Οι γονείς συμβουλεύουν: Τι να κάνετε αν το μωρό σας δεν θέλει να κάνει μπάνιο
Το μπάνιο του μωρού σας δεν είναι μόνο για να το διατηρήσετε καθαρό. Υποτίθεται ότι αποτελεί ένα ζεστό, χαλαρωτικό τελετουργικό. Παρέχει στους γονείς και τα μωρά μια μοναδική στιγμή που είναι ευχάριστη για όλους – ή μήπως όχι;
[babyPostAd]Εάν το μωρό σας κλαίει στη θέα, τον ήχο ή την αφή ενός λουτρού, δεν είστε μόνοι. Μπορεί να είναι τρομακτικό και για τους δυο σας, αλλά τελικά θα περάσει κι αυτή η φάση.
Μέχρι τότε, παρακάτω θα βρείτε λύσεις που έχουν λειτουργήσει για άλλους γονείς.
Κάντε του μπάνιο μόνο αφού φάει και έχει ξεκουραστεί
“Αυτό που λειτούργησε για μας ήταν να βεβαιωθούμε ότι το μωρό μας δεν είναι κουρασμένο ή πεινασμένο στην ώρα του λουτρού.”
Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι μπάνιου
“Ο γιος μου είναι 8 μηνών και μισούσε το μπάνιο μέχρι που του πήρα ένα μεγάλο μαξιλάρι μπάνιου. Είναι ένα πραγματικό μαξιλάρι που παραμένει ζεστό, όπως το νερό στο μπανιέρα. Αυτό που πήρα είναι κατασκευασμένο από ύφασμα αντί για καουτσούκ, έτσι είναι πολύ βολικό. Τα πόδια του κρέμονται και μπορεί να πλατσουρίζει, παραμένει εκεί όσο μπορεί, ή μέχρι να πλύνω τα μαλλιά του.”
Μεταβείτε σταδιακά στη μπανιέρα
“Θα τοποθετούσα τον γιο μας στη μπανιέρα χωρίς νερό και θα γέμιζα μια άλλη μπανιέρα με ζεστό νερό. Θα ξεκινούσα με το να ρίχνω το νερό στα δάχτυλα του με ένα φλιτζάνι. Αν έκανε κάποια κλαψουρίσματα, θα του τραγουδούσα. Έχω πάντα ένα αερόθερμο στο μπάνιο για να είναι άνετα και ζεστά. Ο γιος μου μισούσε την ένταση του τρεχούμενου νερού, έτσι θα προετοίμαζα τα πάντα πριν μπούμε στο μπάνιο. Τώρα είναι 8 μηνών και κάθεται στο πάτωμα του ντους κατά τη διάρκεια του μπάνιου. “
“Η κόρη μου μισούσε πάρα πολύ να κάνει μπάνιο.Στη συνέχεια, συνειδητοποίησα ότι ήταν η βύθιση του νερού που μισούσε. Τώρα τη βάζουμε στη μπανιέρα της και στη συνέχεια γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό. Αυτό φαίνεται να την διευκολύνει. Σταμάτησαν τα κλάματα και οι φωνές.”
Ξεχάστε τη μπανιέρα προς το παρόν
“Έως ότου ο γιος μου ήταν ηλικίας 2 1/2 μηνών, του έκανα μπάνιο στο νιπτήρα. Έβαζα μια πετσέτα στο πάγκο, είχα ένα κουβά στον νεροχύτη γεμάτο ζεστό νερό, σαπούνι για μωρά και ένα απαλό πανάκι, τον έπλενα πολύ καλά με το πανάκι σε όλο το μικρό του σώμα, χρησιμοποιούσα μόνο μια μικρή ποσότητα σαπούνι, οπότε δεν χρειαζόταν να τον βυθίζω στο νερό. Είχα μια στεγνή πετσέτα έτοιμη να τον τυλίξει, ώστε να μπορεί να είναι ζεστός και άνετος και αργότερα. Όταν τελικά μεταβήκαμε στη μπανιέρα, όσο το νερό ήταν ζεστό, δεν είχε κανένα πρόβλημα.”
“Έπλενα το μωρό μου με ένα πανάκι μέχρι που αισθάνθηκε άνετα σε μια μπανιέρα. Απλώς έβαζα λίγο ειδικό σαπούνι στο πανί με λίγο ζεστό νερό και τον καθάριζα, ήταν γρήγορο, χωρίς ουρλιαχτά και πάντα ήταν καθαρός και μύριζε τέλεια. Ορισμένες ταλαιπωρίες δεν αξίζουν τον κόπο. Τελικά τού αρέσει το μπάνιο.”
Διευκολύνετε το μωρό σας με τραγούδια και συνομιλία
“Από το πρώτο μπάνιο του γιου μου, μιλούσα μαζί του, του έλεγα τι έκανα (“πρώτα πλένουμε το αριστερό μας μάτι, μετά πλένουμε το δεξί μάτι μας…”) και τραγουδούσα. Δεν είχε ποτέ του πρόβλημα στο μπάνιο λόγω της συνεχούς ψυχαγωγίας.”
