Πώς να επικοινωνήσετε με το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΝΝ

Πώς να επικοινωνήσετε με το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΝΝ

ΜΕΝΝ

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική σε κάθε περίοδο της ζωής μας. Όμως είναι ζωτικής σημασίας όταν το μωρό νοσηλεύεται σε κάποια ΜΕΝΝ. Την περίοδο αυτή η οικογένεια βιώνει ένα απίστευτο άγχος – ένας άγχος που πολλαπλασιάζεται όταν οι γονείς αδυνατούν να καταλάβουν το πόσο ιατρικά περίπλοκη φροντίδα χρειάζεται το παιδί τους.

[babyPostAd]Τις περισσότερες φορές το προσωπικό της ΜΕΝΝ είναι στη διάθεση των γονιών. Με τη σωστή καθοδήγηση, κάθε γονιός μπορεί να μάθει να «ζει» μέσα στη μονάδα και να γίνει ένας δυνατός, ικανός και σωστά ενημερωμένος συνήγορος για το παιδί του. Γνωρίζοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για μία ξεκάθαρη και αποτελεσματική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα του παιδιού, μπορεί να χτίσει κανείς δυνατές σχέσεις που στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, κάτι που είναι απαραίτητο τόσο για το μωρό όσο και για τους γονείς.

Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να επικοινωνούν σωστά με την ιατρική ομάδα του μωρού.

  1. Να κάνετε ερωτήσεις

Να είστε έτοιμοι να κάνετε ερωτήσεις που αφορούν στη φροντίδα του μωρού σας. Καταγράψτε τις ερωτήσεις όταν τις σκέφτεστε. Ρωτήστε τι σημαίνει η ιατρική διάλεκτος και οι συντομογραφίες που τόσο συχνά χρησιμοποιεί το προσωπικό της μονάδας. Μπορεί το προσωπικό να γνωρίζει ότι η εξέταση «H & H» αναφέρεται σε συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις (αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη), εσείς όμως όχι. Ρωτήστε καθετί που δεν καταλαβαίνετε και καταγράψτε τις απαντήσεις. Συχνά βομβαρδίζεστε από πληροφορίες και αυτό πολύ πιθανό να σας μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Κρατήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε κάθε σημαντική πληροφορία. Επίσης καταγράψτε και τα ονόματα όσων φροντίζουν το μωρό σας.

  1. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σωστά

Οι γονείς πρέπει να περιμένουν ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα ακούν προσεκτικά τις ερωτήσεις τους και θα τους απαντούν κατάλληλα. Η ιδιότητά του γονιού σας δίνει το δικαίωμα να παίρνετε πάντα απαντήσεις. Ωστόσο είναι ευθύνη του γονιού να σιγουρευτεί ότι καταλαβαίνει σωστά ό,τι ακούει. Ένας καλός τρόπος είναι να επαναλαμβάνετε την πληροφορία που σας δίνεται. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφευχθούν «επικοινωνιακές παρεξηγήσεις» μέσα στη ΜΕΝΝ.

  1. Γίνετε μέλος της ομάδας

Ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμες παρέχουν στο μωρό σας την υψηλότερη δυνατή ιατρική φροντίδα που χρειάζεται, να θυμάστε πάντα ότι εσείς, σαν γονιός, είστε το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του παιδιού σας. Να είστε δίπλα του όσο το δυνατόν περισσότερο και να μαθαίνετε ό,τι μπορείτε για την κατάστασή του και τη φροντίδα που δέχεται. Να είστε ορατό κομμάτι της ιατρικής του ομάδας και να επιμένετε να συμμετέχετε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τη φροντίδα του. Το μωρό σας χρειάζεται να νιώθει την παρουσία σας και για αυτό η ιατρική ομάδα πρέπει να σας δεχτεί σαν ζωτικό της μέλος.

  1. Να δείχνετε σεβασμό

Και να περιμένετε να σας δείξουν σεβασμό. Να σέβεστε τους κανόνες και τους ρυθμούς της ΜΕΝΝ. Αυτοί οι κανόνες και οι ρυθμοί βασίζονται σε πρότυπα βέλτιστης πρακτικής των ΜΕΝΝ και υπάρχουν για το καλό του μωρού σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να περιμένετε το σεβασμό από το προσωπικό της ΜΕΝΝ. Είστε γονιός της ΜΕΝΝ και κανείς δεν πρέπει να σας αγνοεί. Επίσης θα πρέπει να δείχνετε σεβασμό και στις άλλες οικογένειες της ΜΕΝΝ. Μπορεί να έχουν διαφορετικές ανάγκες από τις δικές σας, αλλά αξίζουν εξίσου το σεβασμό κατά την παραμονή τους στη μονάδα.

  1. Να είστε ευέλικτοι

Όσο αλλάζει η κατάσταση της υγείας του μωρού σας, πρέπει να είστε ευέλικτοι. Οι ανάγκες του μωρού αλλάζουν διαρκώς, και η φροντίδα που χτες «δούλευε», σήμερα μπορεί να μην έχει αποτελέσματα. Να είστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι καθώς αλλάζουν οι ιατρικές ανάγκες του μωρού σας. Να θυμάστε ότι είστε κομμάτι μίας ευρύτερης κοινότητας γονέων ΜΕΝΝ που επίσης καλούνται να είναι ευέλικτοι.

