Έχουμε τουλάχιστον 10 λόγους για να εντάξουμε τα προβιοτικά στο πιάτο μας και ξεκινάμε από σήμερα κιόλας!
Στο έντερό μας «κατοικούν» φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια, ο πληθυσμός των οποίων είναι εξαιρετικά μεγάλος.
Δυστυχώς, ο αριθμός τους επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας (στρες, αντιβιοτικά, αλκοόλ). Ωστόσο, μπορούμε να ενισχύσουμε τον πληθυσμό τους μέσω της διατροφής μας, προσλαμβάνοντας προβιοτικά, δηλαδή «φιλικά» βακτήρια, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ, τυριά).
Τα βακτήρια των συγκεκριμένων τροφών διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σύστημα και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς.
Τα οφέλη των προβιοτικών
* Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου: Τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και ανακουφίζουν από το φούσκωμα. Μάλιστα, η δράση τους γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνονται συνδυαστικά με φυτικές ίνες. Πιθανολογείται ότι συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
* Προστατεύουν από τις αντιβιώσεις: Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου, σκοτώνοντας και τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και τα «καλά» μικρόβια. Η κατανάλωση προβιοτικών, λοιπόν, προστατεύει την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, γι’ αυτό και συστήνεται η χορήγησή τους παράλληλα με την αντιβιοτική αγωγή.
* Ελέγχουν τους «κακούς»: Τα προβιοτικά δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα «κακά» βακτήρια, περιβάλλον το οποίο αποτρέπει την ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, παράγουν ουσίες, όπως είναι οι βακτηριοκίνες, οι οποίες έχουν αντιβακτηριακή δράση, διατηρώντας τον αριθμό των «κακών» βακτηρίων υπό έλεγχο.
* Αποτρέπουν τις ουρολοιμώξεις: Πονοκέφαλος για πολλές γυναίκες, οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου και επιπλέον αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, τα οποία δυνητικά μπορούν να μεταναστεύσουν στο ουροποιητικό σύστημα.
* Περιορίζουν τις αλλεργίες: Εικάζεται ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων αλλεργικών παθήσεων, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα.
* Σύμμαχοι στη δυσανεξία: Ορισμένα στελέχη προβιοτικών φαίνεται να βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης. Έτσι, μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσανεξίας της λακτόζης, όπως το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, το κοιλιακό άλγος και η διάρροια.
* Αδυνατίζουν: Έρευνα από το King’s College του Λονδίνου φανέρωσε ότι το κλειδί για να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά βρίσκεται στα «φιλικά» μικρόβια που κατοικούν στο έντερό μας.
* Μειώνουν χοληστερίνη και πίεση: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η δράση ορισμένων ειδών προβιοτικών, όπως των λακτοβακίλλων, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και της αρτηριακής πίεσης και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
* Δυναμώνουν τα οστά: Πιθανολογείται ότι η συχνή κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των οστών. Σύμφωνα με μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων φάνηκε να ενισχύει την οστική πυκνότητα σε πειραματόζωα, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.
* Όπλο κατά του καρκίνου: Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά παρέχουν προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου και ιδίως σε αυτήν του παχέος εντέρου. Η ευεργετική αυτή δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται στην τροποποίηση της δράσης των ενζύμων που μετέχουν στη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Πηγή: vita.gr