Παιχνίδι: Το κρυφτό των συναισθημάτων!

Παιχνίδι: Το κρυφτό των συναισθημάτων!

κρυφτό των συναισθημάτων

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν μάθει να κρύβουν τα συναισθήματά τους, δυσκολεύονται να μιλήσουν για ό,τι τα προβληματίζει και κλείνονται στον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα είναι συχνά τα παιδιά αυτά είτε να καταπνίγουν όλο και πιο βαθιά τα συναισθήματά τους είτε, μη γνωρίζοντας πώς να τα διαχειριστούν, να ξεσπούν με ποικίλους τρόπους κινδυνεύοντας πολλές φορές να τραυματίσουν τον εαυτό τους ή τους γύρω τους.

[babyPostAd]Το παιχνίδι «Κρυφτό των συναισθημάτων» μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της οικογένειας ή του σχολείου και προσφέρει στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να εκφράσουν και να συζητήσουν άμεσα τα συναισθήματά τους. Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις βελτιώνεται και οι οικογενειακές σχέσεις ενδυναμώνονται μέσω της άμεσης επικοινωνίας.

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστούμε ορισμένα πολύχρωμα χαρτονάκια, στο καθένα από τα οποία θα είναι ζωγραφισμένο ένα πρόσωπο με ένα συναίσθημα και καταγεγραμμένη η ονομασία του συναισθήματος (π.χ. χαρούμενος, λυπημένος, ζηλιάρης, θυμωμένος, ένοχος, ενθουσιασμένος κ.ά.).

Πριν το παιχνίδι, κολλάμε με κολλητική ταινία τα χαρτόνια κρύβοντάς τα σε διάφορα μέρη του δωματίου με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Για τα μικρότερα παιδιά, τα χαρτόνια μπορούν να κρυφτούν σε φανερά μέρη.

Ο συντονιστής του παιχνιδιού (γονέας/ δάσκαλος) εξηγεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αγνοούν τα συναισθήματά τους και τα κρατούν κρυμμένα αντί να τα διαχειριστούν. Αρχικά, μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικό, τα κρυμμένα συναισθήματα, όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν και συνεχίζουν να ενοχλούν το άτομο μέχρι να βγουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπιστούν. Στο παιχνίδι αυτό, τα συναισθήματα αρχικά είναι κρυμμένα και, μέσα από το κρυφτό, ανακαλύπτονται και συζητούνται. Οι παίκτες (μικροί και μεγάλοι) με τη σειρά βρίσκουν τις κρυμμένες κάρτες και διηγούνται μία φορά που βίωσαν το συναίσθημα που είναι γραμμένο στην κάρτα.

Στη συζήτηση κλεισίματος στο τέλος της δραστηριότητας, μπορούμε να ρωτήσουμε τα εξής:

  • Ποιο ήταν το πιο εύκολο συναίσθημα που συζητήσατε;
  • Ποιο ήταν το πιο δύσκολο συναίσθημα που συζητήσατε;
  • Είναι καλύτερα να κρύβετε ή να μιλάτε για τα συναισθήματά σας και γιατί;
  • Ποιο είναι το άτομο στην οικογένεια με το οποίο αισθάνεστε πιο άνετα να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και γιατί;
  • Ποιο είναι το άτομο στην οικογένεια με το οποίο δυσκολεύεστε περισσότερο να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας και γιατί;
  • Πώς πιστεύετε ότι η οικογένειά σας μπορεί να κάνει την επικοινωνία για τα συναισθήματα καλύτερη και ευκολότερη;
  • Τι μάθατε από το σημερινό παιχνίδι;

Μέσα από το παιχνίδι αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους. Επίσης, αυτή η δραστηριότητα βοηθά στο χτίσιμο και την επέκταση του συναισθηματικού λεξιλογίου των παιδιών και προάγει ένα περιβάλλον που ευνοεί την υγιή συναισθηματική έκφραση.

Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα/ θέμα μέσα στην οικογένεια, τα συναισθήματα που θα επιλέξει να τοποθετήσει στα χαρτόνια ο συντονιστής μπορούν να σχετίζονται με αυτό (π.χ. διαζύγιο, θάνατος, αποτυχία στο σχολείο κ.ά.). Μέσα από το «Κρυφτό των συναισθημάτων» φυσιολογικοποιούνται και επικυρώνονται όλα τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Επιπρόσθετα, μπορούν να εντοπιστούν και να συζητηθούν στρατηγικές αντιμετώπισης της συναισθηματικής υπερφόρτωσης.

Πηγή:   thepsychologysecrets.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα μωρά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα μας από τον 3ο τους μήνα!

Εκφράστε τα συναισθήματα σας στα παιδιά σας!

«Τα συναισθήματά μου αφότου γέννησα το πρώτο μου παιδί»