Τι είναι η νευρική ανορεξία και πώς να προστατέψεις το παιδί σου από αυτή

Τι είναι η νευρική ανορεξία και πώς να προστατέψεις το παιδί σου από αυτή

νευρική ανορεξία

Η ανορεξία είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή και δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι φορές που δεν θα οδηγήσει στον θάνατο, καθώς πρόκειται για την ψυχική διαταραχή με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

[babyPostAd]Η δυσκολία είναι ότι το άτομο παίρνει ατομική επιβράβευση όσο καταφέρνει να ελέγχει το βάρος του και παράλληλα απομακρύνει το ενδεχόμενο να βάλει κιλά (κάτι που το φοβίζει πολύ) και επίσης, απομακρύνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα πραγματικά του προβλήματα. Έτσι, έχει πολλά «κρυφά» οφέλη. Αρνητικά μεν, αλλά οφέλη.

Έτσι, η αντιμετώπιση της διαταραχής, δεν βασίζεται μόνο σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, αλλά και στη σχέση που θα αναπτύξει το άτομο με τον θεραπευτή, αλλά και στο περιβάλλον που στηρίζει τον ασθενή.

Η ανορεξία, είτε θα εμφανιστεί πριν τα είκοσι, ή μετά τα 30. Τα άτομα με ανορεξία, συνδέουν το αδύνατο σώμα με την επιτυχία και το αντίθετο. Έτσι, αναπτύσσουν μια ιδέα ότι όσο καταφέρνουν να είναι αδύνατα είναι και επιτυχημένα. Επίσης, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από τελειομανία, και ανάγκη ελέγχου των καταστάσεων. Έτσι, όσο μένουν αδύνατα ελέγχουν το βάρος τους και καταφέρνουν να τηρούν τα όρια που έχουν βάλει στον εαυτό τους. Άρα, βιώνουν «πολλαπλές επιτυχίες». Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ασφαλή.

Οι περίοδοι που μπορεί να είναι κρίσιμες είναι εκείνες όπου τα άτομα αυτά έχουν  να εξεταστούν ή δοκιμαστούν σε κάτι.

Γενικά, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, από τελειομανία και ανάγκη ελέγχου και από διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά νευρική ανορεξία. Έρευνες δείχνουν ότι ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον και κοινωνικοί παράγοντες που ενθαρρύνουν τα νέα κορίτσια να είναι πολύ αδύνατα.

Ας δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι να μην κάνουμε εμείς οι γονείς, ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νευρικής ανορεξίας.

Στις οικογένειες των ατόμων με νευρική ανορεξία υπάρχει συνήθως :

  1. Ακαμψία
  2. Υπερπροστατευτικότητα
  3. Αλκοολισμός ή έντονη χρήση αλκοόλ
  4. Έντονη ενασχόληση με την εμφάνιση και κριτική

Τι να προσέξεις :

  1. Γενικά μην ασχολείσαι με την εμφάνιση του παιδιού ώστε το παιδί να θεωρεί ότι το πως δείχνει είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν χρειάζεται συνέχεια να του λες πόσο όμορφο είναι, αλλά ούτε και να του λες ότι είναι όμορφο αφού έχει ντυθεί και περιποιηθεί. Εστίασε στο να το ενθαρρύνεις να νιώθει άνετα με τα ρούχα του και άφησέ το να παίρνει πρωτοβουλίες σε σχέση με το ντύσιμο και να είναι ο εαυτός του. γενικά, να βλέπει στα μάτια σου ότι είσαι περήφανη για εκείνο έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το πως δείχνει. Επίσης, απέφυγε τα σχόλια για την εμφάνιση τω ν τρίτων.
  2. Ναι τα παιδιά χρειάζονται όρια. Ωστόσο, χρειάζεται όλα να είναι υπο διαπραγμάτευση μαζί τους, να νιώθει το παιδί ότι μπορεί να ακουστεί και ότι ο λόγος του μετράει. Να νιώθει σημαντικό και αυτό θα το νιώσει ότι αν θα δει ότι σέβεσαι τις ανάγκες του και τις αφουγκράζεσαι. Θα νιώσει σημαντικό εάν καταλάβει ότι οι ανάγκες του είναι σημαντικές.
  3. Όταν στο περιβάλλον του παιδιού, κάποιος γονέας χάνει τον έλεγχο του εαυτού του, είτε λόγω χρήσης ουσιών είτε εξ αιτίας διαταραχών προσωπικότητάς ή συμπεριφοράς, το παιδί αναπτύσσει μια έντονη ανάγκη να ελέγχει εκείνο αυτά που δεν μπορεί να ελέγξει ο γονιός του. Ζει με το άγχος και βάζει αυστηρά όρια στον εαυτό του. γίνεται ο αυστηρός γονέας του εαυτού του, για να καλύψει την έλλειψη που νιώθει. Έτσι, σε μια τέτοια περίπτωση, αναζήτησε βοήθεια και για το παιδί σου αλλά και για τον εαυτό σου.
  4. Η υπερπροσταετυτικότητα δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά ικανό το ίδιο, το εμποδίζει να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του. επίσης, ο γονέας που υπερπροστατεύει ασκεί πίεση και έλεγχο και μαθαίνει στο παιδί να κάνει το ίδιο στον εαυτό του στο μέλλον.

Η ανορεξία είναι συνέπεια πολλών παραγόντων και πολλοί από αυτούς ακόμη ερευνώνται.

Μακάρι, όλοι μαζί, κοινωνία, οικογένεια και σχολείο να μπορούμε να ενθαρρύνουμε μια υγιή εικόνα σώματος και εαυτού. Το εύχομαι ολόψυχα.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Πηγή: missbloom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Νευρική ανορεξία: Η σύγχρονη μάστιγα που σκοτώνει

Νευρική ανορεξία: Τι τη γεννά και τι τη νικά

Νευρική ανορεξία: ΟΛΑ τα αίτια και συμπτώματα – Μην τα αγνοείτε!