Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πειθαρχήσουμε ένα νήπιο;

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πειθαρχήσουμε ένα νήπιο;

πειθαρχήσουμε

Σκεφτείτε την πειθαρχία ως τρόμο μάθησης και όχι ως τιμωρία. Το παιδί σας χρειάζεται να μάθει να επικοινωνεί και να κοινωνικοποιείται χωρίς προβλήματα και να μένει ασφαλές. Ενώ είναι πολύ καλός μαθητής, τα βασικά μαθήματα – να μοιράζεται, να έχει υπομονή, να συνεργάζεται και να κρατάει την προσοχή του –  θα του πάρουν χρόνια για να τα μάθει.

[babyPostAd]Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και ενσυναίσθηση! 

Η συνέπεια και η σταθερότητα είναι πολύ σημαντικά για τα νήπια. Αν ο υπολογιστής της μαμάς είναι εκτός ορίων σήμερα, θα πρέπει να είναι και αύριο. Βάλτε κανόνες που θα είναι σταθεροί και δεν θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Μην στεναχωριέστε αν πρέπει να πείτε πολλές φορές το ίδιο πράγμα. Ένα νήπιο μπορεί να χρειαστεί να ακούσει κάτι κυριολεκτικά 100 φορές προτού πάρει το μήνυμα!

Όταν δεν συμπεριφέρεται σωστά μην ξεκινάτε να κάνετε κήρυγμα.  Ένα αυστηρό “όχι” και μια γρήγορη εξήγηση του λόγου για τον οποίο αρνείστε είναι η πιο σωστή λύση. Το νήπιο δεν πρόκειται να κρατήσει την προσοχή του παραπάνω από αυτόν τον χρόνο.

Τα time – out είναι λύσεις που θα έπρεπε να αποφεύγονται. Σε μικρή ηλικία τα παιδιά δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι έκαναν και κάθονται ακίνητα, ούτε τις συνέπειες της κάθε πράξης τους. Σε μεγαλύτερη ηλικία το  time – out μπορεί να κρύβει παγίδες. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το δωμάτιο του ως χώρο για να ηρεμήσει και το στέλνετε εκεί κάθε φορά που κάνει κάποια ζημιά, τότε θα δημιουργηθούν άσχημα συναισθήματα για το δωμάτιο.

Να θυμάστε οτι με τη συζήτηση και την ενσυναίσθηση μπορούν να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα! Αν το παιδί σας έχει εμπιστοσύνη και μπορεί να σας μιλήσει ή έστω να μην φοβάται οτι θα τιμωρηθεί, μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του!

Είναι αυτονόητο επίσης οτι ΠΟΤΕ δεν χρησιμοποιούμε σωματική τιμωρία για να επιβληθούμε ή να πειθαρχήσουμε ένα παιδί. Το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο θα είναι να κάνουμε το παιδί να μας φοβάται και να δώσουμε λάθος πρότυπα, τα οποία μπορεί να ακολουθήσει και το ίδιο μεγαλώνοντας.

Τέλος, να θυμάστε οτι το παιδί έχει ανάγκη την εξερεύνηση. Μην έχετε την απαίτηση να κάθετε ήσυχο και ακίνητο χωρίς να πειράζει τίποτα σαν ενήλικας, γιατί τότε οι προσδοκίες σας θα σας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος συμπεριφορές. Αποθηκεύστε σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση όσα αντικείμενα φοβάστε μην χαλάσου ή μην το τραυματίσουν και επιτρέψτε του να εξερευνήσει τον χώρο όπως επιθυμεί το ίδιο! Δώστε του επιλογές να παίξει, και απομακρύνετε πράγματα που μπορεί να του προκαλέσουν μπελάδες!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradiο : Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακομη: 

Νήπιο και πειθαρχία: τι είναι αποτελεσματικό και τι να αποφύγετε

Ποιες οι συνέπειες από τα λάθη στην πειθαρχία του παιδιού

Πειθαρχία: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς