Χρήσιμες Συμβουλές για την πρόληψη των ατυχημάτων στο σπίτι
Δυστυχώς το σπίτι σας είναι ο τόπος, όπου τα ατυχήματα είναι πιο πιθανό να συμβούν, γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους στο σπίτι, ώστε να αποφεύγονται. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το είδος των ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν στο σπίτι και τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τα αποφύγετε.
Οι πυρκαγιές μπορούν να ξεκινήσουν ξαφνικά και να εξαπλωθούν γρήγορα, καταστρέφοντας το σπίτι και τα έπιπλά σας και κυρίως θέτοντας τις ζωές σας σε κίνδυνο. Προκαλούνται με διάφορους τρόπους, αλλά υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τις αποτρέψετε.
- Για εντοιχιζόμενες ή φορητές συσκευές θέρμανσης με ενσωματωμένο προστατευτικό εξοπλισμό, δώστε επιπλέον προστασία προσθέτοντας μια προστατευτική ασφάλεια, ιδίως εάν έχετε μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους στο σπίτι. Για παιδιά, χρησιμοποιήστε τα ειδικά προστατευτικά που ενσωματώνονται στις συσκευές αυτές.
- Κρατήστε τις φορητές συσκευές θέρμανσης και τα κεριά μακριά από έπιπλα και κουρτίνες. Μην στεγνώνετε ή αερίζετε τα ρούχα πάνω ή κοντά στη φωτιά ή την κουζίνα. Μην καπνίζετε στο κρεβάτι.
- Πολλές φωτιές ξεκινούν από την κουζίνα. Γι’ αυτό, ποτέ μην αφήνετε τηγάνια χωρίς επίβλεψη όταν το τηγανίζετε και προσέχετε για πιθανή υπερθέρμανση. Για ασφαλέστερο τηγάνισμα χρησιμοποιήστε φριτέζα με θερμοστάτη.
- Εάν υπάρχουν παιδιά γύρω, κρατήστε σπίρτα και αναπτήρες καλά μακριά.
- Τοποθετήστε εγκεκριμένους ανιχνευτές καπνού σε κάθε όροφο. Επιλέξτε έναν συναγερμό καπνού που λειτουργεί με το ηλεκτρικό δίκτυο ή ένα με μπαταρία μεγάλης διάρκειας ζωής (δέκα ετών).
- Σχεδιάστε μια διαδρομή διαφυγής. Θυμηθείτε όταν βγείτε έξω, να μείνετε μακριά και να καλέστε αμέσως την πυροσβεστική.
Ηλεκτρική ασφάλεια
Πολλά ατυχήματα και θάνατοι αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.
- Η εγκατάσταση της καλωδίωσης πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά ανά πενταετία από έναν εγκεκριμένο εργολάβο ή αμέσως όταν αγοράζετε ένα παλαιότερο ακίνητο.
- Μη χρησιμοποιείτε συσκευές με φθαρμένα ή κατεστραμμένα καλώδια.
- Μην συνδέετε τα καλώδια.
- Χρησιμοποιείτε ειδικά καλύμματα πρίζας και μάθετε στα παιδιά ότι απαγορεύεται να βάζουν τα δάχτυλά τους σε αυτές.
- Κρατήστε τις φορητές συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα μακριά από το μπάνιο.
- Ελέγχετε τακτικά τις ηλεκτρικές σας κουβέρτες.
- Εάν μια συσκευή συμπεριφέρεται ελαττωματικά, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε και ελέγξετε τη αμέσως.
- Σκεφτείτε να τοποθετήσετε έναν RCD (αυτόματο προστατευτικό διακόπτη διαφυγής) για την προστασία ολόκληρης της οικίας. Αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά εργαλεία.
- Αναζητήστε το σήμα CE όταν αγοράζετε ηλεκτρικό εξοπλισμό.
- Ποτέ μην υπερφορτώνετε μια ηλεκτρική πρίζα.
Θέρμανση και μαγείρεμα
Η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν επιλέγετε και χρησιμοποιείτε προϊόντα θέρμανσης. Όλες οι συσκευές καύσης καυσίμων καταναλώνουν καθαρό αέρα καθώς καίγονται και εκλύουν απόβλητα αέρια συμπεριλαμβανομένων του θανάσιμου μονοξειδίου του άνθρακα (CO).
- Ποτέ μην μπλοκάρετε τις οπές εξαερισμού ή τους αεροσυμπιεστές και ελέγχετε τις συσκευές σας ετησίως.
- Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από CO, όπως η υπνηλία και τα συμπτώματα της γρίπης.
- Εάν χρησιμοποιείτε καμινάδα ή καπναγωγό, πρέπει να τα καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ή ακόμη πιο συχνά εάν καίτε ξύλο.
- Ποτέ μην μπλοκάρετε τις εξωτερικές γρίλιες ή μη στηρίζετε τίποτα πάνω σε αυτές.
- Αν μια φλόγα αερίου, η οποία φυσιολογικά βγάζει χρώμα μπλε, βγάλει πορτοκαλί, μπορεί να δημιουργηθεί μονοξείδιο του άνθρακα. Ελέγξτε αμέσως τη συσκευή σας.
- Ελέγχετε τακτικά τον διακόπτη διαφυγής αερίου στις κουζίνες αερίου και το ρελέ διαφυγής ρεύματος θερμοσίφωνες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν διαρροή.
- Όταν αγοράζετε συσκευές αερίου αναζητήστε τα επίσημα σήματα ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων και προσέξτε τις με τις προσφορές.
- Αν υποψιάζεστε διαρροή αερίου, ανοίξτε τα παράθυρα, απενεργοποιήστε την παροχή και καλέστε τον προμηθευτή φυσικού αερίου.
