Νέα γενιά με εξαρτήσεις: Εθισμένοι από 13 χρονών στα smartphones και τα social media

Νέα γενιά με εξαρτήσεις: Εθισμένοι από 13 χρονών στα smartphones και τα social media

κινητά

Μπορεί στην χώρα μας να μην υπάρχουν ακόμα στατιστικά νούμερα, αλλά όλοι έχουμε παρατηρήσει τον εθισμό της νέας γενιάς στα smartphones, τα social media, την έκθεση. Οι ψυχολόγοι μιλούν για μια γενιά μπερδεμένη που ενώ υποσυνείδητα απορρίπτει την υπερβολική έκθεση, συμμετέχει οικειοθελώς στο παιχνίδι της δημοσιοποίησης προσωπικών στιγμών στο διαδίκτυο.

[babyPostAd]Οι παράπλευρες παρενέργειες είναι ακόμα πιο σοβαρές. Γνωριμία με το αλκοόλ και το σeξ σε πολύ μικρή ηλικία, καταγεγραμμένη ηλικίας πρώτης σeξουαλικής συνέρευσης στα 15, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδίαια βάση, ξεκινάει στα 14. Πριν την ηλικία των 17 ξεκινούν και το τσιγάρο και σε πολύ μικρότερη κλίμακα έχουν τη πρώτη επαφή με τα soft ναρκωτικά. Μεγάλο πρόβλημα και ο διαδικτυακός τζόγος, όπου τα παιδιά πίσω από την ανωνυμία τους εθίζονται στο τζόγο ακόμα και αν τα ποσά που παίζουν είναι πολύ μικρά.

Η Μεγάλη Βρετανία ανέθεσε στο επιστημονικό της προσωπικό, να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις ηλικίες των 13 εώς 18, και τα νούμερα τρομάζουν. Τα παιδιά πλέον είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία από την ηλικία των 3, και στην εφηβεία είναι πλέον εθισμένα στο κινητό τους τηλέφωνο. Παιρνούν συνολικά 6 ώρες την ημέρα, στο διαδίκτυο και τα social media, ενώ φαινόμενα που τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν κάποια δραστηριότητα, χωρίς να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους πάνω από 5 λεπτά συνεχώς αυξάνονται.

Η Hilarie Cash, δημιουργός του κέντρου απεξάρτησης από την τεχνολογία, Restart Life Centre, μιλώντας για τους λόγους που τα παιδιά εθίζονται στις έξυπνες συσκευές, λέει ότι αυτές «μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα που έχουν τα παιδιά για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση». Λέει επίσης πως είναι σημαντικό για τις οικογένειες να «μιλήσουν για την τεχνολογία, να ορίσουν το πόσες ώρες μπορεί αυτή να χρησιμοποιείται και να βάλουν φρένο όταν αυτή αρχίζει να παρεμβαίνει στις οικογενειακές σχέσεις, τις ευθύνες, τον ύπνο, κ.ά» ενώ τονίζει πως δραστηριότητες που γίνονται έξω, όπως το κολύμπι ή κάποιο σπορ, μπορούν να επιδράσουν πολύ θετικά στην απεξάρτηση από την τεχνολογία.

Για το λόγο αυτό ήδη υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης από τον διαδικτυακό εθισμό, ενώ μελετάται η εισαγωγή εβδομαδιαίας ψυχολογικής παρακολούθησης από ειδικούς. Οι γονείς δηλώνουν ότι το φαινόμενο είναι εκτός ελέγχου και οποιαδήποτε παρέμβασή τους φέρνει εντελώς αντίθετα αποτέλεσματα.

Το αισιόδοξο στην όλη έρευνα είναι ότι τα παιδιά έχουν επίγνωση του εθισμού τους και όταν τους δοθεί η κατάλληλη κατεύθυνση και υποστήριξη, δύσκολα επιστρέφουν σε αυτή τη κατάσταση. Συμβουλεύουν τους γονείς να προσεγγίσουν τα παιδιά τους και να βρουν κοινα σημεία της εποχής με τη δικιά τους εφηβεία. Μπορεί οι κίνδυνοι να είναι διαφορετικοί αλλά η διαφορετικότητα της ηλικίας είναι ίδια.

Πηγή: madata.gr