Γονείς Προσοχή: Μην δώσετε ποτέ στα Παιδιά σας ΑΥΤΑ τα 8 Παιχνίδια.
Ένα παιδί αναπτύσσεται και μαθαίνει τον κόσμο παίζοντας, αλλά υπάρχουν ορισμένα παιδικά παιχνίδια που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
#8 Παιχνίδια με έλικες
Τα ελικόπτερα και τα άλλα παιχνίδια με έλικες, προορίζονται για εφήβους. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα χειριστούν σωστά και μπορεί εύκολα να τραυματίσουν τα δάχτυλα στις κινούμενες έλικες.
Συμβουλή: Επιλέξτε παιχνίδια με έλικες από μαλακό πλαστικό. Τα άκρα τους θα πρέπει να είναι ομαλά χωρίς εγκοπές.
#7 Σετ παιχνιδιών γιατρού
Ένα παιδί θα θέλει σίγουρα να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία για τον εαυτό του ή για άλλα παιδιά και μια «ιατρική διαδικασία» μπορεί να τελειώσει με τα μικρά κομμάτια να κολλάνε στη μύτη ή στις αναπνευστικές διόδους. Επιπλέον, αυτά τα παιχνίδια προκαλούν το ενδιαφέρον ενός παιδιού για πραγματικές σύριγγες, ψαλίδια και χάπια.
Συμβουλή: Επιλέξτε ιατρικά σετ που δεν έχουν μικρά κομμάτια, σύριγγες ή εργαλεία για να εξεταστεί η μύτη ή το στόμα.
#6 Σωσίβια και μπρατσάκια.
Τα σωσίβια και τα μπρατσάκια δεν εγγυώνται την πλήρη ασφάλεια στο νερό, μιας και το παιδί μπορεί εύκολα να γλιστρήσει ή να αναποδογυρίσει. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά περιέχουν τοξική ισοφορόνη, φαινόλη και εξανόνη. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνιους ερεθισμούς του δέρματος και άλλα προβλήματα. Τα πρώτα δύο στοιχεία είναι καρκινογόνα.
Συμβουλή: Το μέγεθος που θα έχει το σωσίβιο και τα μπρατσάκια, πρέπει να προσαρμόζεται αυστηρά στο μέγεθος του παιδιού. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και δεν θα πρέπει να φοριούνται για περισσότερο από μισή ώρα.
#5 Παιχνίδια με μπαταρίες
Οι επίπεδες στρογγυλές μπαταρίες μοιάζουν με καραμέλες και τα παιδιά θα θελήσουν να τις δοκιμάσουν. Το μέγεθος και το σχήμα τους επιτρέπουν την εύκολη κατάποση και το λίθιο μέσα σε αυτές, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση και εγκαύματα.
Συμβουλή: Οι μπαταρίες πρέπει να προστατεύονται με πλαστικά πάνελ που είναι στερεωμένα με βίδες.
#4 Παιχνίδια όπλα
Τα παιδιά συχνά αγνοούν την απόσταση και τα άλλα μέτρα ασφαλείας για τα πυροβόλα όπλα. Ως αποτέλεσμα, τα παιχνίδια που πυροβολούν με οποιοδήποτε είδος πυρομαχικών, ακόμη και με νερό ή αεροζόλ, αποτελούν αιτία τραυματισμών του προσώπου και ειδικά των ματιών.
Συμβουλή: Αγοράστε παιχνίδια που διαθέτουν προστατευτικά γυαλιά ή αγοράστε τα ξεχωριστά.
#3 Μαγνητάκια
Αυτό το δημοφιλές μαγνητικό παιχνίδι συχνά μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για παιδιά 3 ετών και άνω, αλλά στην πραγματικότητα προορίζεται για εφήβους ηλικίας άνω των 14 ετών. Σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν τις μαγνητικές μπάλες με τα δόντια τους, τα παιδιά συχνά καταπίνουν αρκετά από αυτά με τη μία. Όταν βρίσκονται στο σώμα, οι ισχυροί μαγνήτες συνδέονται μεταξύ τους και ισιώνουν τα εντερικά τοιχώματα.
Συμβουλή: Τα παιχνίδια στα οποία οι μαγνήτες ασφαλίζονται με ισχυρά πλαστικά καλύμματα, είναι ασφαλέστερα.
#2 Φουσκωτά μπαλόνια
Ένα μπαλόνι μπορεί να σκάσει κατά τη διάρκεια του φουσκώματος ή των παιχνιδιών, φοβίζοντας το παιδί ή ακόμα και κάνοντάς το να χάσει την ακοή του. Από τον φόβο του, ένα μωρό μπορεί να εισπνεύσει ακούσια τα θραύσματα του μπαλονιού που έσκασε και να πνιγεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περιστάσεις που τα περιλαμβάνουν συνιστώνται για παιδιά άνω των 8 ετών.
Συμβουλή: Μην αγοράζετε μπαλόνια που έχουν αρχικά τσαλακωθεί ή έχουν έντονη μυρωδιά. Αν σφίξετε τη γροθιά σας πάνω από ένα μπαλόνι χαμηλής ποιότητας, θα εκπέμψει έναν ήχο χαρτιού και θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα.
#1 Fidget spinner
Ένα μέρος του μπορεί να αποσυνδεθεί κατά τη διάρκεια της περιστροφής και να προκαλέσει τραυματισμούς. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου τα παιδιά έχουν καταπιεί τμήματά του. Εκτός αυτού, ένα τέτοιο παιχνίδι εμποδίζει το παιδί να συγκεντρωθεί, γεγονός που οδηγεί σε θέματα μελέτης. Σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, η χρήση του στο σχολείο απαγορεύεται από το νόμο.
Συμβουλή: Αντικαταστήστε το Fidget spinner με μια συσκευή εκγύμνασης που όχι μόνο θα κρατά απασχολημένο το παιδί, αλλά θα το βοηθήσει να αναπτύξει τις κινητικές ικανότητές του.
Πώς να επιλέξετε ένα ασφαλές παιχνίδι
Ανατρέξτε σε αξιόπιστους οργανισμούς με αυτήν την ερώτηση. Για παράδειγμα, το World Against Toys Causing Harm (W.A.T.C.H.) έχει τον ετήσιο κατάλογο των 10 κορυφαίων επικίνδυνων παιχνιδιών. Επίσης, υπάρχουν πολλές χρήσιμες συστάσεις στον Οδηγό για την Ασφάλεια των Παιδιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παιδική Ασφάλεια (ECSA).
Εφαρμόστε τους ακόλουθους κανόνες κατά την αγορά ενός παιχνιδιού:
- Μέγεθος: Κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 6 εκατοστά και πλάτος 3 εκατοστά. Αν το παιχνίδι είναι στρογγυλό, δεν πρέπει να έχει διάμετρο μικρότερη από 5 εκατοστά.
- Χρώμα: Αποφύγετε τα πολύχρωμα παιχνίδια. Αυτά που έχουν φωτεινό κίτρινο χρώμα, δεν συνιστώνται ιδιαίτερα λόγω των υψηλών πιθανοτήτων μολύβδου.
- Σχήμα και υλικό: Το παιχνίδι δεν πρέπει να έχει αιχμηρές άκρες, μεγάλες τρύπες ή κενά όπου το δάκτυλο του παιδιού μπορεί να κολλήσει. Προσπαθήστε να διαλέξετε παιχνίδια από ύφασμα ή ξύλο που δεν είναι βαμμένα ή καλυμμένα με βερνίκι.
Πηγή: Tilestwra | BrightSide
To διαβάσαμε στο fanpage.gr