Πώς πρέπει να γίνεται η Σχολική Ένταξη των Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες; Ποιος ο ρόλος του νηπιαγωγείου;

Πώς πρέπει να γίνεται η Σχολική Ένταξη των Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες; Ποιος ο ρόλος του νηπιαγωγείου;

Σχολική Ένταξη των Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες

Κοινωνική και Σχολική Ένταξη και Ενσωμάτωση

Η κοινωνική ενσωμάτωση αποτελεί μακρόχρονη διαδικασία και επιτυγχάνεται με τον συγχρωτισμό και την αλληλεπίδραση. Πρόκειται για μια προοδευτική διαδικασία του ενός να έχει το δικαίωμα να είναι διαφορετικός και να γίνεται αποδεκτός παρά τη διαφορετικότητα και τις ανεπάρκειές του, του άλλου να τον “καταλαβαίνει” και να τον αποδέχεται όπως είναι και μαζί να μαθαίνουν, να αναπτύσσονται και να συμβούν. Είναι διαδικασία που πρέπει να ξεκινά και να στηρίζεται με τη γέννηση. Η αποδοχή του ειδικού παιδιού από τα μέλη της οικογένειάς του, ιδιαίτερα από την πλευρά των γονιών του, στηρίζουν και καθορίζουν τις διαδικασίες ενσωμάτωσης.

Νέος Διαγωνισμός της Adelco Kids… Δηλώστε συμμετοχή και ΚΕΡΔΙΣΤΕ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!

[babyPostAd]Η ενσωμάτωση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με την κοινή ζωή στην ομάδα στο πλαίσιο του νηπιαγωγείου και σ’ ένα σχολείο, κοινά για όλα τα παιδιά. Η καθημερινή ζωή και η καθημερινή συναναστροφή-επικοινωνία-επαφή δεν αφήνει χώρο για να αναπτυχθούν προκαταλήψεις και να εκδηλωθούν διακρίσεις.

Ο ρόλος του νηπιαγωγείου

Στο νηπιαγωγείο το “φυσιολογικό” παιδί γνωρίζει το “ειδικό” παιδί με τις δυσκολίες του. Εκεί αναδεικνύεται το επίπεδο ευαισθητοποίησης, αποδοχής και αλληλοκατανόησης, με αποτέλεσμα να μην γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε “φυσιολογικά” και ειδικά παιδιά. Η κοινή ζωή στο χώρο του νηπιαγωγείου είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της συν-εκπαίδευσης παιδιών “φυσιολογικών” και παιδιών με ειδικές ικανότητες. Η ενσωμάτωση έχει ήδη επιτευχθεί, αφού δεν προϋπάρχει διαχωρισμός και διάκριση.

Η κοινή αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών με κοινές παιδαγωγικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες στοχεύουν στην καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση των ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως είναι τα παιδιά με ανεπάρκειες και διαταραχές, τα παιδιά που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τα παιδιά των αλλοδαπών και άλλα παιδιά που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Το σχολείο προσφέρει με την αλληλεπίδραση σε καθημερινή βάση φυσικούς τρόπους επικοινωνίας και κίνητρα για κοινωνική μάθηση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει με την ένταξη και ενσωμάτωση σ’ αυτό όλων των παιδιών σε μια πλειόμορφη κοινωνία, όπου η διαφορά ως χαρακτηριστικό δεν είναι παρά στοιχείο “κανονικότητας”. [- “μαζί και διαφορετικοί”]

Για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

Διαβάστε ακόμη:

20 φωτογραφίες αποδεικνύουν πόσο υπέροχο είναι να έχεις γιους!

Γυμνοί μπροστά στα παιδιά – Επιτρέπεται ή όχι;

Στο σύζυγό μου: Μπορώ να τα καταφέρω και χωρίς εσένα με τα παιδιά, αλλά δε θέλω