Πόσο τοξική είναι η καθημερινότητά και το σπίτι σας;9 πράγματα που πρέπει να προσέχετε!

woman-cleaning-519761

Πόσο τοξική είναι η καθημερινότητά και το σπίτι σας;

Όσο πιο πρόσφατη, μάλιστα, είναι η κατασκευή ενός σπιτιού, ώστε να είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό, τόσο περισσότερες ακαθαρσίες εγκλωβίζει. Η περιορισμένη ανακύκλωση του αέρα δεν αφήνει τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα, τη μούχλα και τις τρίχες των ζώων να «κυκλοφορήσουν» με αποτελέσματα να κάθονται σε στρώσεις στα αντικείμενα του σπιτιού.

Για να μην φτάσετε στο σημείο να αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας, στο θεωρητικά, μόνο, «καθαρό» σπίτι σας, αλλάζετε το φίλτρο του αέρα του κλιματιστικού ανά τρεις μήνες και καθαρίζετε συχνά, ακόμα και αν η βρωμιά δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, διαβάστε παρακάτω σε ποια σημεία του σπιτιού θα πρέπει να δώσετε περισσότερη έμφαση όσον αφορά στην καθαριότητα και σε ποια προϊόντα θα πρέπει να επιλέγετε τη βιολογική λύση, ώστε να διαμένετε σε όσο το δυνατό καλύτερες και πιο υγιεινές συνθήκες.

Μοκέτες
Οι μοκέτες είναι από τα πρώτα σημεία του σπιτιού που συλλέγουν σκόνη, γύρη και μούχλα. Ακόμα και αν είστε υπ’ ατμών και καθαρίζετε πάντα τη μοκέτα, μόλις λερωθεί τοπικά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως η υγρασία που δημιουργείτε και μέχρι αυτή να στεγνώσει είναι το κατάλληλο περιβάλλον για τη δημιουργία της μούχλας και την ανάπτυξη των μικροβίων. Μια καλή εναλλακτική για μια καθαρή μοκέτα, στο μέτρο του δυνατού, είναι να έχετε πολλά μικρά χαλάκια, και όχι ένα μεγάλο κομμάτι, ώστε να αφαιρείτε και καθαρίζετε κάθε φορά, σωστά, αυτό που θα έχει λερωθεί.

Νερό  βρύσης
Μπορεί το νερό βρύσης να είναι πόσιμο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και το ιδανικότερο για την υγεία. Μόλυβδος, χλώριο και άλλες χημικές ουσίες εντοπίζονται συχνά στο νερό, γι’ αυτό σκεφτείτε σοβαρά την τοποθέτηση φίλτρου στη βρύση. Τα φίλτρα νερού δεν έχουν μεγάλο κόστος και θα εκτιμήσετε την επένδυσή σας, από το πρώτο κιόλας ποτήρι, που θα πιείτε.

Οικιακά καθαριστικά
Πολλά από τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε περιέχουν τεχνητά αρώματα και ουσίες, που συχνά προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό και ενεργοποιούν αλλεργίες και ασθματικά επεισόδια. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι εναλλακτικές επιλογές καθαριστικών είναι πολλές, είναι φυσικές και θα βρείτε πολλές από αυτές στην κουζίνα σας. Το ξύδι, η σόδα και το λεμόνι είναι βασικά συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση του σπιτιού, με εξίσου καλά αποτελέσματα, με εκείνα των προϊόντων του εμπορίου.

Πλύσιμο ρούχων
Δεν είναι συχνά αντιληπτό, καθώς όταν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, εστιάζουμε σε άλλα πράγματα περισσότερο, παρά στο πώς και πόσο συχνά καθαρίζουμε τα ρούχα μας. Η διαφορά που θα κάνετε, αν περιορίσετε τη χρήση χημικών απορρυπαντικών και μαλακτικών θα είναι αισθητή, ακόμα και στην ποιότητα του ρούχου μετά από μερικά πλυσίματα, ενώ, ευτυχώς, ο ελληνικός ήλιος μας γλιτώνει από τη χρήση του στεγνωτηρίου, που παραμένει μια πολύ ενεργοβόρα διαδικασία.

