Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την «απόρριψη» των άλλων;
Κάθε είδος απόρριψης, είτε αφορά την ερωτική σας σχέση, είτε την εργασία σας, τους φίλους σας, την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο, είναι δύσκολο να την αντέξετε αφού προξενεί συναισθήματα ματαίωσης, δυσφορίας, δυσανασχέτησης, απογοήτευσης ακόμα αγανάκτησης με αποκορύφωμα την οργή.
Το θετικό στοιχείο μέσα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι…
κάποιοι μύθοι καταρρίπτονται, η στρεβλή, παραμορφωτική & θολή εικόνα που είχατε για πράγματα, πρόσωπα & καταστάσεις αρχίζει να ξεδιαλύνει και αρχίζετε να βλέπετε πιο καθαρά αλλά κυρίως & να αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα με περισσότερη εμβρίθεια, εμβάθυνση… στις πραγματικές της διαστάσεις
Η όλη αυτή κατάσταση από τη μία είναι οδυνηρή, επιβλαβής για την ψυχική μας διάθεση & γενικότερα μια ανεπιθύμητη συγκυρία που μας αναστατώνει και που από την οποία πιθανώς να αλλάζει άρδην ή ζωή μας αφού: ανατρέπονται σχέδια, ματαιώνονται & προδίδονται συναισθήματα αλλά το πιο σημαντικό όλων είναι ότι εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι, αφού η γνώση(αυτο-γνωσία), εμπειρία & επίγνωση, εμπέδωση & συνειδητοποίηση (καταστάσεων, ενδεχόμενων ευθυνών, παραλείψεων & σφαλμάτων σας) και η υπέρβαση αυτής της κρίσης στη ζωή μας θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την απόρριψη εν ευθέτω χρόνω και να την ξεπεράσουμε αβρόχοις ποσί που σημαίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται ενώ παράλληλα… εφοδιαζόμαστε με πολύτιμη εμπειρία που μας καθιστά έτοιμους για μελλοντική διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.
Βήματα διαχείρισης της “απόρριψης” …
1. Είναι σημαντικό να απο – δεχθείτε ότι ο καθένας από εσάς μπορεί να γίνει αποδέκτης (θύμα) απόρριψης, άσχετα από το ποιοι είναι αυτοί που σας απορρίπτουν και ποιος- α είστε εσείς. Το βασικό είναι να μην σας απασχολεί ότι σας απέρριψαν σε περίπτωση που υπαίτιοι δεν είστε εσείς & που με πράξεις ή λόγια σας δεν την προκαλέσατε…
Αν η απόρριψη είναι αποτέλεσμα σκόπιμα κακόβουλης ενέργειας ή κακεντρέχειας τότε δεν θα πρέπει να λυπάστε για τον εαυτό σας (να αισθάνεστε “αναξιότητα”, ανασφάλεια, να διακατέχεστε από αισθήματα χαμηλής αυτο – εκτίμησης & αυτο – λύπησης με τάσεις κοινωνικής απόσυρσης – αποξένωσης & αυτοκαταστροφής) αλλά θα πρέπει να μην υιοθετείτε παρόμοια πρότυπα & μοτίβα συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους (να μην γίνετε χαιρέκακοι, εκδικητικοί, ρεβανσιστές) αφού στόχος είναι η αρμονική & υγιής συνύπαρξη με τους άλλους μέσω… πολιτισμένης γεφύρωσης διχογνωμιών, διευθέτησης διαφορών, συνδιαλλαγής & συνεννόησης.
2. Σκεφτείτε ότι μια νέα προοπτική διανοίγεται μπροστά σας. Ίσως χάσατε κάτι καλό, ιδανικό αλλά… αυτό έγινε στο παρελθόν και η νέα «πόρτα» μπορεί να κρύβει κάτι καλύτερο.
3. Κλάψτε. Αφήστε τα συναισθήματα σας να εκφραστούν, να εκδηλωθούν και μιλήστε στους φίλους σας για την απόρριψη σας στα πλαίσια ακόμα και ενός προσωπικού blog (διαδικτυακού ιστοτόπου) όπου μπορείτε να μοιράζεστε εμπειρίες, να ανταλλάσσετε απόψεις & συν τοις άλλοις να αισθάνεστε δημιουργικοί, παραγωγικοί & όμορφα.
4. Συνεχίστε ακάθεκτοι την πορεία σας. Το να σας απορρίψουν στη δουλειά σας για παράδειγμα μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα είδη απόρριψης, ιδιαίτερα μετά από δεκάδες προσπάθειες εύρεσης εργασίας. Είναι θέμα δοκιμής με πολύ πιθανό το σενάριο της αποτυχίας, της μη ευόδωσης των προσπαθειών μας & μη θετικής έκβασης (τελεσφόρησης) των πλάνων μας. Όλοι αποτυγχάνουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Μην μηρυκάζετε τα προβλήματα σας, μην τα ανακαλείτε στη μνήμη σας & μην τα επανεξετάζετε συνέχεια… απλά ξεχάστε τα.
5. Παραμείνετε ψύχραιμοι μετά από τα αρχικό σοκ, στρες & υπερένταση. Έτσι, θα αποφύγετε τον πόνο που συνοδεύει την απόρριψη και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
6. Βρείτε ένα χόμπι ή απασχόληση που σας ευχαριστεί, ώστε να ξεχνιέστε από τις “μαύρες”, δυσάρεστες, αρνητικές σκέψεις. Όταν είστε χαρούμενοι το κεντρί της απόρριψης παύει να σας ενοχλεί…
Συμπερασματικά
Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι απόρριψη είναι ένα πολύτιμο «μάθημα δύναμης», ένα πρόβλημα που προκύπτει, ένα παροδικό πρόσκομμα, μιας δυσχερής συγκυρία που όμως θα διδαχθείς… πώς να την αντιμετωπίζεις, θα προσπαθείς να βρεις λύσεις, απαντήσεις, διεξόδους & θα μάθεις να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια, το στόχο, το όνειρο για κάτι καλύτερο για αυτό που σου αξίζει & όπως έλεγε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σάμιουελ Μπέκετ… Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα…
Πηγή:kontasou.com