Τέτανος: τρόποι εκδήλωσης και αντιμετώπισης
Πώς εκδηλώνεται ο τέτανος;
Τα συμπτώματα αρχίζουν εντός 1-7 ημερών από την ημέρα της μόλυνσης. Οι μύες του παιδιού εμφανίζουν παραλυτικούς σπασμούς. Οι πρώτοι μύες που πλήττονται είναι αυτοί της γνάθου (σαρδόνιος γέλωτας). Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο και το παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπιεί ή να ανοίξει το στόμα του. Ο τέτανος προκαλεί επίσης σύσπαση στους μυς των άνω και κάτω άκρων και του στομαχιού, καθώς και επώδυνους σπασμούς.
Αν ο τέτανος προσβάλλει τους αναπνευστικούς μυς, το παιδί μπορεί να πεθάνει τάχιστα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Όσα παιδιά επιβιώνουν, μπορεί να παρουσιάσουν μόνιμες διαταραχές στην ομιλία, τη μνήμη και τη σκέψη.
Πώς αντιμετωπίζεται ο τέτανος;
Ακόμα και με την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, ο τέτανος αποβαίνει θανατηφόρος για 1 στα 2 παιδιά που προσβάλλονται από αυτόν. Η ανοσοσφαιρίνη τετάνου, που προέρχεται από αίμα δοτών, πρέπει να χορηγηθεί με ενδομυϊκή ένεση. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης χειρουργικό καθαρισμό των πληγών, καθώς και πρόληψη των μυϊκών σπασμών με φάρμακα. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ο εμβολιασμός και τα αναμνηστικά εμβόλια έχουν εξαλείψει ουσιαστικά τον τέτανο από την Ελλάδα. Αν η ανοσία του παιδιού είναι αβέβαιη, μπορεί να χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου στη μονάδα επειγόντων περιστατικών κατά την περιποίηση του τραύματος.