- Ενημερωθείτε από τον προμηθευτή σας για το πώς να απενεργοποιήσετε την παροχή αερίου.
- Επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους όταν χρησιμοποιούν πηγές θερμότητας.
Συμβουλές για την κουζίνα
- Σχεδιάστε προσεκτικά τους χώρους αποθήκευσης, έτσι ώστε τα βαριά αντικείμενα να μην διατηρούνται στα ψηλά ράφια, ενώ τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης να είναι εύκολα προσβάσιμα.
- Προσέξτε με το ζεστό νερό, τσάι, καφέ ή σούπα. Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά γύρω, υπάρχει κίνδυνος να καούν.
- Κρατήστε τα αιχμηρά αντικείμενα μακριά από παιδιά.
- Έχετε τα χερούλια των κατσαρολικών σας, όταν μαγειρεύετε, στραμμένα προς τα μέσα, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα φτάσουν και να τα τραβήξουν.
- Χρησιμοποιήστε ένα ασύρματο βραστήρα μέσα μέσα στον πάγκο, έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τον τραβήξουν πάνω τους, ούτε και να τον φτάσουν.
Γυαλί ασφάλειας
- Το συνηθισμένο γυαλί είναι επικίνδυνο, επειδή σπάει σε μεγάλα, ακανόνιστα κομμάτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Το γυαλί ασφαλείας είναι ειδικά κατασκευασμένο. Όταν σπάσει, σπάει με ασφάλεια – με έναν τρόπο που είναι απίθανο να προκαλέσει τραυματισμό, αφού θρυμματίζεται σε μικρά κομματάκια σχεδόν ακίνδυνα.
- Εάν χρησιμοποιείται κοινό γυαλί, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των κινδύνων. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το τζάμι είναι εκεί και ότι η περιοχή είναι καλά φωτισμένη. Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά να παίζουν κοντά σε γυαλί – θα μπορούσαν εύκολα να τα συντρίψουν και να τραυματιστούν σοβαρά.
Φάρμακα και καθαριστικά
- Χημικά παρασκευάσματα οποιουδήποτε είδους, είτε υπό τη μορφή φαρμάκων είτε οικιακών καθαριστικών, θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
- Αποθηκεύσετε σε ένα κατάλληλο ντουλάπι που κλειδώνει τα φάρμακα και τα καθαριστικά σας.
- Φυλάσσετε τα φάρμακα στα αρχικά τους δοχεία, με σαφή επισήμανση. Μην πάρετε φάρμακο κανενός άλλου ανθρώπου και μην αφήσετε κανένα να πάρει δικά σας.
- Τα φάρμακα χορηγούνται στον κάθε ασθενή μετά από σύσταση του γιατρού του.
- Επιστρέψτε τα φάρμακα που σας περίσσεψαν στον φαρμακοποιό για καταστροφή – μην τα κρατάτε σπίτι, καθώς είναι επικίνδυνο.
- Φυλάξτε τα φάρμακα, τα χημικά και τα προϊόντα καθαρισμού, όπως τα λευκαντικά και τη χλωρίνη, σε μέρη που τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα προσεγγίσουν.
- Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στον κήπο, στο γκαράζ ή στο εργαστήριο πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αποθηκεύονται με μεγάλη προσοχή.
- Φυλάξτε τα σε ένα ασφαλές μέρος, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να τα δουν ή να τα φτάσουν.
- Κρατήστε τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια μακριά από τα παιδιά.
Ασφάλεια στον κήπο
- Να είστε ρεαλιστές και μην αντιμετωπίζετε μια δουλειά εκτός αν έχετε πραγματικά τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες. Εμπιστευτείτε ένα αρμόδιο, εξειδικευμένο άτομο θα πρέπει πάντα να εκτελεί εργασίες επισκευής της παροχής αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
- Κρατήστε τα εργαλεία καθαρά και σε καλή κατάσταση και κάντε σε καθένα έναν γρήγορο έλεγχο πριν το χρησιμοποιήσετε.
- Πάντα να ενεργείτε με σύνεση και προσοχή προβλέποντας το τι μπορεί να συμβεί με κάθε σας ενέργεια – τα ατυχήματα συμβαίνουν πιο εύκολα αν είστε απροετοίμαστοι και βιαστικοί.
- Φορέστε κατάλληλα ρούχα και ανθεκτικά παπούτσια όταν κόβετε το γκαζόν και κρατάτε τα πόδια και τα χέρια σας μακριά από τα εργαλεία κοπής.
- Αποσυνδέετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα εργαλεία που φορτίζουν, προτού τα χρησιμοποιήσετε.
- Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εργαλεία, τα χρώματα και τα χημικά φυλάσσονται με ασφάλεια μακριά από παιδιά.
- Προσέξτε ιδιαίτερα με τα αιχμηρά εργαλεία κοπής.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες των κατασκευαστών πολύ προσεκτικά, όταν χρησιμοποιείτε κόλλες.
- Χρησιμοποιήστε μια συσκευή RCD (αυτόματο προστατευτικό διακόπτη διαφυγής) για την προστασία της οικίας σας, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά εργαλεία.
- Τοποθετήστε το μπάρμπεκιου μακριά από τα δέντρα, τα κτίρια και τους φράχτες.
- Ποτέ μην ρίχνετε βενζίνη σε μπάρμπεκιου.
- Ορισμένα φυτά και μούρα είναι δηλητηριώδη ή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
- Κρατήστε όλα τα χημικά για τα φυτά του κήπου σας στα αρχικά τους δοχεία, μέσα σε ντουλάπι που κλειδώνει και σε χώρο όπου δεν μπορούν να τα δουν ή να τα προσεγγίσουν παιδιά.
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη