Βιταμίνη Β12: Γνωριμία με αυτή την τόσο σημαντική βιταμίνη

Βιταμίνη Β12: Γνωριμία με αυτή την τόσο σημαντική βιταμίνη

Βιταμίνη Β12

Κατανοώντας  τις δράσεις της Β12 μπορούμε να αντιληφθούμε και ποιες είναι οι  συνέπειες της έλλειψης της

Γράφει η Κατσαμπή Ειρήνη – Μικροβιολόγος

[babyPostAd]Η Βιταμίνη Β12 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη (δηλ. διαλύεται στο νερό), μέλος του συμπλέγματος των Β βιταμινών. Περιέχει κοβάλτιο στη σύνθεση της, γι‘ αυτό είναι γνωστή και ως κυανοκοβαλαμίνη. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Ποια είναι όμως η διαδρομή της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό μας από τη στιγμή που θα την προσλάβουμε με την τροφή μας; Η Β12 που βρίσκεται στις ζωικές τροφές που αναφέραμε, συνδέεται με μία γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του τοιχώματος του στομάχου, η οποία την προστατεύει από την διάσπασή της από τα διάφορα ένζυμα του στομάχου κι έτσι τη βοηθά να φτάσει  «αλώβητη» στον τελικό ειλεό (ένα τμήμα του εντέρου μας) όπου και απορροφάται. Η πρωτεΐνη αυτή που προστατεύει τη βιταμίνη Β12 σε όλη αυτή τη διαδρομή της ονομάζεται ενδογενής παράγοντας του Castle.

Aς δούμε τώρα πού χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας τη Β12 αφού την απορροφήσει. Πρώτον, τη χρησιμοποιεί για να συνθέσει DNA και άρα να παράγει και να ανανεώσει τα κύτταρά μας. Από τα κύτταρα αυτά που ανανεώνονται πιο συχνά, τα σημαντικότερα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο παντού στο σώμα μας. Δεύτερον κι εξίσου σημαντικό, τη χρησιμοποιεί για να συνθέσει τη μυελίνη ουσία, τη βασική ουσία του στρώματος (ελύτρου) που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα μας.

Κατανοώντας  τις δράσεις της Β12 μπορούμε να αντιληφθούμε και ποιες είναι οι  συνέπειες της έλλειψης της. Οι βασικότερες, λοιπόν, εκδηλώσεις της έλλειψης της Β12 είναι η αναιμία με όλα τα συμπτώματά της (αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια, ωχρό δέρμα, ξηρή γλώσσα) και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές (διαταραχές της αισθητικότητας, δυσκολία βάδισης, έκπτωση όρασης, διαταραχές μνήμης, ευερεθιστότητα, αλλαγή προσωπικότητος, κατάθλιψη).

Ποιες  κινδυνεύουν όμως  περισσότερο από αβιταμίνωση Β12; Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνα που δεν προσλαμβάνουν αρκετή Β12 από τις τροφές και εκείνα που παρά τη λήψη επαρκούς ποσότητας της βιταμίνης, δεν την απορροφούν επαρκώς. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν άτομα που διατρέφονται πτωχά – κυρίως ηλικιωμένοι, αλκοολικοί και αυστηρά χορτοφάγοι. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα που έχουν προβλήματα με το στομάχι τους (ολική ή μερική γαστρεκτομή, ατροφική γαστρίτιδα, αυτοάνοση γαστρίτιδα) ή με το έντερό τους (εντερεκτομή, διήθηση εντέρου από κακοήθειες , κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn, λοίμωξη του εντέρου από παράσιτα ή βακτηρίδια που τους «τρώνε « τη Β12).

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό πόσο θεμελιώδης είναι η διατήρηση φυσιολογικών των επιπέδων της πολύ σημαντικής αυτής βιταμίνης στο αίμα μας. Η μέτρηση των επιπέδων της Β12 είναι μια απλή διαδικασία, γίνεται σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο με μία απλή αιμοληψία. Σε περίπτωση έλλειψης της αυτή αντιμετωπίζεται είτε με σκευάσματα από το στόμα που περιέχουν Β12 είτε πιο σπάνια με ενέσιμα σκευάσματα που περιέχουν Β12 και βοηθούν στην ταχύτερη επάνοδο των επιπέδων της στα φυσιολογικά όρια. Μην παραλείπετε λοιπόν να ελέγχετε τακτικά αυτή την τόσο σημαντική για την σωματική αλλά και ψυχική σας υγεία βιταμίνη!

Πηγή: aegeandoctors.gr

Το διαβάσαμε στο: protothema.gr