Θηλασμός και περίοδος. Τί επηρεάζει την επιστροφή της μετά τον τοκετό;
Υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Το διαβάσαμε στο mitrikosthilasmos.com
Μετά τις 40 μέρες νομίζω ότι μου ήρθε περίοδος (αν και μέχρι τότε δεν είχαν σταματήσει τα λόχεια). Η γυναικολόγος μου είπε ότι μπορεί να φταίει το θήλαστρο γιατί λέει ότι πρώτα μειώνεται κάπως η παραγωγή του γάλατος και μετά έρχεται περίοδος. Τέλος πάντων μου είπε να μην το χρησιμοποιώ αν θέλω να συνεχίσω να θηλάζω.
Η ερώτηση μου είναι αν ο τρόπος που χρησιμοποιώ το θήλαστρο έπαιξε ρόλο και αν όντως μείωσε την παραγωγή γάλατος με αποτέλεσμα να έρθει περίοδος.
Ευχαριστώ!
Κλειώ Β., Ηράκλειο
η προσπάθεια σου να θηλάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία και του μωρού και τη δική σου.
Η γαλουχία γνωρίζουμε ότι συνήθως αναστέλλει την επάνοδο της εμμηνορρυσίας (περιόδου), για ένα διάστημα μετά τον τοκετό. Η επιστροφή της εμμηνορρυσίας μετά τον τοκετό φαίνεται να επηρεάζεται από τους ακόλουθους παράγοντες:
1) αν εφαρμόζεται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, που είναι οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τους πρώτους έξι πρώτους μήνες ζωής του βρέφους και αν ο μητρικός θηλασμός συνεχίζεται με την εισαγωγή στερεών τροφών μετά το διάστημα αυτό.
Όταν δεν εφαρμόζεται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός, και εισάγονται υγρά και τροφές στη διατροφή του παιδιού, τότε αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της έμμηνου ρύσεως (περιόδου).
Σημειώνεται ότι ”αποκλειστικός μητρικός θηλασμός” σημαίνει ότι στην περίοδο αυτή δε δίνονται άλλα υγρά στο μωρό, όπως νερό, χαμομήλι, κ.α. και ακόμη στερεές τροφές, όπως γιαούρτι κτλ. για τους πρώτους έξι μήνες. Μόνο όταν διαπιστωθεί αναγκαιότητα από τους επαγγελματίες υγείας που επιτηρούν την υγεία του μωρού και της μητέρας συνταγογραφείται υποκατάστατο μητρικού γάλακτος (γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας) ως συμπληρωματική τροφή, και ως ιατρική οδηγία θα πρέπει να αιτιολογηθεί.
2) η συχνότητα των γευμάτων από το στήθος. Όταν τα γεύματα από το στήθος αραιώνουν, και αυτό γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, φαίνεται να σχετίζεται θετικά με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης της έμμηνου ρύσεως.
Η χρήση θήλαστρου δεν είναι τεκμηριωμένο ότι από μόνη της μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της πρώτης περιόδου, όταν γίνονται συστηματικές ή συμπληρωματικές με το θηλασμό αντλήσεις.
Είναι καλό να σημειωθεί ότι καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την άντληση και την παραγωγή του γάλακτος έχουν οι αντλίες νοσοκομειακού τύπου, και είναι αναμενόμενο ότι όταν η άντληση δε γίνεται επιτυχώς, αναμένεται αυτό να επηρεάζει τη γαλουχία, ακολούθως το ορμονικό προφίλ της θηλάζουσας μητέρας και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της έμμηνου ρύσεως.
Κατά δεύτερο σκοπό η χρήση πιπίλας και μπιμπερό φαίνεται να αποτελούν παράγοντα που δυνητικά να επηρεάζει αυτόν το μηχανισμό, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συχνότητα και ποιότητα των γευμάτων από το στήθος. Γενικότερα ισχύει ότι ό,τι επηρεάζει την ορμονική επίδραση του θηλασμού στον οργανισμό της γυναίκας, μπορεί να επηρεάσει και αυτόν τον μηχανισμό.
Η αμηνόρροια που προσφέρει η γαλουχία συνήθως παρατείνεται με τον αποκλειστικό θηλασμό για τους έξι πρώτους μήνες και τη συνέχισή του με την εισαγωγή στερεών τροφών μετά το διάστημα αυτό. Το ίδιο, ως ένα σημαντικό βαθμό, θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να ισχύσει κατά το διάστημα αυτό και με τη σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα, όταν οι αντλήσεις γίνονται από τους μαστούς με την ίδια συχνότητα και η γαλακτοπαραγωγή είναι ικανοποιητική.
Θα πρότεινα να επιστήσεις την προσοχή σου στον “Αποκλειστικό Θηλασμό” για την καλύτερη υγεία του μωρού σου, χωρίς να χορηγείς νερό με μπουκάλι ή κάτι άλλο, όπως διάβασα σε όσα σημειώνεις, εφόσον οι πρακτικές αυτές δεν αποτελούν τεκμηριωμένη οδηγία για την υγεία του μωρού έως και τους 6 πρώτους μήνες ζωής του. Συζήτησε το θέμα αυτό καλύτερα με παιδίατρο από κοντά.
Επιπλέον αύξησε τη συχνότητα των γευμάτων από το στήθος και τη δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό. Αν παρουσιασθεί πρόβλημα είτε μειωμένης παραγωγής τις ημέρες της περιόδου, είτε οποιοδήποτε άλλο σχετιζόμενο με τη γαλουχία, καλό είναι να συμβουλευθείς από κοντά επαγγελματία υγείας εξειδικευμένο στη γαλουχία.
Ανεξάρτητα με τα παραπάνω θα πρέπει να θυμόμαστε ότι και ο αποκλειστικός θηλασμός να ισχύσει, και να μην έχουν περάσει έξι μήνες από τον τοκετό, υπάρχει η περίπτωση η έμμηνος ρύση να επανέλθει πιο σύντομα από ότι συχνά αναμένεται, και ότι η ωοθυλακιορρηξία προηγείται της εμφάνισης της εμμηνορρυσίας (περιόδου). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται οι αναγκαίες προφυλάξεις κατά τις επαφές με το σύντροφο μας, εάν δεν επιθυμούμε νέα εγκυμοσύνη.
Καλή συνέχεια