Θηλασμός Και Αλλεργικό Μωρό: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

Θηλασμός Και Αλλεργικό Μωρό: Τι Πρέπει Να Γνωρίζετε

πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τον θηλασμό

Αν είστε μαμά που θηλάζει, θα πρέπει να διαχειριστείτε κατάλληλα τη διατροφή σας, διότι υπάρχουν ελάχιστα ίχνη από όλα τα τρόφιμα που τρώτε που καταλήγουν στο μητρικό γάλα σας. Συνήθως αυτό είναι ένα καλό πράγμα, γιατί κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μωρά που θηλάζουν τους αρέσει να απολαμβάνουν την ποικιλία στη γεύση που προκαλείται από μέρα σε μέρα από τις αλλαγές στη διατροφή σας. Το μειονέκτημα, όμως, είναι ότι ορισμένες τροφές μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα του μωρού σας ή, πιο σπάνια, να προκαλέσουν αλλεργίες.

[babyPostAd]Επομένως, καθημερινά πολλές μαμάδες αναρωτιούνται αν μπορούν οι τροφές που τρώνε να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν αλλεργίες στο μωρό που θηλάζει; Υπάρχουν δύο διαφορετικά ζητήματα εδώ. Ο ερεθισμός είναι κάτι διαφορετικό από την αλλεργία. Οι ερεθισμοί ενδέχεται να κάνουν ένα μωρό προσωρινά γκρινιάρικο, επειδή μπορεί να προκαλέσει αέρια που δημιουργούνται στο μικρό έντερό του. Τα αλλεργιογόνα, όμως, μπορούν να προκαλέσουν μια πραγματική αλλεργική αντίδραση, η οποία συνήθως διαρκεί περισσότερο και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Όταν ένα μωρό γεννιέται, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν θα παρουσιάσει κάποια ευαισθησία εξαιτίας της διατροφής σας. Ωστόσο, ξέρουμε ότι τα μωρά που έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες. Τα βρέφη που έχουν ιστορικό αλλεργιών και από τις δύο πλευρές της οικογένειας έχουν 60-80% πιθανότητα να εμφανίσουν μια αλλεργία ή αλλεργική πάθηση, όπως το άσθμα, ενώ τα μωρά των οποίων ο ένας γονιός παρουσιάζει ιστορικό με αλλεργίες έχουν 30-50% πιθανότητα.

Προσωρινή Ευαισθησία

Εάν το μωρό σας ενοχλείται από κάτι στη διατροφή σας, μπορεί να δυσανασχετεί, ή να κλαίει απαρηγόρητο μετά το γεύμα. Ακόμα, και ο ύπνος του μπορεί να είναι άσχημος ή ανάστατος. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες.

Τροφές που ερεθίζουν είναι η σοκολάτα, που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και τα λαχανικά, για παράδειγμα μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο που μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και η νικοτίνη μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ευαισθησία στα μωρά. Εάν παρατηρείτε το νεογέννητο σας να γκρινιάζει ή να ενοχλείται από ορισμένα τρόφιμα που τρώτε, τότε ίσως να φταίνε τα φαγητά που έχετε καταναλώσει εσείς.

Μία προσέγγιση για τον προσδιορισμό των τροφών που δημιουργούν το πρόβλημα είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Σημειώστε κάθε τρόφιμο και την ποσότητα που το καταναλώνετε, καθώς και την ώρα που θηλάζετε το μωρό σας, αλλά και την ώρα που παρατηρείται η πρώτη αντίδραση του μωρού σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργίες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά ως προς τη βαρύτητα – από μια ήπια κρίση διάρροιας λίγες ώρες μετά το γεύμα μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ (μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση), αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο σε βρέφη που θηλάζουν.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αλλεργίας στα βρέφη και ο κύριος υπαίτιος είναι το αγελαδινό γάλα και τα αυγά. Μέχρι και 2.5% των παιδιών κάτω των τριών ετών παρουσιάζουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ 1.5% στα αυγά. Άλλα τρόφιμα που ενοχοποιούνται είναι το καλαμπόκι, η σόγια, το σιτάρι, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το σουσάμι, τα οποία καταναλώνει η μητέρα και διέρχονται από το μητρικό γάλα στο μωρό.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κάποιο εξάνθημα, ευερεθιστότητα, αέρια, ή ακόμα και αίμα στα κόπρανα.

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας είναι αλλεργικό σε κάτι που τρώτε, είναι σημαντικό να μην αλλάξετε την διατροφή σας ξαφνικά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εγκαταλείψετε το θηλασμό. Συνήθως χρειάζεται 2 περίπου εβδομάδες για να φύγει ένα αλλεργιογόνο από τον οργανισμό σας. Για το λόγο αυτό αφαιρέστε τα ύποπτα τρόφιμα για δύο εβδομάδες από τη διατροφή σας και στη συνέχεια παρακολουθείστε την αντίδραση του μωρού σας. Παρατηρείστε αν εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα, αν κλαίει, αν πονάει ή αν είναι γενικά ανήσυχο. Στη συνέχεια, επαναφέρετε τα τρόφιμα ένα προς ένα, προκειμένου να απομονώσετε και να καθορίσετε το πιθανό τρόφιμο που προκαλεί το πρόβλημα. Επανεντάξτε, λοιπόν, τα “ύποπτα” τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες αυτή τη φορά, και προσέξτε αν επαναλαμβάνονται τα συμπτώματα.

Εάν το μωρό σας ενοχλείται από τις τροφές που τρώτε, να ξέρετε πως συνήθως το πρόβλημα υποχωρεί καθώς το μωρό μεγαλώνει και το γαστρεντερικό του σύστημα ωριμάζει. Φυσικά, πρέπει πάντα να συζητάτε όποιο πρόβλημα αφορά το μωρό με τον παιδίατρό σας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Profile Photo

Ελευθερία Ρέντζιου

Η Ελευθερία Ε. Ρέντζιου είναι Κλινικός Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών πραγματοποίησε

ΠΗΓΗ: medidiatrofi.gr