«Μετά τις πρώτες στιγμές της κραυγής, την καθάρισα με σφουγγάρια και τραγουδώντας της μαλακά και σταμάτησε να ουρλιάζει. Τώρα ετοιμάζομαι για το λουτρό της και της μιλάω εξηγώντας της τι κάνω κι εκείνη με παρακολουθεί καθώς γεμίζω τη μπανιέρα. Προσθέτοντας παιχνίδια μπάνιου και τραγουδώντας καθώς την πλένω, σιγά-σιγά χαλαρώνει και τώρα πια αγαπά το μπάνιο.”
Προσέξτε τη θερμοκρασία του αέρα και του νερού
“Τού παρέχω ένα ωραίο ζεστό μπάνιο. Κρατώ τον γιο μου και τον σκουπίζω με ένα πανάκι που βρέχω από τη μπανιέρα, ώστε να αισθανθεί τη θερμοκρασία του νερού και στη συνέχεια βάζω πρώτα τα πόδια του μέσα στη μπανιέρα. Αρχίζει να πλατσουρίζει και αισθάνεται καλά. Αλλά όταν το νερό πιτσιλίζει το πρόσωπό του, πρέπει να βιαστώ και να τον βγάλω από το νερό – γιατί δεν τον ησυχάζει μετά από αυτό.”
“Βεβαιώνομαι ότι το μπάνιο και ο χώρος όπου θα στεγνώσει είναι ωραίος και ζεστός, χρησιμοποιώ ένα μικρό αερόθερμο με την πόρτα κλειστή για λίγα λεπτά πριν βάλω το μωρό μου στο μπάνιο. Το κόλπο πιάνει.”
Δοκιμάστε το ντους
“Έχουμε απλά μεταβεί από μπάνιο σε ντους για το 10-μηνών μωρό μας.Έχουμε ένα μη-ολισθηρό μαξιλάρι κάτω στην μπανιέρα και χρησιμοποιούμε έναν από εκείνους τους χειροκίνητους ψεκαστήρες. Τώρα ο χρόνος λουτρού είναι διασκέδαση.”
Παραμείνετε συνεπείς στη ρουτίνα του μπάνιου
“Έχω κρατήσει μια αυστηρή ρουτίνα μπάνιου για το γιο μου για την ίδια στιγμή ή σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Υπάρχουν παιχνίδια στη μπανιέρα για να τον αποσπάσουν και όταν τελειώσει με το λουτρό του, τον τυλίγω με ασφάλεια σε μια πετσέτα και τον πηγαίνω βόλτα γύρω από το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο, σταματάμε στους καθρέφτες για να κοιτάξουμε τον εαυτό του και τα παιχνίδια ή για να τα παίξουμε. Τώρα είναι συνηθισμένος και ίσως και λίγο απογοητευμένος αν το μπάνιο του δεν αρχίσει στην ώρα του.”
Τυλίξτε το για να νιώσει άνεση και ζεστασιά
“Έβαλα το μπουρνουζάκι με την κουκούλα του στο ζεστό νερό του μπάνιου και το άπλωσα στο κάθισμα της μπανιέρας, τον τύλιγα και τον ξετύλιγα κάνοντάς του ουσιαστικά μπάνιο μέχρι να καθαριστεί. Ήταν χαρούμενος και το έβλεπε σαν παιχνίδι. Ήταν ζεστός και δεν έκανε μπάνιο στη ζεστασιά του μπουρνουζιού του μέχρι να γίνει περίπου 4 μηνών και να είναι έτοιμος για μπάνιο σε βρεφική μπανιέρα.”
“Όταν το μωρό μου ήταν πολύ μικρό, φώναζε πολύ την ώρα του λουτρού. Έτσι, τον έβαλα σε μια κουβέρτα αφού τον έγδυσα και στη συνέχεια τον έπλενα με το χέρι μου αφού πρώτα το τρίψω στο σαπούνι και τον έβαζα στο ζεστό νερό τυλιγμένο ακόμη στην κουβέρτα του.”
“Μία ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι αυτό που έκανε η νοσοκόμα για το γιο μου κατά τη διάρκεια του πρώτου λουτρού του στο νοσοκομείο, τον τύλιγε σε μια κουβέρτα και τον έβαζε απαλά στο ζεστό νερό του μπανιέρου. Με λίγα λόγια, καθώς πλενόταν κάθε μέρος του σώματός του, ήταν ωραία και δεν έκλαιγε. Κάναμε το ίδιο πράγμα στο σπίτι για τις πρώτες δύο εβδομάδες, μέχρι που άρχισε να νιώθει άνετα με το μπάνιο και μετά σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε την κουβέρτα.”
Μπείτε μαζί για μπάνιο
“Η κόρη μου δεν έχει προβλήματα με την ώρα του λουτρού τώρα, γιατί κάνω μπάνιο μαζί της. Έχει την άνεση και την ασφάλεια του δέρματός μου και τη ζεστασιά του σώματός μου όταν το νερό χάνει τη θερμότητά του. Αισθάνομαι το νερό όταν κρυώνει και μπορώ να ρυθμίσω ανά πάσα ώρα τη θερμοκρασία του.”
“Αυτό που τελικά δούλεψε για μας ήταν να βάλουμε το γιο μας σε ένα μαξιλάρι λουτρού με τον σύζυγό μου στη μπανιέρα να μιλάει μαζί του και να παίζει μαζί του, ενώ εγώ καθόμουν έξω από τη μπανιέρα και τον έπλενα. Επίσης, έπρεπε να έχουμε το νερό αρκετά ζεστό.”
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη