Η πίεση που ασκεί η παρέα σε έναν έφηβο ή σε ένα παιδί μπορεί να αποτελέσει την κυριότερη αρνητική επιρροή στην ζωή του. Πολύ συχνά μέσα από την παρέα τα παιδιά παρασύρονται να δοκιμάσουν τσιγάρο, ποτό και παράνομα ναρκωτικά άλλοτε πάλι μετά από πίεση της παρέας καταφεύγουν σε παράνομες και επικίνδυνες πράξεις, όπως κλοπή και καταστροφές.
Οι γονείς μερικές φορές νιώθουν ότι είναι ανίκανοι μπροστά στην επιρροή της παρέας. Κι όμως πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι γονείς έχουν τεράστια επιρροή στα παιδιά τους και μπορούν να τα προστατεύσουν από κάθε επιρροή που θα ασκήσει η παρέα του παιδιού. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους να αντισταθούν στις κακές συνήθειες που έχει υιοθετήσει η παρέας τους.
Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας πώς θα αρνηθούν σε περίπτωση που τους προσφέρουν τσιγάρα, ποτό και ναρκωτικές ουσίες. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αισθανθούν άνετα με τέτοιου είδους καταστάσεις. Τα παιδιά, όταν μπαίνουν στην εφηβεία έχουν ανάγκη να ενταχθούν σε μια ομάδα. Οι ομάδες των εφήβων είναι κλειστές.
Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να ασπάζεται την νοοτροπία τους και να ενσωματώνεται στις επιθυμίες των πολλών. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί διαφοροποιηθεί, απομακρύνεται και απορρίπτεται από την ομάδα. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά δυσκολεύονται να αρνηθούν να συμμετέχουν σε μια πράξη ακόμα και αν δεν το επιθυμούν.
Τα παιδιά βοηθιούνται σε περίπτωση, που έχουν επικοινωνία με τους γονείς τους και συζητάνε μαζί τους. Αν υπάρχει οικειότητα μεταξύ παιδιού και γονέα καλό είναι να παίξουν σα σκετς τις περιπτώσεις, που το παιδί θα έρθει σε δύσκολη θέση, αν αρνηθεί. Έτσι θα του είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει πράξη όταν θα έρθει η ώρα.
Μιλήστε στα παιδιά σας για τον τρόπο που μπορούν να αποφύγουν δύσκολες καταστάσεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν βρίσκονται σε παρέες που καπνίζουν χρησιμοποιούν ναρκωτικά και κάνουν παράνομες πράξεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν στην δύσκολη αυτή κατάσταση. Μάθετε τους να διαλέγουν τους φίλους τους και τις παρέες με τα κατάλληλα κριτήρια.
Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν είναι κακό να σας συμβουλευτούν. Θα τα βοηθήσει πολύ, όταν έρθουν σε δύσκολη θέση, να μπορούν να συμβουλευτούν εσάς ή κάποιον ενήλικα.
Σημαντικό είναι τα παιδιά σας να έχουν αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους να πάρουν αποφάσεις που θα είναι σταθεροί σε αυτές, παρʼ όλο που οι φίλοι δεν θα νομίζουν ότι είναι «κουλ» με αυτήν την επιλογή τους. Κατά κάποιο τρόπο οι γονείς χτίζουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού όταν εκείνοι τα επαινούν και αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους και όταν τα διδάσκουν να βλέπουν τον εαυτό τους από θετική οπτική γωνία, χωρίς να επηρεάζονται από την κριτική των άλλων παιδιών.
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.