  1. Ζητήστε να βλέπετε τον ιατρικό φάκελο του μωρού σας

Έχετε δικαίωμα πρόσβασης στις προσωπικές ιατρικές πληροφορίες του μωρού σας, αλλά τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ως πολιτική να καλύπτουν τα ιατρικά διαγράμματα όσο το μωρό νοσηλεύεται. Μπορείτε να ζητήσετε να τα δείτε ανά πάσα στιγμή, αλλά το καλύτερο είναι πάντα να βλέπετε μαζί με το γιατρό του μωρού σας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι γραμμένο και τι σημαίνει το καθετί. Το να τα βλέπετε μαζί βοηθάει επίσης στο να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσάς και την ιατρική ομάδα. Όταν το μωρό σας πάρει εξιτήριο, μπορείτε να πάρετε αντίγραφο του ιατρικού αρχείου του παιδιού κάνοντας αίτηση στο τμήμα Ιατρικού Αρχείου του νοσοκομείου.

  1. Βρείτε τον τρόπο να λύνετε προβλήματα

Μην αρκείστε στο να επισημαίνετε τα προβλήματα. Να είστε έτοιμοι να προτείνετε και λύσεις. Αν συνέβη κάτι που σας προβληματίζει, μιλήστε στο γιατρό ή την προϊσταμένη. Εξηγήστε την ανησυχία σας και κάντε προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Να θυμάστε ότι είστε ο συνήγορος του μωρού σας και να εκφράζετε τις ανησυχίες σας και τις πιθανές λύσεις για το καλό του παιδιού σας.

  1. Αντιμετωπίστε προβλήματα επικοινωνίας

Αν για κάποιο λόγο αντιμετωπίσετε προβλήματα επικοινωνίας, ακολουθήστε αυτό που οι νοσοκόμες αποκαλούν «ιεραρχία». Ανεβείτε τη σκάλα της ιεραρχίας, πρώτα στην προϊσταμένη, μετά στο διευθυντή του τμήματος και μετά στο διευθυντή της μονάδας. Εξηγήστε το πρόβλημα όσο πιο ορθολογικά και χωρίς κριτική γίνεται, και ζητήστε βοήθεια για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με όσους είναι απαραίτητοι για τη φροντίδα του μωρού σας.

  1. Να έχετε υπομονή

Να δείχνετε υπομονή με το μωρό σας, την ιατρική ομάδα και κυρίως με τον εαυτό σας. Η παραμονή στη ΜΕΝΝ είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Κάποιες φορές η βελτίωση της υγείας του μωρού γίνεται με πολύ μικρά βήματα και κάποιες άλλες φορές υπάρχουν πισωγυρίσματα. Να θυμάστε ότι η ιατρική ομάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει το μωρό σας να γίνει καλά και να μεγαλώσει, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο. Ως συμμετέχοντες στο μαραθώνιο του μωρού σας, να στηρίζεστε στη δύναμη και την υποστήριξη των ανθρώπων γύρω σας και δημιουργήστε, εάν είναι εφικτό, ένα νέο δίκτυο υποστήριξης με τις οικογένειες της ΜΕΝΝ. Να θυμίζετε κάθε μέρα στον εαυτό σας ότι πρέπει να είστε υπομονετικοί.

  1. Να είστε ευγνώμονες

Το να είστε ευγνώμονες ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που περνάει από το μυαλό σας τη στιγμή που χιλιάδες συναισθήματα σας κατακλύζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής του μωρού σας στη ΜΕΝΝ. Η κατάσταση που βιώνετε δεν είναι σίγουρα αυτό που ονειρευόσασταν να ζήσετε μετά τη γέννηση του μωρού σας. Κάποιες φορές όλο αυτό που ζείτε φαντάζει τόσο άδικο – για εσάς, το σύζυγό σας, τα άλλα σας παιδιά και κυρίως για το μωρό σας. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και μιλήστε σε όποιον είναι πρόθυμος να σας ακούσει. Το άτομο αυτό ίσως είναι ένας φίλος που ήδη έχετε ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος που έχει ζήσει μία αντίστοιχη εμπειρία με εσάς ή κάποιος σύμβουλος. Το να εξωτερικεύετε αυτό που νιώθετε θα σας βοηθήσει να συμφιλιωθείτε με την κατάσταση και θα σας επιτρέψει να βρείτε κάτι, όσο μικρό και αν είναι αυτό, για να είστε ευγνώμονες. Προσπαθήστε να βρίσκετε κάθε μέρα κάτι – μία μικρή βελτίωση στην υγεία του μωρού, τις απαντήσεις που σας έδωσε ο γιατρός, το γεμάτο αγάπη άγγιγμα της νοσοκόμας, το φίλο που σας έφερε φαγητό. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό κάποιες φορές, η ευγνωμοσύνη θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό το ταξίδι.

Και μία έξτρα συμβουλή:

Μην ξεχνάτε ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια. Μη φοβάστε να βάλετε στη λίστα με όσους μπορούν να σας βοηθήσουν, το γυναικολόγο σας, την προϊσταμένη, έναν ψυχολόγο ή οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία υγείας. Το προσωπικό της ΜΕΝΝ ενδιαφέρεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Αφήστε τους να σας βοηθήσουν.

Πηγή: PREEMIEBABIES101
ΑΠΟΔΟΣΗ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το διαβάσαμε στο 31ebdomades.gr

Διαβάστε ακόμη:

Όταν η αλλαγή του χρόνου σε βρίσκει στη ΜΕΝΝ…

Ο,τι πιο συγκινητικό: Μαμάδες στη ΜΕΝΝ αγκαλιάζουν τα μωρά τους!

Η κόρη του γεννήθηκε στον 5ο μήνα και δημοσίευσε ένα συγκινητικό μήνυμα τώρα που βγήκαν από τη ΜΕΝΝ