Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού σας

Αντιμετωπίζοντας τον θυμό του παιδιού σας

To παιδί σας έχει επιθετική συμπεριφορά; Και όμως είναι φυσιολογικό!

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί είναι θυμωμένο;

[babyPostAd] Ο θυμός είναι ένα από τα φυσιολογικά συναισθήματα που μπορεί να έχουμε. Το παιδί όπως έχει το δικαίωμα να είναι ευτυχισμένο, λυπημένο, μόνο, ή να βαριέται, έχει επίσης το δικαίωμα να αισθάνεται θυμωμένο. Πολλοί γονείς βρίσκουν δύσκολο να αντιμετωπίσουν την οργή του παιδιού τους.

Επειδή ο θυμός είναι αναπόφευκτο συναίσθημα, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί τους να μάθει πώς να αντιμετωπίζει το συναίσθημα αυτό που προκαλεί σύγχυση και τρόμο. Οι γονείς πρέπει επίσης να μάθουν πώς να χειρίζονται ένα θυμωμένο παιδί, και πώς να διαχειρίζονται το δικό τους θυμό για να κρατήσουν τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού ασφαλή και ανοικτή.

Τι προκαλεί θυμό στα μικρά παιδιά;

➢ Η ματαίωση
➢ Η έλλειψη προσοχής
➢ Το αίσθημα αδυναμίας
➢ Όταν νιώθουν παρεξηγημένα
➢ Όταν δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους
➢ Όταν αισθάνονται ανήμπορα
➢ Όταν τα υποτιμούν ή τα κοροϊδεύουν
➢ Όταν δεν καλύπτονται οι φυσικές τους ανάγκες
➢ Το αίσθημα της απογοήτευσης
➢ Όταν έχουν δυσκολία να εκφράσουν αυτό που χρειάζονται
➢ Η τιμωρία

Πώς μπορούν οι γονείς να μειώσουν το αίσθημα του θυμού στο παιδί τους;

 Ενθαρρύνετε το παιδί σας για τις καλές του πράξεις

Δώστε προσοχή και επικροτήστε τα καλά πράγματα που κάνει το παιδί σας. Για παράδειγμα, “εκτιμώ ότι μαζεύεις τα ρούχα σου, ακόμα κι αν προτιμούσες να παίξεις”. Συνηθίζουμε να μιλάμε περισσότερο στο παιδί μας για το τι είναι λάθος παρά γι’ αυτό που είναι σωστό στη συμπεριφορά τους. Όταν το παιδί ακούει καλά πράγματα για το τι κάνει, αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του και μαθαίνει πώς να ενεργεί με τρόπο που να ευχαριστεί τους γονείς του.

➢ Βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται οι φυσικές του ανάγκες

Ένα παιδί που χρειάζεται άσκηση, είναι πεινασμένο, διψασμένο, κουρασμένο ή άρρωστο, είναι πιο πιθανό να θυμώσει όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

➢ Αλλάξτε την διακόσμηση του χώρου

Ρίξτε μια ματιά στους χώρους που το παιδί σας μεγαλώνει. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα που δεν πρέπει να αγγίζει ή δεν υπάρχει αρκετός χώρος για παιχνίδι, θα ήταν καλό να κάνετε κάποιες αλλαγές. Μετακινήστε τα αντικείμενα μακριά και μην αφήνετε πράγματα που δεν θα πρέπει να έχει.

 Δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του παιδιού σας

Το παιδί συχνά προσπαθεί να σας εμπλέξει σε αυτό που κάνει, και μερικές φορές μπορεί να δείξετε ότι ενοχλείστε από αυτή τη διακοπή. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι το παιδί σας θα συμπεριφέρεται άσχημα για να τραβήξει την προσοχή σας. Η καλύτερη πρόληψη είναι να εξισορροπήσετε την προσοχή σας στις δραστηριότητες του παιδιού σας με τις δικές σας ανάγκες. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε προσοχή σε αυτό που το παιδί σας κάνει εκείνη τη στιγμή, εξηγήστε του τον λόγο και υποσχεθείτε του ότι θα περάσετε αργότερα χρόνο μαζί.

 Ερμηνεύστε καταστάσεις

Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί μια συγκεκριμένη κατάσταση ή συμπεριφορά προκαλεί πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν ένα άλλο παιδί ενεργεί με θυμό, εξηγήστε του ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το παιδί είναι κουρασμένο. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να κατανοούν τις αιτίες των προβλημάτων, και αυτό τα βοηθά να μάθουν πώς να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους καλύτερα.

 Καλλιεργήστε μια θετική εικόνα του εαυτού του

Βοηθήστε το παιδί σας να θεωρήσει τον εαυτό του πολύτιμο και άξιο. Ενθαρρύνετε το να κάνει ότι καλύτερο μπορεί. Πιστέψτε σε αυτά.

➢ Επιδείξτε κατάλληλη συμπεριφορά

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι είστε πρότυπο για το παιδί σας. Το παράδειγμα σας θα αντικατοπτριστεί στη συμπεριφορά του παιδιού σας, και το καλό και το κακό.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαργαρίτη

Πηγή: fishfulthinking.com

Το διαβάσαμε στο childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πείτε αντίο στην πάνα εύκολα και γρήγορα!

Μάθε στο παιδί σου να σέβεται τους φίλους του και σιγά σιγά θα αλλάξει ο κόσμος

Δείτε πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από την οικογένειά σας