Οδηγός Εγκυμοσύνης – Μέγεθος εμβρύου ανά εβδομάδα

Οδηγός Εγκυμοσύνης – Μέγεθος εμβρύου ανά εβδομάδα

 Οδηγός Εγκυμοσύνης

1η Εβδομάδα

Η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου αποτελεί το σημείο έναρξης των σαράντα εβδομάδων που διαρκεί η εγκυμοσύνη. Ο οργανισμός σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες απαραίτητες για να προετοιμάσουν το σώμα σας.

2η Εβδομάδα

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης δεν έχουμε ακόμα σύλληψη και ανάπτυξη του εμβρύου.

3η Εβδομάδα

Μετά την ωορρηξία, περίπου στα μέσα του κύκλου σας, ένα ωάριο γλιστράει στις σάλπιγγες και γονιμοποιείται από το πιο δυνατό σπερματοζωάριο. Μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλιδες αίμα, είναι από τα πρώτα σημάδια επιτυχίας!

4η Εβδομάδα

Αυτήν την εβδομάδα γίνεται η εμφύτευση μιας μπάλας από κύτταρα στη μήτρα σας. Ο αμνιακός σάκος αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται και το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα, γι’ αυτό είναι πιθανόν να αισθάνεστε κουρασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5η Εβδομάδα

Το κυκλοφορικό σύστημα μαζί με την καρδιά, είναι από τα πρώτα που αρχίζουν να λειτουργούν. Το έμβρυο έχει το μέγεθος ενός σπόρου από σουσάμι. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν ναυτία, κούραση και συχνοουρία. Το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο.

6η Εβδομάδα

Tο μωρό σας έχει περίπου το μέγεθος ενός ρυζιού και η καρδιά του αρχίζει να χτυπά. Μικρά “μπουμπούκια”, τα οποία θα γίνουν χέρια και πόδια, αρχίζουν να εμφανίζονται. Οι περιοχές που θα δημιουργηθούν τα μάτια και η μύτη έχουν αρχίσει να προεξέχουν. Μπορεί να νιώθετε κουρασμένες και να ταλαιπωρείστε από πρωινές αδιαθεσίες. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο.

7η Εβδομάδα

Σ’ αυτό το στάδιο το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός φασολιού και μοιάζει με μικρό γυρίνο. Η καρδιά του έχει ήδη ξεκινήσει να χτυπά με περίπου 100 έως 160 παλμούς το λεπτό. Τα μάτια αρχίζουν να διαμορφώνονται και έχει σχηματιστεί ο ομφάλιος λώρος. Τα χέρια και τα πόδια παίρνουν και αυτά πιο συγκεκριμένο σχήμα, ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται οι παλάμες και τα πέλματα. Σχηματίζονται επίσης τα δάχτυλα και αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα ρουθούνια του. Υπνηλία και κούραση θα κάνουν την εμφάνισή τους.

8η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 1,6 εκ. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αρχίζουν να γίνονται πιο σαφή. Τώρα κάθε όργανο βρίσκεται στη θέση του κι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τη ναυτία που ίσως σας ταλαιπωρεί, τσιμπολογώντας κράκερς ή φρυγανιές. Προσπαθήστε να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να πίνετε υγρά.

9η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος γύρω στα 2-2,5 εκ. και ζυγίζει 2-3 γραμ. Τα χέρια και τα πόδια του ήδη κινούνται. Μπορεί να γυρίζει το κεφάλι του, να κυρτώνει τα δάχτυλά του και να ανοιγοκλείνει το στόμα του. Σ΄αυτή τη φάση αναπτύσσονται και τα αφτιά του. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί τώρα να σας ταλαιπωρήσουν με διάφορους τρόπους. Πολλές γυναίκες υποφέρουν από επίπονους πονοκεφάλους και προβλήματα με τη μέση τους.

10η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος σχεδόν 3 εκ. και ζυγίζει περίπου 4 γραμ. Έχουν σχηματιστεί όλα τα ζωτικά του όργανα και αναπτύσσεται το πεπτικό του σύστημα. Τα δάχτυλα των ποδιών του διαχωρίζονται, ενώ αρχίζει να κοιμάται και να ξυπνά. Η σπονδυλική του στήλη φαίνεται κάτω απ’ το διάφανο δέρμα του. Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και ζυγίζει όσο ένα γκρέιπφρουτ. Ο σίδηρος είναι ένα απ’ τα βασικά στοιχεία που έχετε ανάγκη.

11η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος σχεδόν 4 εκ. Ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά έχουν ήδη σχηματιστεί. Το μωρό σας μπορεί να ρουφήξει, να καταπιεί, ακόμη και να χασμουρηθεί! Σύντομα θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τις γροθιές του.

12η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα περίπου 6 εκ. μήκος και ζυγίζει σχεδόν 14 γραμ. Τα μάτια του έχουν πλησιάσει μεταξύ τους, ενώ τα αφτιά του έχουν πάρει τη θέση τους στα πλαϊνά του κεφαλιού. Τα μαλλιά του έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν και έχει μαλακά νύχια στα άκρα του. Μπορεί επίσης να πιπιλά τον αντίχειρά του. Η κοιλιά σας σύντομα θα αρχίσει να φαίνεται. Γύρω στις 12 εβδομάδες, η μήτρα σας θα έχει βγει απ’ τον χώρο της λεκάνης και θα βρίσκεται πάνω απ’ το ηβικό σας οστό.

13η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 8 εκ. σε μήκος και ζυγίζει σχεδόν 23 γραμ. Όλα τα όργανά του αρχίζουν να λειτουργούν. Ένα μαλακό χνούδι θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Τεντώνεται, κλωτσάει και στριφογυρίζει, παρότι δεν είστε ακόμη σε θέση να το νιώσετε. Αυτές τις μέρες θα κάνετε και το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας. Το στήθος σας μπορεί να παράγει ένα λεπτόρευστο, κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πύαρ. Να θυμάστε πως δεν έχει σημασία το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το στήθος σας. Θα μπορείτε να θηλάσετε ανεξάρτητα απ’ αυτό.

14η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 9 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 45 γραμ. Οι πνεύμονές του έχουν διαμορφωθεί. Σ’ αυτό το στάδιο η καρδιά του μωρού διακινεί καθημερινά αρκετά λίτρα αίματος μέσα απ’ το μικροσκοπικό του σώμα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου θα διαπιστώσετε, πιθανότατα, πως διαθέτετε πολύ περισσότερη ενεργητικότητα μιας και τα δυσάρεστα συμπτώματα λογικά έχουν υποχωρήσει ή καταλαγιάσει.

15η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 10 εκ. αυτήν την εβδομάδα. Το σκελετικό του σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται και τα οστά του αρχίζουν να σκληραίνουν. Σχηματίζονται επίσης τα φρύδια του και μπορεί να κινεί όλες τις αρθρώσεις του. Εσείς ενδέχεται να εκκρίνετε περισσότερα σάλια και μπορεί να έχετε μπουκωμένη μύτη. Αν ματώνει η μύτη σας δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια απλή ενυδατική αλοιφή (όπως η βαζελίνη) σε κάθε ρουθούνι και μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά.

16η Εβδομάδα

Το μωρό σας τώρα έχει περίπου 12 εκ. μήκος και ζυγίζει σχεδόν 110 γραμ. Ίσως μάλιστα δείτε τις εκφράσεις του αν κάνετε υπερηχογράφημα! Τα βλέφαρά του είναι κλειστά, αλλά μπορεί να αισθανθεί το φως. Αν εσείς νιώθετε τα μάτια σας στεγνά και έχετε φαγούρα, ανακουφιστείτε με κάποιο ειδικό κολλύριο.

17η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι περίπου 13 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 140 γραμ. Τα νεφρά του λειτουργούν και ουρεί κανονικά. Αρχίζει να ανταποκρίνεται σε ξαφνικούς, δυνατούς θορύβους. Η δυσκοιλιότητα ίσως έκανε την εμφάνισή της. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά, θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.

18η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι περίπου 14 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 200 γραμ. Τα γεννητικά του όργανα είναι πιο σαφή, ενώ είναι πιθανό ν’ αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε τις κινήσεις του, που περιγράφονται σαν ένα ελαφρύ φτερούγισμα. Αν νιώθετε ζαλάδες, φροντίστε να ξεκουράζεστε, να μη σηκώνεστε απότομα και διατηρήστε σταθερό το σάκχαρό σας.

19η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος περίπου 15 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 200 γραμ. Οι γευστικοί κάλυκες έχουν αναπτυχθεί, έτσι μπορεί να γευτεί τη γλύκα του αμνιακού υγρού. Η ακοή έχει βελτιωθεί, ώστε να αντιδρά σ’ έναν δυνατό ήχο ή στη μουσική. Αν υποφέρετε από τις λεγόμενες ξινίλες και στομαχικές διαταραχές, αποφύγετε καυτερές, λιπαρές ή τηγανιτές τροφές, ανθρακούχα αναψυκτικά, όξινους χυμούς, τον καφέ και τη σοκολάτα.

20η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 22 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 300 γραμ. Το δέρμα του εκκρίνει μια κηρώδη ουσία που αποκαλείται σμήγμα, η οποία δρα σαν ένα αδιάβροχο φράγμα και προστατεύει το δέρμα του στη μήτρα. Ήρθε η ώρα να κάνετε το λεπτομερές υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, των 20 εβδομάδων. Θα είναι μια συναρπαστική και συγκινητική εμπειρία και μπορείτε να μάθετε, αν το επιθυμείτε, το φύλο του μωρού σας! Οι κράμπες στα πόδια και η ευαισθησία στα ούλα είναι συνήθη φαινόμενα.

21η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος 26 περίπου εκ. και ζυγίζει γύρω στα 400 γραμ. Καταπίνει και μπορεί να σας ακούσει όταν τραγουδάτε ή μιλάτε. Μπορεί να νιώσετε μικρές συσπάσεις της μήτρας σας, μην ανησυχείτε όμως, είναι απόλυτα φυσιολογικές.

22η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος 28 εκ. και ζυγίζει περίπου 450 γραμ. Η όψη του μοιάζει τώρα περισσότερο με αυτή ενός νεογέννητου και αν είναι κοριτσάκι ο κόλπος, η μήτρα και οι ωοθήκες βρίσκονται τώρα στη θέση τους. Καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στην κοιλιά σας, ασκώντας πίεση στο στομάχι, στους πνεύμονες και στην κύστη σας. Έτσι μπορεί να νιώθετε πως θέλετε συνεχώς να ουρείτε. Αν υποφέρετε από ακμή, πλένετε καθημερινά το δέρμα σας μ’ ένα απαλό καθαριστικό και χρησιμοποιήστε μια μη λιπαρή, ενυδατική κρέμα.

23η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 29 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 500 γραμ. Το πρόσωπο και το σώμα του παίρνουν τώρα την τελική τους μορφή. Τόσο εσείς όσο και το αναπτυσσόμενο μωρό σας, χρειάζεστε πολύ ασβέστιο σ΄αυτήν τη φάση. Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, μέσω της διατροφής, το μωρό σας θ’ αρχίσει να το παίρνει από τα οστά σας!

24η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 30 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 600 γραμ. Επιτέλους το νιώθετε να κινείται μέσα σας! Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για τις κινήσεις του, συζητήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας. Αποφύγετε τώρα τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, γιατί επιδεινώνουν τους πόνους στην πλάτη σας.

25η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 29 εκ. και ζυγίζει τώρα σχεδόν 700 γραμ. Το δέρμα του είναι ρυτιδιασμένο, αλλά το μωρό σας γεμίζει αισθητά με λίπος και γίνεται πιο παχουλό. Η αύξηση του βάρους σας είναι αναπόφευκτη. Αν όμως είχατε περισσότερα κιλά απ’ την αρχή της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα. Η χρήση ειδικών προϊόντων στην περιοχή της κοιλιάς, των μαστών και των γοφών μπορεί να βοηθήσει, ώστε ν’ αποφύγετε την εμφάνιση ραγάδων στο δέρμα σας.

26η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 35 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 800 γραμ. Διανύει μία φάση έντονης ανάπτυξης! Περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου είναι εμφανή σ΄ αυτό το στάδιο. Η ένταξη στην καθημερινότητά σας ενός είδους ελαφριάς άσκησης, όπως το βάδισμα ή το κολύμπι, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε δραστήρια.

27η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι περίπου 37 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 900 γραμ. Μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, να κοιμηθεί, να ξυπνήσει και πιθανόν να ρουφήξει τον αντίχειρά του. Αν και ακόμη είναι ανώριμοι οι πνεύμονές του, με λίγη ιατρική βοήθεια, θα λειτουργήσουν εάν γεννηθεί πρόωρα. Η μήτρα σας βρίσκεται κοντά στα πλευρά σας. Αν υποφέρετε από καούρες, φροντίστε να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα, να τρώτε νωρίς το βραδινό σας και να κοιμάστε με ανασηκωμένο τον κορμό σας.

28η Εβδομάδα

Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 38 εκ. και ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό. Όλες οι αισθήσεις του είναι, σχεδόν, απόλυτα λειτουργικές. Τώρα έχει λιγότερο χώρο για να κινείται και μπορεί να μαζεύει τα χέρια και τα πόδια προς το στέρνο του, στην κλασική εμβρυική θέση. Εσείς μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης, οι μύες του στομάχου και του οισοφάγου χαλαρώνουν και τα πεπτικά οξέα εισέρχονται στον οισοφάγο σας. Είναι καιρός να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη των ω3 λιπαρών (τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας) και να διπλασιάσετε τους ιατρικούς ελέγχους στον γυναικολόγο σας.

29η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 40 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 1,1 κιλό. Μέχρι την 40η εβδομάδα το μωρό σας αναμένεται να τριπλασιάσει το βάρος του. Τα όργανά του έχουν αναπτυχθεί, αλλά εξακολουθούν να ωριμάζουν. Τα πρηξίματα στα πόδια, οι ενοχλήσεις και η δυσφορία ίσως πολλαπλασιαστούν σε ένταση. Προσπαθήστε επίσης να κοιμάστε στο πλάι, μ’ ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας.

30η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 40 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 1,3 κιλά. Σ’ αυτό το στάδιο αναπτύσσεται πολύ ο εγκέφαλός του, ενώ το μωρό σας κοιμάται, περνώντας περίπου το 80% του χρόνου του σε φάση REM (όνειρα). Το να τρώτε καλά είναι παρά πολύ σημαντικό επειδή το μωράκι σας παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που του είναι απαραίτητες, άμεσα από σας. Το τεντωμένο δέρμα στην κοιλιά σας μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα, κάτι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης μπορεί να έχετε φαγούρα στα μπράτσα, στα πόδια, στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας.

31η Εβδομάδα

Το μωρό σας ζυγίζει σχεδόν 1,5 κιλό. Το εμβρυϊκό χνούδι θ’ αρχίσει να εξαφανίζεται. Τα μέρη του εγκεφάλου του που ευθύνονται για τη μνήμη, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Αν και μπορεί να έχει κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω, η θέση αυτή μπορεί ν’ αλλάξει στην πορεία. Τώρα ίσως λαχανιάζετε πιο έντονα, καθώς η μήτρα σας είναι τόσο μεγάλη, που πιέζει το διάφραγμά σας. Ένας τρόπος για να νιώσετε καλύτερα, είναι να βρείτε χρόνο για χαλάρωση και ξεκούραση.

32η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος περίπου 42 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 1,7 κιλά. Όλα του τα όργανα και τα “συστήματα” είναι πολύ καλά αναπτυγμένα, με εξαίρεση τους πνεύμονες και τον πεπτικό σωλήνα. Τώρα μοιάζει και συμπεριφέρεται περισσότερο σα νεογέννητο μωρό. Οι ενοχλήσεις στα μυικά και τα σκελετικά σας “συστήματα” είναι συχνές, πολλές φορές εξαιτίας της θέσης που έχει πάρει το μωρό. Όταν κοιμάστε, προσπαθήστε να γυρίζετε στο αριστερό σας πλευρό, στάση που ευνοεί περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας. Μπορεί να αντιλαμβάνεστε την κοιλιά σας να σκληραίνει και μετά να χαλαρώνει ξανά. Μην ανησυχήσετε, οι συσπάσεις Braxton-Hicks είναι φυσιολογικές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό να συμβαίνουν κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

33η Εβδομάδα

Το μωρό σας ζυγίζει τώρα περίπου 1,9 κιλά. Το ανοσοποιητικό του σύστημα ολοένα και ενισχύεται. Το δέρμα του γίνεται πιο παχύ και είναι λιγότερο κόκκινο και ρυτιδωμένο. Αν το στήθος σας έχει γίνει πιο βαρύ θα νιώθετε πιο άνετα, φορώντας ένα σουτιέν εγκυμοσύνης με καλή στήριξη. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τη χαλάρωση στην περιοχή.

34η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει ύψος γύρω στα 45 εκ. και ζυγίζει περίπου 2 κιλά. Στο εξής θα προσθέτει στο βάρος του 200-300 γραμ. την εβδομάδα. Παχαίνει και εναποθέτει στο σώμα του ένα υγιές στρώμα λίπους, το οποίο του εξασφαλίζει σωστή μόνωση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Παίρνει ακόμη αντισώματα από εσάς, τα οποία το δυναμώνουν και το προετοιμάζουν για τη ζωή έξω απ’ τη μήτρα. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να κοιμάστε ανάσκελα, καθώς η θέση αυτή μπορεί να σας προκαλέσει ταχυπαλμία, ζαλάδα και να μεταβάλει την αρτηριακή σας πίεση. Οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα θα γίνουν μέρος της ζωής σας για τις επόμενες εβδομάδες.

35η Εβδομάδα

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 2,2 κιλά. Καταλαμβάνει σχεδόν όλον τον χώρο της μήτρας σας και ο όγκος του αμνιακού υγρού περιορίζεται. Τα έντερα του μωρού γεμίζουν με μια σκουροπράσινη ουσία που ονομάζεται μηκώνιο, απόβλητα του ήπατος και των εντέρων. Μερικές φορές το μωρό μπορεί να τα αποβάλει μέσα στο αμνιακό υγρό, πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι μαστοί σας προετοιμάζονται για τον θηλασμό και απ’ το στήθος σας μπορεί να εκκρίνονται σταγόνες πύαρ (το οποίο μπορεί να είναι από διαφανές και υδαρές, μέχρι κίτρινο-πορτοκαλί, πηκτό και κολλώδες). Τα όνειρά σας μπορεί να μοιάζουν ζωντανά, καθώς το μυαλό σας επικεντρώνεται στην επερχόμενη αλλαγή. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε από τις όποιες ανησυχίες.

36η Εβδομάδα

Το μωρό σας ζυγίζει τώρα λίγο περισσότερο από 2,5 κιλά και το μήκος του είναι σχεδόν 50 εκ. Στο εξής θα παίρνει έως και 140 γραμ. την εβδομάδα. Το κεφάλι του μπορεί να βρίσκεται ήδη προς τα κάτω και να έχει εμπεδωθεί, παίρνοντας θέση για τον τοκετό. Η μήτρα σας έχει τώρα χίλιες φορές τον αρχικό της όγκο. Μπορεί επίσης τώρα να έχετε περισσότερη κατακράτηση υγρών. Στο εξής θα βλέπετε πιο συχνά τον γιατρό σας, μέχρι να γεννήσετε.

37η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει τώρα μήκος 48-50 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 2,8 κιλά. Οι κινήσεις του μοιάζουν περισσότερο με συστροφές, παρά σαν κλωτσιές. Από τώρα και στο εξής Θα εξασφαλίζει 15 γραμ. λίπους ανά ημέρα, κάτι που το βοηθά να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του και να κρατάει ένα ομαλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Τώρα που το μωρό σας “κατεβαίνει”, το κέντρο βάρους σας αλλάζει και διαπιστώνετε μια μικρή αστάθεια. Να πίνετε άφθονο νερό και να έχετε πάντα στην τάντα σας ένα σπρέι νερού. Είναι καιρός να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.

38η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 49-50 εκ. και το βάρος είναι σχεδόν 3 κιλά. Τώρα κερδίζει καθημερινά έως και 30 γραμ. Κάθε μέρα αναπτύσσεται ραγδαία και χρησιμοποιεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες για να εναποθέσει λίπος. Μία συνηθισμένη ένδειξη πως η εγκυμοσύνη σας οδεύει προς το τέλος της, είναι η αποκόλληση μιας αιματηρής βλέννας που έπαιζε το ρόλο του “πώματος” και έκλεινε την είσοδο της μήτρας σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως ξεκινάει αμέσως ο τοκετός. Η βλέννα μπορεί να απελευθερωθεί έως και μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό.

39η Εβδομάδα

Το μωρό σας έχει μήκος 50-51 εκ. και ζυγίζει σχεδόν 3,25 κιλά. Παίρνει γύρω στα 30 γραμ. βάρος την ημέρα. Οι πνεύμονες δουλεύουν ακόμα σκληρά μέχρι να πάρει την πρώτη του αναπνοή. Τα οστά του κρανίου του είναι έτοιμα για τον τοκετό και επιτρέπουν στο κεφάλι του μωρού σας να περάσει μέσα από τη λεκάνη σας. Θα αρχίσουν οι συσπάσεις σας. Εάν δεν είναι περιοδικές και υποχωρούν, όταν αλλάζετε στάση ή περπατάτε, δεν αποτελούν ένδειξη τοκετού. Χρονομετρήστε τις συσπάσεις σας προσεκτικά. Μόλις είναι σε τακτά, χρονικά διαστήματα και εμφανίζονται κάθε πέντε λεπτά, για τουλάχιστον μια ώρα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

40η Εβδομάδα

Οδεύετε στην τελική ευθεία! Το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί! Ζυγίζει σχεδόν 3,2 με 3,5 κιλά και έχει μήκος περίπου 48 με 52 εκ. Ένα μικρό ανθρωπάκι που αναπτύχθηκε από ένα κύτταρο, αποτελείται τώρα από περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα! Μέσα στη μήτρα σας δεν υπάρχει πια χώρος, έτσι το μωρό σας μπορεί μονάχα να κάνει πλαϊνές κινήσεις. Το σπάσιμο των νερών σας και το ξεκίνημα των αληθινών συσπάσεων θα συμβούν από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, πολλές πρωτότοκες ξεπερνούν την ημερομηνία τοκετού, ενώ μερικές φορές η εγκυμοσύνη τους διαρκεί ακόμη και δύο εβδομάδες περισσότερο. Είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε πολλές μέλλουσες μητέρες. Είναι αναμενόμενο σ’ αυτό το στάδιο να νιώθετε λίγο φοβισμένη, αλλά φροντίστε να είστε ήρεμη και αισιόδοξη.

Πηγή:  drkakaletris.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι μέγεθος έχει το μωρό μου αυτή την εβδομάδα; Απίστευτες συγκρίσεις!

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα βάρους και μεγέθους εμβρύου για τις 40 εβδομάδες της κύησης!

Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει στην 5η εβδομάδα της κύησης