεια τυλίγω το φύλλο σε ρολό, σφραγίζοντας τη γέμιση. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, φτιάχνοντας συνολικά 16 πιτάκια. Τα βάζω στο λαδωμένο ταψί, τα αλείφω με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζω με το σουσάμι.
Τα ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: gossip-tv.gr