Μαγειρικά σκεύη
Μπορεί τα αντικολλητικά σκεύη να είναι πιο εύκολα στη χρήση, αλλά συχνά έχουν συνδεθεί με καρκινογόνες και άλλες χημικές ουσίες. Επειδή όμως έχει σημασία να μαγειρεύουμε υγιεινά, ό,τι τρώμε, επενδύστε μερικά χρήματα παραπάνω για κεραμικά σκεύη, που δε χρησιμοποιούν αυτά τα καρκινογόνα στοιχεία, ώστε να πετύχουν ευκολότερη χρήση από τον καταναλωτή.

Αν δε, χρησιμοποιείτε ήδη κεραμικά σκεύη, μαγειρεύετε καλύτερα σε μέτρια και όχι δυνατή φωτιά και αν θέλετε να καθαρίσετε ένα τηγάνι μην το γεμίζετε με νερό όταν είναι ζεστό, γιατί θα αλλοιωθεί το σχήμα του. Εναλλακτικά ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και καθαρίστε με ειδικό σφουγγαράκι.

Ρουχισμός
Τα ρούχα που τα προτιμάτε, επειδή δεν τσαλακώνουν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι επεξεργασμένα συνθετικά υφάσματα όπως είναι ο πολυεστέρας για την κατασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικά χημικά, όπως είναι η φορμαλδεΰδη. Η φορμαλδεΰδη έχει συνδεθεί με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, γι’ αυτό, και για πολλούς άλλους λόγους, προτιμάτε ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως είναι το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί.

Σαμπουάν
Πολλά σαμπουάν περιέχουν θειικά στοιχεία που συναντώνται και στα απορρυπαντικά ρούχων και τα οποία για την ακρίβεια, δεν παίζουν κάποιο ρόλο στην καθαριότητα της τρίχας, αλλά αντιθέτως, αποδυναμώνουν τα μαλλιά. Το καλό πια, είναι ότι η βιομηχανία έχει αντιληφθεί την αλλαγή στη σκέψη του καταναλωτή και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για το λούσιμο, με φυσικά προϊόντα χωρίς χημικές και τοξικές ουσίες στη σύστασή τους.

Καλλυντικά προϊόντα
Προσέχετε πάντα τι καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιείτε, καθώς τα χημικά που περιέχονται σε αυτά, απορροφώνται από το δέρμα σας και καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη λειτουργία των ζωτικών σας οργάνων. Πριν αγοράσετε ένα προϊόν αφιερώστε λίγο χρόνο να διαβάσετε την ετικέτα με τα συστατικά και προτιμάτε προϊόντα που περιέχουν φυτικά αιθέρια έλαια και βότανα στη σύστασή τους.

Έχετε στο νου σας για τη σημείωση που δηλώνει πως το προϊόν δεν περιέχει parabens και μην ξεχνάτε πως τα φυσικά προϊόντα δεν έχουν τόση μεγάλη διάρκεια, καθώς δεν έχουν μέσα τα συντηρητικά που έχουν τα χημικά σκευάσματα.

Ακαταστασία
Μπορεί να ισχυρίζεστε ότι λειτουργείτε καλά και έχετε εξοικειωθεί με την ακαταστασία σας, αλλά γνωρίζετε οι ίδιοι, πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένα τακτοποιημένο σπίτι, βοηθάει και τη σκέψη να είναι τακτοποιημένη και δεν προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων. Εάν έχετε πολλά πράγματα που απλά μαζεύουν σκόνη, μη διστάσετε να τα χαρίσετε κάπου ή ακόμα και να τα πουλήσετε και θα βγείτε διπλά κερδισμένοι.

Αν μέσα στην εβδομάδα δεν προλαβαίνετε, φροντίστε τουλάχιστον κάθε Σάββατο να τακτοποιείτε το σπίτι και να μην επιτρέπετε στη σκόνη και τα μικρόβια να συσσωρεύονται.

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε…Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!