Η εσωστρεφής μαμά

Η εσωστρεφής μαμά

Η εσωστρεφής μαμά

Έγινες μάνα λοιπόν, πέρασες εγκυμοσύνη, εύκολη ή δύσκολη, τράβηξες ξενύχτια, νυχτερινά πανικόβλητα ταξίδια στα εφημερεύοντα, εμβόλια, πάνες, εκπαίδευση τουαλέτας, έμαθες να φτιάχνεις φαγητά, γλυκά κι ότι περισσότερο μπορούσες γιατί θέλεις το παιδί να τρώει καλά.

[babyPostAd] Ύστερα από χρόνια φτάνει η ώρα για να πάει το παιδί στο σχολείο. Στο Νηπιαγωγείο ή ακόμα καλύτερα στο Δημοτικό, κάτι που είναι εντελώς καινούριο ακόμη κι αν πήγαινες τα παιδιά σου στον παιδικό σταθμό εδώ και χρόνια. Και είναι διαφορετικό γιατί στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει ένα εντονότερο φαινόμενο που έλειπε μέχρι τώρα κι αυτό δεν είναι άλλο από… τις μαμάδες.

Κι αν εσύ τυχαίνει να είσαι εσωστρεφής κι όχι ιδιαίτερα άνετη σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές, δυστυχώς έχω να σου πως πως την πάτησες. Γιατί οι μαμάδες είναι μια ομάδα που κινείται με ρυθμούς κομάντο. Θα συσπειρωθούν, θα γνωριστούν, θα συνεννοηθούν και θ’ ανταλλάσσουν μηνύματα και πληροφορίες προτού καν εσύ μάθεις το ποια μαμά είναι τίνος παιδιού. Κι αν καθυστέρησες να μάθεις τα ονόματά τους, κι αν δεν σ’ ενδιέφερε και ιδιαίτερα, μετά από μήνες συνειδητοποιείς ότι έχεις μείνει στην απ’ έξω και δεν κατάλαβες ούτε πώς, ούτε πότε έγινε αυτό.

Καταλήγεις να είσαι η μόνη που δεν ξέρει βασικές πληροφορίες, όπως πότε θα πάνε τα παιδιά επίσκεψη στο τάδε μουσείο ή στην δείνα εκδήλωση. Να είσαι η μόνη που δεν έχει αναπτύξει σχέσεις με τη δασκάλα – δεν ήξερες ότι ήταν απαράιτητο. Και μη μιλήσω για τα παιδικά πάρτυ. Μιλάς με καμία άλλη ξέμπαρκη μαμά ή χαζεύεις στο κινητό να περάσει η ώρα γιατί όλες οι υπόλοιπες είναι λες και ήταν φίλες από χρόνια. Μπορεί και να ήταν, που να ξέρεις;

Βλέπεις, εσύ είσαι ένα είδος ατόμου για το οποίο τώρα τελευταία έχουν γραφτεί πολλά. Είσαι εσωστρεφής. Και δεν είναι πως έχεις κάτι με τις μαμάδες ή δεν τις συμπαθείς. Απλά δεν τις ξέρεις και δεν καλλιεργείς ιδιαίτερα στενές σχέσεις με ανθρώπους που δεν ξέρεις καλά. Θέλεις το χρόνο σου και λειτουργείς με άλλους ρυθμούς. Θέλεις να γνωρίσεις, να μιλήσεις, να ξαναδείς, να ξαναμιλήσεις, ίσως, μετά από καιρό, ν’ ανταλλάξεις και τηλέφωνο. Μέχρι να τα κάνεις όλα αυτά, οι υπόλοιπες μαμάδες έχουν ήδη γεμίσει γκρουπ στο facebook ή σ’ άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν γίνει κολλητές και γνωρίζουν προσωπικά στοιχεία η μία για την άλλη. Έχουν πάει για καφέ μαζί, έχουν βγει βράδυ κι έχουν επισκεφθεί η μία το σπίτι της άλλης. Την ίδια ώρα εσύ δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τα ονόματά τους και σίγουρα δεν θυμάσαι ποια είναι η μητέρα τίνος παιδιού, με την εξαίρεση ίσως των δύο, τριών παιδιών με τα οποία κάνει παρέα το παιδί σου.

Και τι μπορείς να κάνεις; Τίποτα βέβαια, εκτός από το να είσαι ο εαυτός σου, μια εσωστρεφής γυναίκα, που τυχαίνει να είναι και μαμά. Άλλωστε, πότε κατάφερε οποιοσδήποτε να καταφέρει κάτι επιτυχώς όταν ήταν τελείως ενάντια στην πραγματική του φύση; Θα μάθεις σιγά σιγά, με τους δικούς σου ρυθμούς, όσες κι όσους είναι να μάθεις. Θα κάνεις παρέα με όσες ή όσους πετυχαίνεις στα πάρκα, στις δραστηριότητες, στις εκδηλώσεις και τις εκδρομές. Θα είσαι χαμογελαστή και θα περνάς καλά απολαμβάνοντας τα παιδιά σου. Κι αν απ’ όλα αυτά προκύψει κάποια όμορφη φιλία, να πάει παρέα με τις ώρες κι ώρες που αφιερώνεις στην ανατροφή των παιδιών σου, τότε ακόμα καλύτερα.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Οικογενειακές αποφάσεις»: μια καλά καμουφλαρισμένη παρέμβαση των γονιών στη νέα γενιά

Τα υπέροχα σκίτσα ενός κομίστα που περιγράφουν τη ζωή με τη γυναίκα του

Μαμά ήρθαν οι βαθμοί!