Μαστίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία
Η μαστίτιδα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης του ιστού στο μαστό και εκδηλώνεται με το οίδημα και τον πόνο στο στήθος, την άνοδο της θερμοκρασίας τοπικά και το κοκκίνισμα του μαστού.
[babyPostAd]Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μαστίτιδα συνοδεύεται από τον πυρετό και τα ρίγη. Η πάθηση είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που θηλάζουν, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε κάθε γυναίκα.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η μαστίτιδα δεν πρέπει να αποτρέπει τις νέες μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν κανονικά το μωρό τους.
Αίτια
Τα συνηθέστερα αίτια της μαστίτιδας είναι τα εξής:
– Απόφραξη του γαλακτοφόρου πόρου: Εάν δεν απομακρύνεται όλο το γάλα με το θηλασμό, μπορεί να φράξει ο ένας εκ των δύο γαλακτοφόρων πόρων. Όταν συσσωρεύεται το γάλα στο μαστό, μπορεί να επέλθει η λοίμωξη.
– Βακτήρια που μολύνουν το μαστό: Βακτήρια από την επιφάνεια της επιδερμίδας ή το στόμα του μωρού μπορεί να εισχωρήσουν στο γαλακτοφόρο πόρο από ένα μικρό άνοιγμα στην επιδερμίδα της θηλής. Τα βακτήρια μπορεί στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν και να οδηγήσουν στη λοίμωξη. Να σημειωθεί πως τα βακτήρια αυτά δεν είναι επικίνδυνα για το μωρό.
Σημάδια και συμπτώματα
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και είναι συνήθως τα εξής:
– κοκκίνισμα στην επιδερμίδα του μαστού
– τοπική άνοδος της θερμοκρασίας
– γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας/δυσφορίας
– οίδημα (πρήξιμο)
– πόνος και αίσθημα καύσου (συνεχώς ή κατά το θηλασμό)
– πυρετός 38,3 (ή υψηλότερος)
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μαστίτιδα εκδηλώνεται αρχικά με συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, πριν εμφανιστεί το κοκκίνισμα και το πρήξιμο στο μαστό. Όταν εκδηλωθεί ο παραπάνω συνδυασμός συμπτωμάτων, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.
Θεραπεία
Εάν η μαστίτιδα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να συσσωρευτεί πύον στο μαστό και να δημιουργηθεί απόστημα. Για να φύγει το απόστημα, πρέπει να γίνει χειρουργική αποστράγγιση.
Ο γιατρός μπορεί να προτείνει:
– Αντιβίωση: Εάν η μαστίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια
– Παυσίπονα: Για να υποχωρήσει άμεσα ο πόνος
– Αλλαγή στη μέθοδο θηλασμού: Αλλαγή στάσης ώστε να αδειάζει όλο το γάλα
Απαιτείται επίσης αρκετή ξεκούραση, χρήση υποστηρικτικού στηθόδεσμου, αυξημένη κατανάλωση υγρών και εφαρμογή ζεστής κομπρέσας επάνω στο μαστό.
ΠΗΓΗ: onmed.gr