“Όχι αυτό δεν το φοράω”

“Όχι αυτό δεν το φοράω”

Όχι αυτό δεν το φοράω

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

[babyPostAd]Καθημερινά δίνετε μάχη με το παιδί σας μπροστά από τη ντουλάπα καθώς αρνείται να φορέσει τα ρούχα που του διαλέγετε και θέλει να αποφασίζει εκείνο για τις εμφανίσεις του. Αναρωτιέστε για ποιο λόγο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και τι μπορείτε να κάνετε;
Αυτές οι μικρές “μάχες” του παιδιού γύρω από το ντύσιμο υποδηλώνουν την επιθυμία του για ανεξαρτησία και ελευθερία, επισημαίνει η κυρία Καππάτου. Νιώθει ότι εσείς προσπαθείτε να βάλετε “φρένο” σε αυτή τη βαθύτερη ανάγκη του και από εκεί ξεκινούν οι διαφωνίες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Προτείνετε στο παιδί πάντα να επιλέγει μεταξύ δύο ρούχων. Έτσι θα νιώσει ότι υπολογίζετε τη γνώμη του.

Καθιερώστε ορισμένους σταθερούς κανόνες, όπως να φορά ρούχα καθαρά και κατάλληλα για την εποχή.

Σε γενικές γραμμές δώστε του την ευχέρεια να ντύνεται όπως θέλει για να νιώθει άνετα ανάμεσα στους φίλους και τους συμμαθητές του.

Αγοράζετε μαζί με το παιδί σας τα ρούχα του και προτρέψτε το να εκφράζει τη γνώμη του στην επιλογή τους.

Στη σχολική ηλικία, μία από τις πρώτες ανησυχίες του παιδιού είναι να ντύνεται ακριβώς όπως οι συμμαθητές του. Όταν το παιδί περνάει τη φάση του “γιατί εκείνος κι όχι εγώ;” μπορείτε και οφείλετε να χαράξετε ακριβή όρια. Απαντήστε ότι θα θέλατε να του προσφέρετε όλα όσα επιθυμεί, αλλά ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα ορισμένο χρηματικό ποσό.

Για να του δώσετε, ωστόσο, τα περιθώρια, βοηθήστε το να προσδιορίσει προτεραιότητες και να φτιάξει έναν κατάλογο με τις επιλογές του, με τη σειρά σπουδαιότητας που έχουν για εκείνο.

Πηγή: akappatou.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κάνει καλό στα αδερφάκια να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο;

Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να εκτιμούν ό,τι έχουν

Ποια είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας